tiistai 14. tammikuuta 2014

Samma på Kisu

Joskus syksyllä jossain (missä lie) iltapäivälehdessä esiteltiin tutkimus, jonka mukaan vain pieni osa Kissoista kommunikoi ihmisten kanssa. Uskoinko? No en todellakaan! Kisun kanssa on ihan helppo jutella. Ensin pitää vain opetella yhteinen kieli.

Jos nukkuvaa Kisua häiritsee, päästää hän suustaan pärähtävän Ghjöörrr -äänteen. Chjöörrr= WHat?! Oliks ihan pakko herättää!?

Kun avaan aamulla silmäni, kuuluu korvani vierestä pehmeämpi ja nousevampi chjöööÖR. chjöööÖR= Hey, you're alive. Yay! Food?

Jos Kisu tepastelee keittiön tasoilla ja jää kiinni itseteosta, on ensimmäinen kommentti yleensä Mjööh. Mjööh = So what?

Keskustelu menee jotaikuinkin näin:

Minä: Kisu!
Kisu: Mjööh! (So what?)
Minä: Get down!
Kisu: Ööör! (or what?)
Minä: DOWN!
Kisu: MJÖ! (NO!)
Minä: NOW!
Kisu: MJAU! ( I don't want to!)
Minä: Askel kohti Kisua...
Kisu: Päivästä riippuen, joko pomppaa alas ison MJäyH (h kimpoaa kimeänä lattiasta pongahtaen)-äänteen saattelemana (FINE!) tai odottaa, että minä pukkaan hänet takamuksesta lattialle, jolloin äänne on voimakkaampi MIOUH (I hate you!). Kummassakin tapauksessa Kisu juoksee ensin kulman taakse mököttämään, mutta palaa kahden sekunnin päästä jalkoihin kiehnäämään. chjöööÖR! "Hey, you're alive. Yay! Food?"

Eilen illalla Kisu nukkui sohvalla ja tuli illallisen aika. Minä seisoin keittiön edustalla ja huhuilin Kisua.

Minä: Kisu!
Kisu nosti hieman päätään.
Minä: Are you hungry?
Kisu liikutti korvia ja tuijotti.
Minä: Dinner!
Kisu: chjöÖYR? (Are you saying what I think you're saying?)
Minä: Food! Come!
Kisu: chjöÖÖr, gröyrrr, mhöyh, mjäääääy (Siis oikeesti, nyt jo. Vitsi. Mahtavaa. Okei, mä tulen. Ööö, mikä pää on etupää?) Kisu juoksi pyöri pari kierrosta ympyrää ja säntäsi sitten salamana keittiöön.
Mjau, MJau, MJAu, MJAU! Tauotta minun avatessa purkkia.

Siinä teille tutkijat... Väärässä olette! Kisulla on loputtomasti erilaisia äänteitä, joihin yhdistyy myös eleitä ja katsekontakti. Jos ei se ole kommunikointia, niin mikä sitten? Joskus Kisu ei vastaa. Se johtuu siitä, että Kisu ei H-A-L-U-A. Kaikki murrosikäisten kanssa aikaa viettäneet tietävät, että uhmakkaaseen hijaisuuteen sisältyy vahva viesti. Kommunikointiahan sekin on.

Tiesittekö muuten, että aikuiset kissat eivät yleensä mau-u toisilleen? Kissat kommunikoivat keskenään muilla äänteillä. Maukuminen on vain ihmisiä (ja pentuja) varten.

Kisu juttelee linnuille...

...kutsuu leikkiin

...ja on valoakin nopeampi

4 kommenttia:

 1. Mahtava postaus! Todella hyviä havaintoja. Ja nyt sitten sitä Kisun omaa kuvakirjaa tekemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :D! Kisu seikkailee -kirjasarja. Phill joutuu kyllä piirtämään kuvat. Muuten tulee hieman liian naivistinen...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mä luulen, että ne tutkijat ei olleet kissaihmisiä... Sen verran pieleen meni heidän havaintonsa :).

   Poista