keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Päivä preschoolissa

Yksi työni sekä haastavimmista että mukavimmista puolista on se, että kaikki päivät ovat hieman erilaisia. Tässä yksi "normi"päivä - sellainen tavallista mukavampi.

8:00 Työpäiväni alkaa. Koulu on auennut jo seitsemältä ja kahdessa auki olevassa luokassa on täysi meno päällä. Aamu on vapaan leikin aikaa. Piirtäminen ja Mr. Potato Head -lelut tuntuvat olevan tänään suosiossa. Sopii minulle. Tunnelma on yllättävän rauhallinen, vaikka keskiviikko onkin koulussamme kaikkein kiireisin päivä. Ennen ulos menoa luetaan satu - Halloween aiheinen tietenkin.

9:00 Ulos! Rauhalliset lapset muuttuvat villieläimiksi ja juoksevat pihan ympäri kolme kertaa. Päällimmäiset energiat purettuaan lapset jakaantuvat tasaisesti pihan eri leikkialueille. Lapsia tulee koko ajan lisää ja opettajan silmät saavat olla tarkkana. Liukumäen takana on "tappelualue", jonne opettajan katseen ei kuvitella ulottuvan. Väärin! Yhdelle ryhmäni lapselle äidistä eroaminen tuottaa tänään tavallista enemmän vaikeuksia, mutta lapsi rauhoittuu heti äidin lähdettyä. 

9:15 Kymmenen minuutin tauko. Useimmiten käytän taukoni päivän tarvikkeiden keräilyyn, mutta tänään kaikki on jo valmiina ja voin pitää ihan oikean tauon. Selaan nopeasti Facebookia ja syön aamupalan tähteitäni.

9:35 Kello soi ja lapset asettuvat jonoihin. Tässä vaiheessa syksyä kaikki tietävät (halutessaan) jo paikkansa. Annan ryhmälleni joka aamuisen ohjeen mennä istumaan luokkahuoneemme matolle. Tämä homma hoituu ryhmältäni uskomattoman hyvin. Rutiinit ovat tärkeitä.

San Diego Zoo

9:40 "Reach the ceiling, reach the ceiling... Can you touch it? Spece on my left, space on my right, I'm sitting here nice and tight. Criss cross applesauce your legs and take your glue stick. Spread glue all over your left hand and all over your right hand and STICK! " Kädet iskeytyvät reisiin ja tervotulolaulu alkaa. Samalla lähetän lapset pesemään kätensä yksi kerrallaan. Laulun jälkeen lapset näyttävät vuorotellen tunnekartalta päivän fiilikset. Loved, happy, excited, sad, afraid, shy, mad... Kaikki tunteet ovat sallittuja.

9:50 Aamu snack, tänään tarjolla oli maitoa, cheerios -muroja ja omenasosetta.

10:00 Nopeimmat syöjät tekevät palapelejä tai lukevat kirjoja, Miss Veera siivoaa lattialle pudonneet murot.

10:05 Circle Time! Lapset rakastavat näitä tuokioita eikä ketään tarvitse kehottaa kahta kertaa kokoontumaan kirjainmatolle. Tällä viikolla aiheena ovat kurpitsat. Kertaamme vielä maanantain kurpitsapeltoretken muistoja ja luemme hyvin simppelin kirjan siitä, miten kurpitsat kasvavat. Lapset tietävät jo, että tarvitaan multaa, siemeniä, vettä ja aurinkoa. Tänään kukaan ei hepuloi eikä heittele kuperkeikkoja. Opettaja on yllättynyt ja onnellinen.

10:15 Paikalla on tänään 10 lasta. Koska minulla ei ole apuopettajaa, on leikkeihin jakaantumisen sujuvuus todella tärkeää. Kerron lapsille, että voin ottaa kolme lasta kerrallaan askartelemaan ja loput seitsemän saavat valita eilen tekemämme kurpitsapiirakkamuovailuvahan, kotileikin, junaradan ja kirjaston väliltä. Kaikki seitsemän haluavat leikkiä muovailuvahalla. Onneksi teimme ison satsin!


10:15-10:45 Muovailua, kurpitsojen askartelua... Luokassa vallitsee tänään todella kiva tunnelma. Pikkuhiljaa lapset jakaantuvat myös muihin leikkeihin, mutta todella harvinaisesti kaikki tuntuvat löytävän mieleistään puuhaa ja konflikteja syntyy vain muutama. 

10:45-10:55 Miss. Veera laittaa päiväunimatot valmiiksi ja siivoaa muovailut. Lopuksi lapset siivoavat lelut paikalleen. Toinen asia, joka sujuu tältä ryhmältä todella hyvin!

