tiistai 6. lokakuuta 2015

Tee se itse (kun kaupasta ei löydy)

Kohtasimme uuteen kotiin muuttaessamme kissojen hiekkalaatikon muotoisen ongelman: Boxille ei tuntunut löytyvän hyvää paikkaa mistään. Nykyisessä kodissamme ei ole erillistä pyykkihuonetta ja vierasvessakin on sen verran pieni, ettei kahden kissan tarpeisiin sopiva isohko laatikko mahtunut sinne millään. Ratkaisimme ongelman tilapäisesti hankkimalla suljetun boxin ja sijoittamalla sen keittiön ruokailutilaan, roskiksen viereen.

Ratkaisu osoittautui siedättäväksi, mutta oli kaukana ihanteellisesta. Vaikka siivoammekin laatikon usein ja kaavimme tuoksuvat tuotokset kannelliseen roskikseen useita kertoja päivässä, potkivat kissat irtohiekkaa sinne tänne. Nyt kun meillä ei ole enää armeliaita ja iljettäviä kokolattiamattoja, oli helppo huomata, kuinka pitkälle likainen "hiekka" oikein kulkeutuukaan.

Aika pian meillä meni hermot ja totesimme ettei hiekkalaatikko voisi jäädä keittiön nurkkaan pysyvästi. Oli alettava miettimään laatikon ulkopuolelle (ehehheh) aka avattava Pinterest. Pintrestistä löytyi vaikka mitä ideoita, mutta eniten innostuimme hiekkalaatikon piilottamisesta huonekalun sisään. Lähdimme siis Ikeaan ja yritimme etsiä tarkoitukseen sopivan ja edullisen lipaston tai kaapin. Pyörimme Ikeassa ja muissa huonekaluliikkeissä monena iltana kissavessaa etsien, mutta emme vain löytäneet täydellistä yksilöä, josta olisi saanut helposti muokkaamalla olohuoneeseemme naamioituvan kakkalinnan.

Lopulta näpsäkkä Phill päätti suunnitella kaapin itse. Mietimme mitat tarkasti sekä kissojen tarpeiden että sisustuksellisten ratkaisujen kannalta. Halusimme, että kaapin sisään saisi piilotettua hiekkalaatikon lisäksi myös roskiksen ja puhdistusvälineet. Toinen tärkeä juttu oli ulos kulkeutuvan lian ja hajuhaittojen eliminoiminen. Phill päätyi lopulta malliin, jossa kissat kulkevat sisään pienestä ovesta ja kääntyvät 90 astetta ennen varsinaiseen "vessahuoneeseen" päätymistä. Helpon siivoamisen mahdollistamiseksi kaapista saa avattua etuseinän lisäksi myös kannen.

Phillin työkaverilla on autotallissaan pieni verstas, josta löytyi kaikki tarvittavat työkalut. Kaapin rakentaminen olisi onnistunut myös Philliltä, mutta kaveri innostui projektista niin paljon, että halusi kyhätä se meidän puolesta. Häneltä meni projektiin noin kaksi päivää ja lopputulos näytti juuri siltä kuin pitikin.Halusimme käsitellä puun niin, että siitä tulisi veden kestävä, myrkytön ja väriltään mahdollisimman tumma. Päädyimme käyttämään maalin sijaan mustaa suoja-ainetta (wood stain), jotta kaappi sopisi mahdollisimman hyvin yhteen sohvapöytämme kanssa. Löysimme internetin ihmeellisestä maailmasta idean alkoholin ja ruokavärin käyttämisestä varsinaisen stainin sijasta, mutta totesimme pienen kokeilun jälkeen, että meillä menisi ikä, terveys ja aivan liikaa alkoholia ennen kuin saisimme väristä tarpeeksi tumman. Ostimme siis vesipohjaista wood stainia ja viimeistelimme suojan täysin myrkyttömällä sellakalla (shellac).
Projekti on nyt valmis ja saanut kissoiltakin jo täyden hyväksynnän. Kaappi sijaitsee tällä hetkellä sohvan vieressä päätypöytänä, mutta saattaa vaihtaa paikkaa vielä tulevaisuudessa, kunhan saamme kaikki projektimme päätökseen. Lattioille kulkeutuvan irtohiekan määrä on laskenut minimiin eivätkä tuoksutkaan ole aiheuttaneet ongelmia. Leikkelin kaapin pohjalle mittatilauksena maton, joka on helppo kuljettaa ulos ravistettavaksi ja vaihtaa tarvittaessa uuteen.

Let the catification begin! Tämä poop castle - projekti poiki ajatuksen myös kissojen kiipeilyseinästä, mutta josko nyt kuitenkin uusisimme ensin vaikka vaatekaappimme.

English version for all the English-speaking cat lovers:

While doing the final walk through in our new home, we realized that we didn't have a good spot for our cats' litter box. First we placed it in the kitchen but that didn't really work. Our younger cat covers his poop enthusiastically and kicks litter everywhere, and our older cat doesn't cover at all. Not an ideal situation, if your litter box is in the kitchen.

After a week of sweeping and walking on litter, we decided it was time to think outside the box. Our goal was to save space and reduce the mess, and the answer we found on Pinterest, was to hide the litter box inside a piece of furniture. 

First we were gonna go with an Ikea hack but changed our mind because we couldn't find the perfect piece of furniture for our purposes. Luckily, my husband is pretty handy and designed his very own custom made poop castle (aka litter box cover). Cats love it, it looks good in our living room, it's easy to clean, and the most importantly, our floors are now litter-free. It's exactly what we wanted and needed.


