lauantai 21. joulukuuta 2013

Ulos heitetty kuusi

Joulu peruttu? No ei nyt sentään, vaikka kuusi lensikin eilen pihalle. Kaikki kissojen omistajat huomio: Tiesittekö, että joulukuusi on kissoille myrkyllinen? Minä en tiennyt... Piti sekin oppia kantapään kautta.

Pari päivää sitten yllätin Kisun itseteosta juomasta kuusen vettä. Naureskelin näylle, mutta en ajatellut siitä mitään sen kummempaa. Ei tullut mieleenkään, että se olisi saattanut olla Kisulle vaaraksi. Nyt jälkikäteen potkin itseäni... Miksi ihmeessä en kyseenalaistanut, kun kaikkien muiden kasvien kohdalla olen ollut hyvin tarkka?

Perjantaiaamuna herätessäni Kisu ei pompannut sänkyyn puskemaan ja kehräämään tuttuun tyyliinsä. Olin hieman ihmeissäni, mutten pohtinut sitä sen enempää vielä siinä vaiheessa. Hieman enemmän ihmeissäni olin huomatessani, että Kisu ei ollut syönyt kuin osan iltaruuastaan ja illan dental stick (jota Kisu rakastaa) löytyi myöskin puoliksi kaluttuna olkkarista. Kun vielä aamupalakaan ei maistunut aloin jo hieman huolestumaan. Koska Kisu vaikutti kuitenkin energiseltä ja leikki hetken aikaa kanssani, päätin lähteä salille ja hoitamaan aikomiani asioita. Eihän tämä nyt ensimmäinen kerta ollut, kun Kisu menetti ruokahalunsa.


Kotiin tullessani löysin Kisun nukkumasta pesukoneen päälle unohtuneesta pyykkikorista. Hän maukui tervehdyksensä, muttei liikkunut mihinkään. Ruuatkin olivat vielä syömättä. Normaalisti herkkupussin esiin kaivaminen muuttaa Kisun karvaiseksi salamaksi - ei tällä kertaa. Kisu söi kädestäni kolme raksua, parkaisi ja juoksi äkkiä vierashuoneeseen oksentamaan. Vierashuoneesta löysin kolme muutakin oksennuskekoa ja hiekkalaatikosta todisteen, että Kissamme vuoti kummastakin päästä. 

Nyt aloin jo todella huolestumaan ja mieleeni tuli ensimmäistä kertaa googlettaa joulukuusi ja kissat. Vastaukset nostivat kylmän hien pintaan. Very toxic... Eläinlääkärimme kertoi, että he eivät voisi ottaa Kisua enää sinä iltana vastaan, mutta kehotti kuitenkin viemään Kisun hetimiten tutkimuksiin. Yelpistä löysin tässä lähellä olevan sairaalan, joka suostui ottamaan meidät samantien. 

Sairaalan hoitaja ja lääkäri olivat aivan mahtavia. Tutkimus paljasti, että Kisulla ei ollut kuumetta, mutta vatsa oli todella pingottunut ja aristi pienintäkin kosketusta. Lääkäri ei ollut kauhean huolestunut joulukuusesta, joka hänen mukaansa on kyllä myrkyllinen, muttei kuitenkaan todella myrkyllinen. Enemmän häntä huoletti mahdollisuus, että Kisu olisi syönyt jonkin pienen, vieraan esineen. Kisun tuntien, se oli enemmän kuin mahdollista. Hiekkalaatikosta on löytynyt yhtä sun toista...

Röntgenkuva paljasti, että Kisu oli todellakin syönyt jotain hänen elimistöönsä kuulumatonta, mutta esine oli jo selvittänyt tiensä paksusuoleen asti. Sieltä sen pitäisi kuulemma päätyä ulos ilman sen kummempia operaatiota. Eläinlääkärin veikkaus oli, että esine ja joulukuusen vesi yhdessä olivat saaneet vatsan ärtymään oikein kunnolla. Arvauksen lisäksi Kisulta otettiin vielä veri- ja virtsanäytteet, jotta tietäisimme aivan varmasti. Nyt vain odottelen tuloksia ja toivon, että Kisu alkaisi pian syömään ja juomaan. Eilinen nesteytys kohensi Kisun tilaa selkeästi, mutta siltikin tuntuu, että Kisun tilalla on vain varjo entisestä.

Pitäkääpä siis eläimiänne silmällä etteivät juo itseään kipeiksi! Hätävarjelun liioittelua tai ei, meille tulee tästä lähtien vain ja ainoastaan muovinen kuusi.9 kommenttia:

 1. Oho, eipä olisi käynyt mielessäkään että kuusi tosiaan voisi olla myrkyllinen. Pikaista paranemista Kisulle!

  VastaaPoista
 2. Paranemista Kisulle! Tuntuu se ihan kamalalle kun eläin ei voi hyvin, onneksi syy selvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Verikokeista ei löytynyt mitään epänormaalia, joten lääkärin arvaus taisi mennä oikeaan. Mutta ei Kisu oikein vieläkään syö eikä juo...

   Poista
 3. Geesh! Toivottavasti Kisu voi paremmin jo. Se on aina niin stressaavaa, kun elain sairastuu .... :( Hugs to Kisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei Kisu ole oikein vieläkään kunnossa... Pitäisi saada se syömään ja juomaan. Saatiin lääkäristä mukaan vatsaystävällistä erikoisruokaa, mutta ei tunnu oikein maistuvan.

   Poista
  2. Vatsaystavallinen = not so tasty ..... ;-) Meilla ei koiralle kelvannut elainlaakarin vatsaystavallinen ruoka ollenkaan, mutta sitten tein ihan tavallista kaurapuuroa ja vahan turkey mukaan, ja kelpasi ja oli silti ok vatsalle..... picky.

   Poista
  3. Mä luulen kanssa, että Kisu on tottunut vähän maistuvampaan ruokaan. Luovutin jo ja tarjosin normaalia wet foodia, kun maalaisjärjellä tuntuu tärkeimmältä, että se söisi jotain ja alkaisi voimaan sen kautta paremmin. Kävi se sitä vähän nuolasemassa, mutta ei kuitenkaan innostunut kunnolla syömään. Täytyy tarkkailla tämä päivä ja ehkä viedä huomenna hakemaan taas nesteitä.

   Poista
  4. Toivottavasti Kisu ainakin paattaa juoda jotain .... nesteytys kun on tarkeampaa kuin se ruokapuoli.

   Poista