torstai 16. lokakuuta 2014

Nimimuisti

Kävin tänään lounastauollani pankissa. Käyn pankissa  kerran tai kaksi kuussa, sillä työpaikallani palkka maksetaan edelleenkin shekeillä. Lähestyessäni tiskiä, pankkineiti hymyili iloisesti ja sanoi: "Hello ms. Alampi, how can I help you today?" Kasvojeni lisäksi pankkineiti muisti myös nimeni. Vaikuttavaa!

USA:ssa hyvä nimimuisti on kultaakin kalliimpi ominaisuus. Hyviin tapoihin kuuluu tervehtiä puolituttujakin nimellä. Tämä tuottaa minunlaiselleni huithapelille vaikeuksia. Minulla on meinaan valikoiva nimimuisti ja vaihteleva kyky keskittyä esittelyihin. Lasten nimet opin nopeasti, mutta aikuisten nimet unohdan useimmiten samantien. Tämä johtuu enimmäkseen siitä, että en pysähdy oikeasti kuuntelemaan esittelyitä. Nimet jotka opin, muistankin sitten lopun ikääni.


Tämä on ehdottomasti asia, jossa minun on petrattava tuhatkertaisesti. Pysähdy ja kuuntele, kehitä vaikka muistisääntö. Pääasia, että muistat ja käytät nimiä ahkerasti. Nimien käyttäminen tuntuu mukavalta, tietyllä tavalla henkilökohtaisemmalta. Jokainen ihminen on nimen muistamisen arvoinen.

8 kommenttia:

 1. Huomasin itse Pohjois-Amerikassa asuessani, että ihmiset ylipäänsä vaan käyttivät etunimeä tosi paljon enemmän. Suomalaiselle siihen kyllä toden totta on vaikeaa tottua. Välillä kuitenkin Suomessakin kokeilen etunimellä puhuttelua: siitä tulee kuitenkin jotenkin ihanan henkilökohtainen olo.

  Anita
  http://www.lily.fi/blogit/tervetuloa-suomeen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti asia jonka haluan oppia ja omaksua omaksi luonnolliseksi puhetavakseni! Vaatii kyllä harjoittelua... Kiva muuten, että laitoit linkin blogiisi! Mielenkiintoista lukea Suomen byrokratiaviidakosta, kun itse tuskailen tämän jenkkiviidakon kanssa :).

   Poista
 2. Juuri huomasin itse kun olimme luistelemassa ja puolituttu mies tuli tarjoamaan Taralle apua koska itse olin vain kenkien kanssa jäällä. Heti tilanteen mentyä jo ohi tajusin että niin, itse tervehdin vain sanomalla "Hi" koska koko tilanne tuli nopeasti. Totta kai olis tapohin kuulunut sanoa heti Taralle että "sano hei herra Kellerille". Oma nimimuisti on myös tosi huonoa ja huomaan että se on tosi noloa täällä.. Vielä on siis jotain opittavaa ennen kuin saa hyväksyttävän "Kanada" leiman otsaansa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule minultakaan vielä yhtään luontevasti. Mutta one day, one day... Varmasti asia, jonka voi oppia, kun kerran (mahdoton) small talk alkaa jo myöskin luonnistumaan :).

   Poista
 3. Täällä oon kans järkyttynyt positiivisella tavalla kun koulun toimissa sihteeri tervehtii jokaista vanhempaa "Good Morning Mrs./ Ms./ Mr. xxxxx"

  Miten ne muistaa? Koulussa on kuitenkin melkein 500 oppilasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttavaa! Uskomaton muisti sihteerillä :).

   Poista
  2. Enks mä osaa enää kirjoittaa suomenkielellä? Toimistossa siis! :)

   Poista
  3. Heh, ymmärsin (enkä edes huomannut) :)

   Poista