keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Possun juomaongelma

Possu on kehittänyt itselleen juomaongelman. Tai oikeammin kai juomattomuusongelman.

Rutiinitarkastuksessa selvisi, että Possun virtsassa on aivan liikaa kristalleja, jotka saattavat hoitamattomana muodostaa virtsakiven. Saimme ohjeiksi lisätä Possun juomista ja ruokkia Possua pelkällä purkkiruualla (wet food). Eläinlääkäri ehdotti myöskin kolmea hiekkalaatikkoa kahdelle kissalle, mutta tähän emme ole vielä valmiita lähtemään mukaan. Kissoilla ei tunnu olevan mitään ongelmaa ison boxin jakamisen kanssa. Kaksi vielä ehkä menisi, mutta kolmannelle en keksi edes mitään järkevää paikkaa hyvin pienessä kodissamme.

Toistaiseksi homma ei ole lähtenyt käyntiin kovinkaan lennokkaasti. Kissat ikävöivät selvästi aamuista kuivaruokaansa ja tuijottavat meitä syyttävästi, kun kippoihin tipahtaa nyt aamuin illoin (huomattavasti kalliimpaa ja fiinimpää) purkkiruokaa. Ruuasta iso osa jää mielenosoituksellisesti syömättä, joten tiedä sitten siitä lisääntyneestä veden saannista... Parina viime aamuna olen antanut kissoille vedessä uitettuja "kuiva"papanoita ja nekin tuntuvat kelpaavan aamuisin purkkiruokaa paremmin.

Veden juontia yritämme lisätä uuden pulppuavan vesilähteen voimin. Tilasin Amazonista vettä solisevan hienouden ja odotan sen tekevän ihmeitä. Toistaiseksi Kisu on pelännyt lähdettä enemmän kuin imuria ja Possu on ollut varovaisen utelias, turvallisen välimatkan päästä. Kumpikaan kissa ei ole juonut lähteestä vielä kulaustakaan.

Muita ideoita en keksi, sillä meillä on ollut aina viileää ja usein vaihdettua vettä tarjolla, jota Possu on mututuntumalla myöskin lipitellyt ihan kohtuullisen ahkeraan. Possu tykkää myöskin leikkiä vedellä ja opettaa hiirileluja uimaan, joten mistään sen kummemasta epämieltymyksestä vettä kohtaan on tuskin kyse.

Mikäli Possun tilanne ei muutu kuukauden kokeilujakson ja kotiniksien avulla, määrää eläinlääkäri hänelle kristalleja hajoittavan erikoisruokavalion. Voin vain kuvitella kuinka syyttävää tuijotusta "lääke"ruoka sitten aiheuttaisikaan.


Possu, Possu... Joisit mielummin liikaa kuin liian vähän!

P.S. Vinkkejä otetaan vastaan, jos jollakulla on omakohtaista kokemusta juomaongelmaisista kissoista.

16 kommenttia:

 1. Meillä ell. käski ostamaan korkean teräksisen juomakupin, joka täytetään ääriään myöten täyteen. Se kuulemma jollain tavalla houkuttelee kissaa juomaan. Lisäksi vesikuppi pitäisi olla eri paikassa kuin ruokakupit. Tiedä sitten toimiiko "oikeasti", mutta näillä meillä on menty nyt useampi vuosi. Meidän katilla on lievä munuaistauti, joten vettä täytyisi juoda (ja syödä sitä turkasen kallista erikoisruokaa 😒). Eli summa summarum: vesikippo pikkukoirien osastolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Tuossa saattaa olla perää, sillä meidänkin kissat käy aina "salaa" juomassa hellalle unohtuneesta teräskattilasta teeveden jämät :D.

   Poista
 2. Meillä on ripoteltu juoma astioita vähän sinne ja tänne, yleensä juovat pöydälle unohtuneista laseista. Joten olen ruvennut jättämään täysiä vesilaseja pöydille �� Meillä 3 kissaa jotka rakastavat raksuja eikä märkäruoka juuri maistu. Vettä tuntuu menevän kiitettävästi kyllä.
  Meillä 3 kissalla 2 isoa laatikkoa enkä edes minä ole harkinnut kolmannen hankkimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ajatus kolmesta laatikosta tuntuu paljolta. Ennen meillä oli kaksi, mutta kissat käyttivät ainoastaan toista niistä. Kummia tapauksia... Meidän kissat syövät iltaisin mielellään purkkiruokaa, mutta nähtävästi aamuisin on pakko saada kuivaraksuja. Olen nyt sitten antanut niitä, tosin vedessä uitettuina. Kissat ja rutiinit <3 Täytyypä kokeilla ripotella juomakippoja ja laseja vähän enemmän. Kiitos vinkistä! Veikkaan että etenkin ne kielletyiltä vaikuttavat juomalasit voisivat toimia.