13 kommenttia:

 1. Juuri tuollaista kaappivessa systeemiä olen itsekin ajatellut meidän kylpyhuoneeseen yläkertaan. Olen katsellut valmiita, mutta ne ovat aika pienikokoisia. Tuo idea, että tekee itse kaapista onkin hyvä, kiitos. Nyt meillä kaikki wc-astiat ovat kellarikerroksessa ja kun Kissamme venhenevat koko ajan, niin yöllä voi olla kurjaa lähteä monen kerroksen päähän.
  Meillä on ollut kissoja noin 27 vuotta. Olemme monenlaisia hiekkoja kokeilleet ja käyttäneet. Kun sitten vajaat yhdeksän vuotta sitten aloin olemaan tekemisissä rotukissaihmisten kanssa ja kissojen kasvattajien, ihmisten joilla oli jopa 10 kisaa sisäkissana. Olimme aina aikaisemmin kissanhiekkana käyttäneet markettien kissanhiekkoja. Nämä kissa-ihmiset kertoi, että eläinkaupan kissahiekka on laadukkaampia. Vaikka hinta on kalliimpaa niin nuo tulevat käytössä halvemmaksi. Niin meilläkin sitten siirryttiin hienojakoisiin mikrohiekkoihin. Ovat riittoisampia, tekevät hyvät paakut ja haju haitatkin ovat huomattavasti pienemmät. Sekä tulevat käytössä halvemmaksi.
  Tuo hiekan hienojakoisuus ja keveys on pieni ongelma, kun se kantautuu tassuissa helpommin muualle kuin suurempi rakeiset hiekat. Olen kokeilut monia hiekan sieppaajia vessa-astian eteen. Mielestäni paras on Ikean mikrokuituinen kylpyhuoneenmatto, BADAREN. Löytyy kahta eri kokoa ja eri värejä, ainakin täältä Saksasta.
  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00299646/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ostetaan hiekka (joka ei siis ole hiekkaa) myös eläintarvikekaupasta. Ollaan tykästytty World's Best merkkiin. Se on aika kallista, mutta pitää hajut todella hyvin aisoissa, on lunnonmukaista ja klimppiytyy hyvin. En usko, että se lopulta tulee juurikaan kalliimmaksi, sillä sitä ei tartte vaihtaa yhtä usein kuin halvempia hiekkoja. Ainoa ongelma on ollut tuo hienojakoisuus, eli pölyisyys, mutta nyt ne on saaneet korjattua ongelman ja tämä uusin versio ei pöllyä enää niin pahasti. Vihdoin alkaa tuntumaan siltä, että kaikki kissojen vessaan liittyvät ongelmat on ratkaistu.

   Meillä on muuten tuollainen Badaren matto kylppärissä . Se tuntuu nappaavan kaiken mahdollisen tehokkaasti :).

   Poista
 2. Kaapista tuli tosi hieno! Zooplussassa on ainakin ennen ollut myytävänä valmiita "kissanvessakaappeja". En tiedä saako sieltä tilattua jenkkeihin (ja teillä ei enää ole ees tarvetta), mutta laitoinpa vinkin, jos joku muu painii saman ongelman kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältäkin löyty valmiitakin vaihtoehtoja, mutta itse tekemällä sai juuri sellaisen kun halusi ja pääsi paljon halvemmalla. Isommat ja oikeasti huonekalulta näyttävät kaapit olivat aika hinnoissaan! Tälle rakennelmalle tuli hintaa reilu $100, tosin halvemmallakin olisi päässyt, jos olisi valinnut halvemmat materiaalit. Haluttiin tehdä kerralla hyvä ja kestävä :). Minulla ei olisi taidot riittäneet, mutta onneksi on kätevä mies.

   Poista
 3. On kyllä tosi hieno ja varmasti kätevä. :)

  VastaaPoista
 4. Vitsit miten nerokas idea. Meilläkin on tosi ahdas tuo vessa kiitos wc-pytyn ja lavuaarin väliin sijoitetun hiekkalaatikon. Plus sitä hiton hiekkaa joka paikassa. VAnhassa kämpässä oli vielä huonommin asiat ja laatikon paikka olikin välillä keittiössä, välillä olkkarissa :D yuck! Tuollainen lipastovessa meillekin tilaukseen:))) pitäisi löytää joku näppärä tyyppi, jolla oisi myös aikaa tämä idea toteuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos asuisitte vähän lähempänä, voisin lainata tuota näppärää tyyppiä :). Näitä löytyy tosiaan valmiinakin, mutta ovat aika jäätävän hintaisia. Ja yksi vaihtoehto on ostaa valmis huonekalu, minkä sitten modifoi. Tosin sekin vaatii vähän vaivaa ja työkaluja... Mutta suosittelen kyllä lämpimästi! Enää ei ole hiekat pitkin lattioita :).

   Poista
 5. Vitsit miten nerokas idea. Meilläkin on tosi ahdas tuo vessa kiitos wc-pytyn ja lavuaarin väliin sijoitetun hiekkalaatikon. Plus sitä hiton hiekkaa joka paikassa. VAnhassa kämpässä oli vielä huonommin asiat ja laatikon paikka olikin välillä keittiössä, välillä olkkarissa :D yuck! Tuollainen lipastovessa meillekin tilaukseen:))) pitäisi löytää joku näppärä tyyppi, jolla oisi myös aikaa tämä idea toteuttaa!

  VastaaPoista
 6. Kommentoin tähän nyt vaan; Poop Castle! :D
  Kannattaa patentoida ja äkkiä, tällehän on selvästi kysyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, eipä tullut mieleenkään, mutta oikeassa olet! Muuten menee rikkaudet sivusuun :).

   Poista