perjantai 20. toukokuuta 2016

Viiden tunnin mole kastike

Olen uusien makujen suhteen yleensä kohtuullisen avarakatseinen ja kokeilen mielelläni ruokia ympäri maailman. Joihinkin makuihin ja rakenteisiin tottuminen vie kuitenkin aikaa, jolloin mukaan astuu motivaatio: Onko tästä ruuasta pitäminen minulle oikeasti tärkeää vai riittääkö minulle se, että sitä tuli kokeiltua?

Pidän valtavasti meksikolaisesta ruuasta, mikä ei tietenkään ole laisinkaan hullumpi juttu, kun satumme asumaan alle 20 mailin päässä Meksikon rajasta ja Tijuanasta. Ihan joka päivä tai viikko en kuitenkaan vetele kupuuni eteläisen naapurimme ruokaa, sillä autenttinen meksikolainen ruoka ei ole ihan sieltä kevyimmästä päästä. Mutta silloin kun herkutellaan, herkutellaan turhia miettimättä. Olen heikkona grillattuihin kala, mustekala ja katkarapu tacoihin ja meksikolaisiin papuihin (refried black beans).

Meksikolaisten ravintoloiden ruokalistalta löytyy kuitenkin yksi maku, jonka päälle en ole ymmärtänyt laisinkaan. Kyse on epämääräisen näköisestä, hajuisesta ja makuisesta Mole-kastikkeesta.

Mole -kastikkeita on monia erilaisia, mutta se mihin täällä San Diegossa useimmiten törmää taitaa olla jonkinlainen versio Mole Poblano -kastikkeesta. Kastikeeseen tulee lukuisia raaka-aineita, joista maun kannalta keskeisimmät ovat suklaa ja erilaiset chili-paprikat. Kastike on maultaan. öh, maanläheinen (earthy), jota kuvaisin arkisemmin sanalla tunkkainen. Toisinaan tunkkaisuutta taitetaan sokerilla, jolloin öklön suklainen lopputulos ei sovi suuhuni enää laisinkaan. En siis ole suuri fani, mutten myöskään kovin kokenut Molen kuluttaja.

Mielipiteeni Molesta tietäen, päätti Phill tarttua haasteeseen ja kokeilla ensimmäistä kertaa elämässään Molen valmistusta. Hommaan kului aikaa kaikkineen jotain neljän ja viiden tunnin väliltä, mutta lopputuloksena hellalta löytyi höyryävä padallinen kastiketta seuraavan kuuden kuukauden tarpeisiin. Kaikeksi onneksi tämä versio maistui minusta huomattavasti aiemmin maistamiani versioita paremmalta, jopa hyvältä. Kokki oli itsekin tuotokseensa tyytyväinen, mutta ilmoitti kuitenkin samaan hengenvetoon, ettei luultavasti valmista Molea alusta alkaen enää koskaan.

Ah, miten esteettistä...

Mutta nytpä tiedän senkin, että maailmasta löytyy Molea myös minun makuuni. Seuraavaksi täytyykin sitten löytää luottoravintola, josta sitä saa sitten, kun meidän varastomme ehtyvät.

Onko teillä kokemuksia molesta tai kenties omien asuinmaiden epämääräisitä ruuista, joista haluaisit pitää, mutta homma vaatii hieman totuttelua?

P.S. Reseptikin löytyy pyydettäessä kaikille niille, jotka haluavat vietää tuntikausia keittiössä. En suosittele, ellet ole todella vannoutunut Mole-fani.

6 kommenttia:

 1. Mapas en ookkaan maistanut mole-kastiketta! En oo koskaan ollut ihan sata prosenttisen varma etta sopiiko se kasvissyojan ruokavalioon niin en oo sitten viitsinyt maistaa. Ainakin tasta sun kuvauksesta paatellen niin se saattaa olla ihan ok niin ehka makin paasen maistelemaan molea kohta :D Tosin tuo suklainen maku ei kauheasti houkuttele, mutta kait sitakin pitaa kokeilla joskus! Robert tosin tykkaa, etta ehka kannattaa kuunnella miehen mahaa, silla me usein tykataan samoista meksikolaisista mauista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs muuten uskalla suositella tätä kasvissyöjälle, varsinkaan jos ei ole itse tehtyä. Monet käyttävät lard (possun rasvaa) ja Phillkin taisi käyttää kanalientä (chicken broth). Tämä meidän versio ei ollut kovinkaan suklaisen makuinen, kun se juuri minulla on molessa tökkinyt. Huomattavasti parempaa kuin kuvittelin, mutta ei molesta kyllä vieläkään tullut uutta lempparia :).

   Poista
 2. Mä oon kerran syönyt meksikolaisessa ravintolassa jonkun annoksen, jossa oli Molea. Ei ollut hajuakaan, mitä se oli - kunhan vetelin menemään. En edes muista enää, miltä se maistui, eli ilmeisesti ei kamalan pahalta. :D

  Mä tykkään myös meksikolaisesta ruoasta, mutta esteettistä se ei tosiaan ole. Ja saisivat mielestäni hiukan himmailla sen juuston käytössä. Yleensä lautasella on mielestäni vähintään vuoden juustovarannot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, hyvin ikimuistoinen Mole-kokemus selkeästikin :D. Jotkut annokset todellakin uivat juustossa, esim. juurikin nuo papujutskat, joita niin kovasti rakastan. Juusto on hyvää, mutta rajansa kaikella. Onneksi esim. fish tacoihin ei tule usein ollenkaan juustoa. Mitä simppelimpi sen parempi.

   Poista
 3. Olisin halunnu ohjeen! Mole on mun lempiruoka Meksikosta, oon siellä pariin otteeseen reissannu muutamia kuukausia kerrallaan. Alko aina tacot ja tortat tökkimään, riisi ja pavut ja plantaasi, vaikka pavuista tykkäänki. Mut mole, oi mole!!! Se oli uhan sairaan hyvää ja koukuttavaa! Söin myös mautonta molea, jossa valmistukseen ei oltne panuduttu. Nyt etsin chipotle-chiliä Suomesta jotta voin itse valmistaa tätä superherkkua. Kaikille jotka ei oo maistany:maistakaa, eri moleja autenttisissa paikoissa jossa meksikolainen mummo osaa reseptin!

  VastaaPoista
 4. Olisin halunnu ohjeen! Mole on mun lempiruoka Meksikosta, oon siellä pariin otteeseen reissannu muutamia kuukausia kerrallaan. Alko aina tacot ja tortat tökkimään, riisi ja pavut ja plantaasi, vaikka pavuista tykkäänki. Mut mole, oi mole!!! Se oli uhan sairaan hyvää ja koukuttavaa! Söin myös mautonta molea, jossa valmistukseen ei oltne panuduttu. Nyt etsin chipotle-chiliä Suomesta jotta voin itse valmistaa tätä superherkkua. Kaikille jotka ei oo maistany:maistakaa, eri moleja autenttisissa paikoissa jossa meksikolainen mummo osaa reseptin!

  VastaaPoista