lauantai 19. huhtikuuta 2014

Netin sivupolut

Kävin äsken kävelyllä ystäväni kanssa, joka väittää olevansa maailman pahin asioiden lykkääjä ja sivupoluille eksyjä. Hän suorittaa tällä hetkellä opintoja netissä, eli opiskelu tapahtuu kotoakäsin ja suurimmaksi osaksi itsenäisesti aikatauluttaen. Heh, ei kuulosta kovinkaan hyvältä yhtälöltä. Hän kertoi viettävänsä päivittäin uskomattoman paljon aikaa YouTuben eläinvideoiden katselemiseen ja Buzzfeedin typerien (siis hauskojen) testien tekemiseen.

Eräänä päivänä hän päätti googlettaa, mitä netistä löytyy aiheesta. Noh, löytyihän sieltä sivukaupalla tutkimuksia, blogeja, artikkeleita ja mainoksia. Ilmeisesti aika moni muukin oli vältellyt tehtäviään kirjoittamalla siitä, miten niitä välttelee. Lopulta hän päätyi viettämään koko päivän aiheesta lukien... Ja illalla itseensä ärsyyntyneenä hankkimaan tablettiinsa appsin, jolla saa estettyä muut ohjelmat silloin, kun on aika työskennellä. Sitä tarina ei vielä kertonut auttoiko tämä, mutta ehkäpä se selviää sitten ensi viikolla lenkkeillessämme.


Kuulostaa tämä tutulta omalla kohdallanikin. Työni on sen luontoista, että siinä ei paljoa eksytä sivupoluille, mutta aina tietokoneella ollessani minulla on ainakin kymmenen ikkunaa auki. Kesken blogin kirjoittamisen saatan kirjoittaakin sähköpostia, selailla facebookia, alkaa editoimaan kuvia tai etsiä uusia juoksulenkkareita. Aika harvassa ovat ne kerrat, että saisin jonkun nettijutun hoidettua alusta loppuun, ilman keskeytyksiä tai sivupolkuja. Kaikki mahdollisuudet ovat vain yhden klikkauksen päässä...


Mutta missä menee se raja, kun tästä pitäisi huolestua? Miksi on niin vaikeaa hoitaa yksi asia alusta loppuun, ilman että sörkkii väliin kymmenen muuta juttua ja päätyy käyttämään yksinkertaiseen tehtävään aivan liian paljon aikaa? Onko tämä yleinen ongelma? Onko ikäluokkien välillä eroja? Onko kyse ihmistyyppieroista? Miten tästä voisi päästä tai opetella eroon?


Siinäpä paljon kysymyksiä pohdittaviksi. Google osaisi varmaan auttaa, mutta taidankin valita toisen reitin ja sulkea tietokoneen muutamaksi tunniksi kokonaan. Leffa päälle ja ruisleipää nassuun. Jeps, leivoin tänäänkin itselleni Suomi-herkkuja. Taitaa olla aika kova ikävä sinne Pohjolaan...

P.S. Kuvat ovat Coloradosta viime syksyltä ja edustavat niitä kuuluisia sivupolkuja. Nämä sivupolut olivat tosin vierailun arvoisia. Tästä voimme siis päätellä, että kaikki sivupolut eivät ehkä olekaan läpeensä pahoja.

2 kommenttia:

 1. Taman takia en jaksaisi tehda koko tutkintoa online. Hatun nosto nille, jotka sen saavat tehtya hyvilla arvosanoilla ja niin, etta oppivatkin. Olen tehnyt online kursseja siella taalla seka opettanut muutaman kurssin, ja vaikka omasta mielestani oma self discipline on tosi hyva, niin silti olen distracted with facebook, internet in general ....... ja opiskelijoiden arvosanat usein ovat huonompia online vs in-class.

  Toisaalta nain toissa kayvana olen tyytyvainen siita, etta on online course mahdollisuus ja kun aika on rajallinen, niin sitten tulee useimmiten kylla tehtya kaikki studies related jutut nopeasti. Mutta varsinkin viikonloppuisin asia on toisin... teen yhden opiskelujutun, katson FB, kuvia, luen blogs (ugh, pitaisi nyt lukea biochemistrya eika kirjoittaa tata!), sitten taas takaisin opiskelujuttuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Phill teki koko tutkinnon online ja hyvillä arvosanoilla, mutta ei se helppoa ollut - varsinkaan töiden (laivaston) ohessa. Minä nostan myös hattua! Kyllä minäkin sen varmasti taistelisin läpi, mutta paljon mielummin kävin itse luennoilla ja pienryhmätunneilla. Meillä kandivaihe oli hyvin käytännönläheistä, mutta maisterivaiheessa tentin/suoritin niin paljon etänä kuin pystyin. Mietin hetken aikaa tohtoriopintojen aloittamista osaksi online, osaksi lähiopetuksena, mutta luovuin ainakin toistaiseksi ajatuksesta. Mielummin odotan mahdollisuutta tehdä ne perinteisemmän kaavan mukaan.
   Tsemppiä opiskeluihin ja ihanaa pääsiäisen jatkoa :)!

   Poista