10:55 Laulamme kurpitsalaulun ja loruttelen lapset jonoon

11:00 Ulos! Ja taas juostaan! Saamme olla ulkona ensimmäiset 20 min. ilman muita lapsia. Aivan parasta! Juuri ennen sisäänmenoa yksi lapsista kertoo nähneensä hämähäkin. Käyn kurkkaamassa pöydän alle ja huomaan tuijottavani ruskeaaleskeä hieman turhan läheltä. Käsken lapset kauemmaksi ja tapan myrkkyhämpyn legopalikalla. Käännämme toisen opettajan kanssa pöydän nurin ja löydämme useita hämähäkin munia. Koska olen meistä kahdesta hämähäkininhoajasta aavistuksen paksunahkaisempi, alan keräämään munia lusikalla kuppiin ja huuhdon ne vessanpytystä alas. Operaation aikana jostain kolosta löytyy vielä kaksi hämähäkkiä lisää... Niiden kohtaloksi koituu luudan varsi ja kenkäni pohja. Kaikkeen sitä joutuukin. Ällöttää!

Hawaijin metsästä löytynyt mielikuvitushirviö

11:50 Sisään, 10 min. tavallista myöhempään. Vuorossa on lyhyt kalenterituokio ja apulaisen valitseminen. Samalla lähetän lapset käsipesulle. 

12:00 Lapset hakevat lounasrasiansa ja yrittävät parhaansa mukaan availla rasioitaan ja pussukoitaan. Miss Veera syöksähtelee pää kolmantena jalkana ja yrittää auttaa kaikkia... Start with something that is already open... Onneksi näppärimmät auttavat mielellään myös kavereitaan. Lounashetki ja levolle siirtyminen on päiväni kiireisin puolituntinen. Kaikki tarvitsevat apua sekä lounaan availemisessa että vessassa ja yksi lapsista on vakavasti allerginen pähkinöille. Great. Olisinpa kolmesilmäinen mustekalapöllöhybridi.

12:40 Kuin ihmeen kaupalla kaikki lapset saivat syötyä ja käytyä vessassa ja Miss Veera sai sotkut siivottua ja patjat levitettyä. Joinain päivinä meininki yltyy villiksi, tänään puhe tarrojen ansaitsemisesta toimi ja ainoastaan yksi lapsi hyppii patjallaan peitto pään päälle levitettynä. 

1:00 Tunnin ruokatauko. Käyn kävelyllä ja ostamassa kahvia. Palaan koululle hieman etuajassa ja höpöttelen hetken työkaverini kanssa.

2:00-3:00 Harvinaisen rentouttava päivälevon valvonta. Kaikki lapset lepäävät kaksi tuntia - pitkä aika niille, jotka eivät nuku! Tänään melkein kaikki nukkuvat, joten saan kirjoitettua pari työsähköpostia ja inspiroiduttua pinterestin ihmeellisessä maailmassa.

3:00-3:15 Patjat pois, vessakäynnit, sukat, kengät, balettityttöjen tanssivaatteet... Kiirettä pitää. Yksi lapsi saa raivokohtauksen ja heittelee peittoaan pitkin luokkahuonetta. Tällä kertaa syli auttaa ja tilanne rauhoittuu.

3:15-3.45 Välipala ja leikkiä. Tässä vaiheessa päivää lasten on välillä vaikea syventyä leikkiin. Taidamme olla jo kaikki valmiita ulos.

Chicagon puistotaidetta

3:45 Lyhyt lauluhetki ja sitten ulos. Taas juostaan! Vanhempien ja työkavereiden kanssa juttelua, lasten valvomista... Jotain tapahtuu koko ajan eikä aika käy tänään pitkäksi.

4:45 Kello soi, lapset keräävät hiekkalelut kasaan ja istuvat seinän viereen. Jaan jäljellä olevat lapset kahteen ryhmään sen mukaan keitä on vielä paikalla, autan pienempien käsien pesussa ja kerron jäljellä oleville opettajille päivän viestit. Juuri ennen lähtöäni kolme tyttöä todistavat sanonnan Joukossa tyhmyys tiivistyy. Jään selvittämään tilannetta, vaikka voisin jo lähteä kotiin.

5:10 Kotiin! Pieni käsi heiluttaa minulle ikkunasta - Huomenna nähdään!

4 kommenttia:

 1. Yh, hämähäkkejä.. se on jotain minkä takia voisin muuttaa suomeen - ei noita pelottavia myrkkyhämyjä! Vähän olit rohkee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kanssa on välillä oltava rohkeampi kuin oikeasti onkaan :).

   Poista
 2. Aaaah, muistoja! Entinen lastentarhuri täällä moi, kurahousuja olen vaihdellut Suomessa ja (vähemmän) Sveitsissä. Kävin muuten parin viikon takaisella Suomen reissulla hakemassa kummityttöä tarhasta, ja se kumisaappaan ja pissan haju oli oikea flashback :D. Nyt kun omat lapset ovat jo isoja voisin hyvinkin palata päiväkotiin hommiin, onhan ne pikkuriiviöt yleensä aika ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta moi! USA:ssa ei muuten kurahousuja vaihdella... New Hampshiren sisäpäivät olivat piiiiitkiä. Täällä onneksi (siis vain tässä yhteydessä onneksi) sataa niin harvoin, ettei kurahousuja juuri tarvitakkaan.

   Poista