tiistai 17. toukokuuta 2016

Olutparatiisi

Kaukana ovat ne ajat, kun USA:n olutvalikoimat rajoittuivat Bud Lightiin ja muihin massalitkuihin. Craft beer boomi on jyllännyt jo vuosia ja pikkupanimoiden määrä on jatkuvasti noususuhdanteinen. San Diegon metro-alueella (San Diego county) on jo yli 120 panimoa ja luku kasvaa kasvamistaan. Useimmilla panimoilla on myös oma tasting room, eli maisteluravintola, jossa oluita voi maistella pikkulaseista, tuopeista tai ostaa pulloissa kotiin (growler).

Pikkupanimoissa parasta on persoonallisuus ja luovuus. Niissä uskalletaan ottaa riskejä ja leikitellä mauilla, minkä seurauksena olutmaailma on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin. Oluttyylejä ja makusekoituksia löytyy valtavasti, lähes jokaiseen makuun. Kaikki eivät tietenkään pidä oluesta, mutta ennen jyrkän olut on pahaa -päätöksen tekemistä kannattaa kokeilla jotain muutakin kuin massatuotettua lageria.Jos kuitenkin käy niin, ettei olut ole sinun juttusi, voi panimoravintoloihin lähteä myös viihtymään "kahvilatyyliin", pelailemaan erilaisia piha- ja lautapelejä tai jopa syömään. Joillain panimoilla on oma keittiö, mutta useimmiten ruokapuoli hoituu ruokarekkojen ja joskus jopa naapuriravintoloiden avulla. Paikallisuus ja pienten yritysten välinen yhteistyö on täällä arvossaan. Panimoiden maisteluravintoloissa on lähes poikkeuksetta kiva ja rento tunnelma. Joukkoon sopeutuakseen ei tarvitse olla kiharaviiksinen hipsteri eikä snobbaileva olutasiantuntija ja mukaan saa tuoda usein jopa lapset ja koirat, joista ensimmäisille löytyy joistain paikoista myös erillinen leikkinurkkaus.


Vaikka olemmekin suhteellisen ahkeria panimoissa vierailijoita, emme ole käyneet vielä läheskään kaikissa San Diegon maisteluravintoloissa. Maihtaisikohan se olla edes mahdollista? Suosikkeja on vaikea nimetä, mutta useimmiten käymme mukavuus- ja kätevyyssyistä kävelyetäisyydellä sijaitsevissa ja hyviksi havaituissa paikoissa, kuten Fall Brewing, Belching Beaver, Poor House, Modern Times ja Thorn St. Brewery.  Nämä kaikki ja pari muuta sijaitsevat North Parkin alueella. Monilla kaupunginosilla taitaa olla vähintään yksi tai kaksi panimoa, mutta suurin ja alati kasvava keskittymä löytyy tällä hetkellä Miramarin alueelta. Ja onhan San Diegolla myöskin muutama isoksi venähtänyt "pikku"panimo, joiden olutta saa muualtakin kuin lähialueilta. Esimerkiksi Stone on nykyään yksi USA:n isoimmista panimoista ja kahden miehen autotallista alkanut Ballast Point myytiin jokin aika sitten miljardilla.Kippis! Suosittelen piipahdusta ainakin yhteen paikallispanimoon, jos tiesi tuo koskaan San Diegoon. Niistä jos mistä löytyy oikeaa San Diego -tunnelmaa.

Kaikki kuvat ovat Fall Brewing Co. viime sunnuntailta. Sushi ja olut osoittautui oikein toimivaksi comboksi. Lasista löytyy Fall lemppariani, eli 2am bike ride nitro versiona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti