tiistai 14. lokakuuta 2014

Spämmiä

Minulle on kertynyt kuin vahingossa viisi eri sähköpostiosoitetta. Pari vanhempaa tiliä vanhan sukunimen alla, uusi käyttötilini, blogiposti sekä työsähköposti.
Eri palveluihin kirjautuessani käytän yleensä vanhoja osoitteitani ja spämmi onkin sen mukaista. Tarkistan spämmilaatikon vain hyvin harvoin sen varalta, että sinne on eksynyt jotain tärkeää.

Blogisähköpostiani en ole antanut mihinkään palveluihin, mutta sinnekin tuntuu eksyvän harvinaisen paljon roskaa. Suurin osa spämmistä on sellaista tyypillistä, huonolla englannilla kirjoitettua, rahan kerjäämistä. Mutta viime aikoina olen alkanut saamaan myöskin hyvin asialliselta vaikuttavia yhteistyöpyyntöjä tai ehdotuksia. Sähköpostit noudattavat aina samaa kaavaa, puhuttelevat minua nimeltä ja viittaavat blogiini koko osoitteella. Viestit on allekirjoitettu asiallisesti koko nimellä ja myös firman nimi löytyy usein viestistä. Kuulostaa loistavalta! Yhteydenotot ovat kuitenkin hyvin epämääräisiä ja lisätietoa on tarjolla ainoastaan sähköpostin välityksellä tai yhdessä tapauksessa linkkiä klikkaamalla.

Koska olen fiksu, en ole tietenkään klikkaillut mitään enkä lähetellyt lisätietopyyntöjä. Mutta olen myöskin utelias, joten päätin googlettaa ja katsoa, mitä löytyy näiden firmojen ja käytettyjen nimien takaa. Ei ole kovinkaan yllättävää, että moni muukin bloggaaja oli saanut sähköpostiinsa täsmälleen saman viestin "samalta" henkilöltä.

Kuva ei liity tapaukseen mitenkään...

Olkaahan siis tarkkana ja sopivan skeptisiä. Ja hei, jos joku haluaa ihan oikeasti tehdä yhteistyötä, kertokaa asiastanne selkeästi ja suoraan, jookos.

P.S. Mitä ihmettä linkkien vaihto edes tarkoittaa? Never heard...

2 kommenttia:

  1. Vain viisi sähköpostilaatikkoa :-)? Multa niitä löytyy varmaan reilu 10 ja kaikki käytössä. Olen ottanut niitä eri tarkoituksiin: harrastustoimintaan, rekisteröitymisiin jne. jne. Ainoastaan silloin kun salasanat pitää vaihtaa, manaan sähköpostiosoitteiden määrääni...Hyvä vinkki rekisteröitymisiin on käyttää tilapäistä postilaatikkoa (esim. 10 minute mail). Eli saat sähköpostiosoitteen, joka on voimassa 10 minuuttia - tuossa ajassa vahvistusviesti rekisteröitymisestä on yleensä tullut ja 10min kuluttua sähköpostiosoite lakkaa toimimasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nostan hattua kymmenen salasanan muistamiselle (ilman vaihtamistakin)! Kiitos vinkistä! En tiennytkään tuollaisen tilapäispostin olemassaolosta mitään. Pitääpä tutkailla tarkemmin :).

      Poista