lauantai 22. maaliskuuta 2014

Sukellusvene-elämää

Kun elää omaa elämäänsä joka päivä, on vaikea välillä muistaa, ettei kaikkien muiden elämä olekaan välttämättä ihan samanlaista. Uusien työkavereideni ihmettelyihin ja kysymyksiin vastaillessani olen saanut jälleen kerran pohtia itsekin oman elämäni erikoisuuksia. Suomi ja New Hampshire... Kuinka erilaista elämä oli noissa kaukaisissa paikoissa? Mitä, olet asunut Hawaijillakin? Mitkä asiat olivat paremmin siellä, mistä pidät täällä? Miltä tuntuu aina muuttaa? Millaista on sukellusvene-elämä?

Näissä kysymyksissä riittää vastattavaa ja pohdittavaa varmasti loppu elämäksi. Nyt ajattelin kuitenkin raapaista hieman pintaa siitä, millaista tämä meidän sukellusvene-elämämme on.

Sukellusvenemiesten palvelus jakautuu meri- ja rantapalvelukseen. Meripalvelus kestää usein neljä vuotta, rantapalvelus kolme. Meripalveluksen aikana Phillin yksikkö on Los Angeles -luokan ydinsukellusvene. Sukellusveneiden komennukset ovat yleensä 6kk pitkiä. Tuona aikana sukellusvene ei palaa kotisatamaan, mutta piipahtelee muiden maiden satamissa. Pisin aika, minkä Phill on ollut merillä palaamatta kertaakaan satamaan oli n.3kk. Tuo aika oli poikkeuksellisen pitkä. Yleensä satamakäyntejä on muutamien viikkojen välein.

Pitkien komennusten lisäksi sukellusveneet saavat lyhyempiä tehtäviä, joiden kesto voi vaihdella muutamasta päivästä pariin kuukauteen. Nämä lyhyemmät ja enemmän tai vähemmän tiheät tehtävät kuuluvat tällä hetkellä meidän arkeemme. Phill tulee ja menee säännöllisen epäsäännöllisesti. Minä tiedän aina suunnilleen milloin Phill tulee kotiin ja milloin taas lähtee, mutta pieniä muutoksia tulee aina.


Kotona ollessaan Phill tekee normaalia päivätyötä maanantaista perjantaihin, paitsi silloin kun hänellä on duty-päivä. Duty-päivä kestää 24h (aamusta aamuun), jonka aikana Phill ei saa poistua veneestä laituria pidemmälle. Yöllä hän saa yleensä nukkua joitain tunteja, jos hommat ovat menneet niin kuin pitääkin. Jos duty-päivä osuu keskelle viikkoa, jatkuu Phillin työpäivä seuraavan päivän iltapäivään. Viikonloppuisin Phill päsee kotiin seuraavan päivän aamuna.

Uppeluksissa ollessaan miehistö työskentelee vuoroissa kellon ympäri. Vapaa-ajalla heillä on mahdollisuus nukkua ruumisarkkua muistuttavissa kerrossängyissä, urheilla (hyvin rajoitetuissa tiloissa), lukea, katsella elokuvia, pelata pelejä ja viihdyttää itseään mitä kummallisimmilla tavoilla. Huono huumori kukoistaa! Viihtyminen vaatii asennetta ja luonnetta, sillä miehet ovat jumissa pienessä meluisassa peltipurkissa samojen naamojen kanssa ilman vilaustakaan päivänvaloa. Itse en ymmärtänyt kuinka pienistä tiloista oli kyse ennen kuin pääsin vierailemaan Phillin paatilla. Kaikki on todella kompaktia, karua ja öljyn tuoksuista. Heh, kaikki muu paitsi ruokailutilasta löytyvä valtava televisio.


Minulla on ollut mahdollisuus vierailla Phillin paatilla nyt jo neljä kertaa. Viime viikolla Phillille sattui duty-päivä juuri ennen lähtöä merille, joten hän pyysi minua tulemaan kanssaan illalliselle ja tuomaan mukanani jotain hyvää ruokaa. Tikkaiden kiipeäminen alkoi sujua jo rutiinilla ja chief quartersin "sohvanurkkaus" (launausmerkit huutomerkeillä!!!) tuntui jo melkein kotoisalta. Nytpä tiedän ihan oikeasti, millaisissa oloissa mieheni työskentelee ja elää poissa ollessaan.


Tämä oli todellakin vain pieni pintaraapaisu niistä perusraameista, joiden varaan me rakennamme arkeamme ja elämäämme tällä hetkellä. Niin kuin sanottu, minulle tämä on "vain" elämää enkä oikein tiedä, mikä muita kiinnostaa tai ihmetyttää. Heittäkää siis ihmeessä kysymyksillä, jos sellaisia on! Vastaan kyllä mielelläni kaikkeen, mihin osaan ja voin turvallisesti vastata.

8 kommenttia:

 1. Tahan military elamaan tottuu niin nopeasti, etta sita pitaa ihan normaalina arkena itse.... ja sitten muut hammastelevat, miten selviamme muuttamisen kanssa, deployments:n ja sea dutyn kanssa. Yksi topic blogiisi voisi muuten olla coping with the long sea duties - en osaa tuota ihan sujuvasti Suomeksi kaantaa, mutta tiedat mita tarkoitan :)
  Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, kiitos! Hyvää viikonloppua myös sinulle! Tuo minun toinen puoliskoni on taas merillä, mutta oma viikonloppu on ollut kyllä toistaiseksi ihanan tehokas :).

   Poista
  2. Kiitos :) Joo, meilla on viela kuukausia jaljella, mutta aika kuluu todella nopeasti.....

   Poista
  3. Niin kuluukin! Varsinkin kun ei jää laskemaan edessä olevia päiviä, viikkoja tai kuukausia vaan elää :)

   Poista
 2. Nostan kyllä hattua teille, ei ihan jokainen selviäisi tuollaisesta arjesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma osani tuntuu jo niin omalta, etten edes ajattele sen olevan kovin vaikeaa. Mutta noille sukellusveneessä pitkiä aikoja viettäville nostan minäkin isoa hattua. Vaatii ihan tietyn laista luonnetta ja asennetta!

   Poista
 3. Ensimmäisenä tulikin juuri mieleen ensimmäisen kommaajan mainitsema aihe, että mitä sinä teet sillä aikaa, kun miehesi on pois? Mitä kaikkea keksit silloin, kun et vielä ollut töissä ja mistä asioista arkesi koostuu nyt, kun työpaikka on hallussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ideasta! Tästä juttua siis lisää piakkoin... :)

   Poista