   Poista
 3. Sillon ku meillä oli vielä kissa, niin sillä oli monta vesikippoa ympäri taloa, jolloin kissa sai juoda mistä kiposta halusi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota täytyy meidänkin kokeilla. Koti ei ole kovin iso, mutta muutama juoma-astia siellä täällä saattaa houkutella juomaan vähän useammin ihan vain ohikulkumatkalla. Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Meillä ei ole juomaongelmaa mutta neiti tykkää kaikesta vetisestä. Märkäruokaankin lisään vähän vettä, että maistuu paremmin. Ostan myös jotain mautonta valkeaa pakastekalaa, jonka annan sulaa melkein kokonaan ja sitten leikkaan pieniksi paloiksi ja lisään kuppiin myös vettä. Tämä "kalaisa" liemi tuntuu olevan kovin herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kissa tykkää siis selkeästi keitoista :). Mutta hyvä niin! Riittävä juominen on kuitenkin tosi tärkeää.

   Poista
 5. Meidän Eemelillä oli aikoinaan sama ongelma, joka saatiin kuntoon juurikin edellämainituilla neuvoilla. Kissat ei halua juoda samasta paikasta, jossa ne ruokailee, eli vettä tarjolle joka paikkaan ympäri taloa. Meillä vesi kelpaa parhaiten lasista pöydältä (Eemeli tykkää vielä, että katselen hänen juomanäytöstään). Kuivaruokaan ja märkäruokaan oon sekottanu kumpaankin vielä vettä kuumilla ilmoilla. Tsemppiä Possulle ja kärsivällisyyttä sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja! Kiva kuulla, että teillä ongema saatiin kuntoon. Antaa meillekin lisätoivoa :).

   Poista
 6. Kissathan tunnetusti tykkäävät juoda "virtaavaa"vettä esim. juoksevasta vesihanasta..
  Ostin aikoinani pihan pöydälle pienen suihkulähteen jossa leijonan kidasta valui vesi pieneen altaaseen js siitä pientä letkua pitkin takaisin leijonankitaan. Aloin ihmettelemään miten vesi oli joka päivä lopussa suihkulähteestä. Kunnes kerran näin pienen kissamme lipittävä raikasta vettä suoraan leijonankidasta ja myös suihkulähteen altaasta, se joi aina ihan hulluna siitä vettä. Kisumme oli todella huono juomaan vesikupista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana! Tuosta syystä täyttelee allasta varmasti ihan mielellään :). Tuo meidän uusi juomalähde on käytännössä juuri tuollainen hana + allas, mutta vielä toistaiseksi kissat yrittävät todistaa, etteivät kulje massan mukana eivätkä tykkää juoda virtaavaa vettä. Toivon edelleenkin, että muuttaisivat mielensä, mutta nähtäväksi jää...

   Poista
 7. Veden juomiseen ei ole antaa enempää vinkkejä kuin mitä on jo ehdotettu. Kokemusta sen sijaan löytyisi :)

  Sulo Pulkkinen 13v 9kk kärsi elämänsä ekan kerran virtsakiteistä menneenä talvena. Pulkkis juo kyllä, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi edes noiden kikkakolmosten avulla, ja kuulemma nuo kiteet ovat usean vanhenevan kissan ongelma. Koska raksut on aina ollut SE juttu Pulkkiselle eikä se jossain kohtaa syönyt useampaan vuoteen märkäruokaa ollenkaan, nyt muutaman vuoden aikana on alkanut taas märkäruoka maistumaan vaihteluna raakaruokintaan ja nappuloihin, niin päädyin hankkimaan kiteiden liuotukseen tarkoitettuja raksuja heti. Royal Canin jäi syömättä, mutta Specificin raksut osoittautui herkuksi. Kiteitä ei enää ole, mutta Specificin Crystal Prevention raksut jätettiin käyttöön ettei niitä tulisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulo <3, voi mikä nimi! Googlasin tuon specificin, mutta en ainakaan nopsaan löytänyt, mistä niitä saisi USA:ssa. Possulla on kolmen viikon päästä kontrolli, jossa selviää, ovatko kotikonstit auttaneet vai siirrytäänkö meilläkin metsästämään parhaita kiteitä hajoittavia ruokia. Meidän Possu on vasta kolmivuotias, eli voipi olla, että tämä ongelma kulkee mukana lopun elämää on-off.

   Poista
 8. Meillä kissa ei juo minkäänlaisista juomakupeista. Suoraan vesihanasta tykkää lipitellä, mutta vain vessassa. Odottaa oven vieressä, kun janottaa. Uutena on tullut myös saunan vesikiulu. Se pitää olla täynnä vettä ja sieltä käy sitten tarpeen tullen juomassa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassuja nämä kissat :D. Meidän kissat ei nähtävästi juo ollenkaan juoksevaa vettä, mutta nyt uusi lemppari ja toimivakikka on ollut runsaan veden lisääminen ruokiin. Sitä ne tykkää lipitellä alkukankeuden jälkeen. Loppuviikosta pitäisi ottaa Possulta uusi virtsatesti ja sitten selviää, onko veden juonti lisääntynyt riittävästi.

   Poista