lauantai 22. helmikuuta 2014

Koukussa veteen

Tiesittekö, että vain 1% maailman vedestä on juomakelpoista? Hurjaa! Opin tuon faktan tänään facebookin I Fucking Love Science -sivustolta. Hyvä juomavesi on Suomessa aika itsestäänselvyys, ainakin luulisin niin. Se onkin sitten ihan toinen juttu, millaisissa putkissa se hyvä vesi kulkee. Erehdyin joskus katsomaan kuvaa avatusta vesiputkesta... Ei ollut kovin kaunista katsottavaa.


USA:ssa veden laatu vaihtelee valtavasti kaupungeittain. Portsmouthissa meillä oli käytössä pieni Brita-suodatinkannu, joka teki vedestä paremman makuista. Olimme kuitenkin aika laiskoja käyttämään sitä ja joimme vetemme useimmiten sellaisena kuin se tuli hanasta. Hyviä uutisia: Elossa ollaan!

San Diegoon muutettuamme kysyimme housing-toimistosta, voiko hanavettä juoda sellaisenaan. Meille naurettiin päin naamaa. "I wouldn't..." Otimme neuvosta vaarin ja ostimme pur-hanasuodattimen. Vesi ei ole likaista, mutta jotta se ei olisi likaista (tai liian kovaa/pehmeää), on siihen lisätty aika kattava cocktail erilaisia kemikaaleja, joita en välttämättä halua pinota elimistööni. Annan Kisullekin suodatettua vettä, vaikka minusta tuntuukin, että kaikkein mieluiten Kisu juo vetensä pöydälle unohtuneesta vesilasista tai teevesikattilasta (tai joulukuusesta).


Pullovettä välttelen mahdollisimman paljon, mutta en mitenkään hysteerisesti. Pulloveteen liittyy paljon ongelmia, joita ei äkkisältään tule ajatelleeksikaan. Ympäristölle aiheutuvat ongelmat ovat ehkä kaikkein selkeimpiä, mutta lisäksi muoveihin saattaa liittyä myös terveyshaittoja.  Olen jättänyt vielä toistaiseksi dokumentin Tapped katsomatta, mutta tiedän noin suurinpiirtein, millaisia asioita siinä käsitellään. 

Kesä 2010 Hawaijilla

Yksi ostettuun veteen liittyvä heikkous minulla kyllä on: Rakastan kivennäisvettä (seltzer water) - siis sitä kuplivaa ja mielellään vielä limen makuista. Ennen se oli minulle vain kesäjuttu, mutta nyt kun kuutena päivänä seitsemästä on ihan kesä, on kivennäisveden kulutukseni kasvanut aika hurjiin lukemiin. Onneksi seltzer wateria myydään tölkkeissä. Vaikka en minä kyllä tiedä ovatko tölkit minulle tai luonnolle yhtään sen parempia kuin muovipullotkaan... Pitäisi varmaan aloittaa lakko. Vaikka sitten (jonain) maanantaina.

Tuolta I Fucking Love Science sivustolta löytyi muuten myös oiva mietelmä kaikille amerikkalaisille lätkäfaneille:

"When you are upset, just imagine a T-Rex making a bed."

Suomalaista ei tänään harmita - Ei sitten yhtään! Hienosti pelattu Team Finland!

4 kommenttia:

 1. Itse myös kuplivan veden ystävänä ostin sodastreamin, jolla siis saa kotona itse hiilihapotettua hanavettä.. ei tule palautettavien pullojen kasaa ja makuvaihtoehtojakin on kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, kiitos vinkistä! Olen aina mieltänyt sodastreamin limpparijutuksi, mutta nytpä perehdyn asiaan tarkemmin.

   Poista
 2. Sodastream on ystävä! Suosittelen ehdottomasti. Säästyy rahaa ja luontoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kierrätysastian tölkkikeko on aika naurettavan korkea :). Ja vaikka seltzer water ei ihan maltaita maksakaan, tulisi sodastream varmasti nopeasti edullisemmaksi. Pitää siis alkaa tutkimaan tätä sodastreamia vähän tarkemmin.

   Poista