tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kaikki rakastavat kalea

Trendikkäimpien kasvisten listan ykköspaikkaa on hallinnut USA:ssa jo pidempään kale, eli (googlen mukaan) suomeksi lehtikaali. Meidän lähiruokakaupasta löytyy jopa kale-nurkkaus. Kale maistuu vihreältä ja terveelliseltä, ehkä hieman kitkerältäkin, mutta jotain taikaa siinä on, sillä minäkin kuulun kale-lahkolaisiin.

Jotta kale ei maistuisi kitkerältä, leikataan sen keskiruoto pois. Tämän lisäksi kale kannattaa joko kypsentää tai hieroa. Kyllä, kyllä, kale massage on ihan oikea juttu! Ensimmäisen kerran kalea hieroessani annoin sille hieman liian rankan syväkudoskäsittelyn ja kale-raukka menetti kaikki nesteensä. Kannattaa siis olla hellävarainen, mutta jatkaa kuitenkin tarpeeksi pitkään, jotta hieronnasta on oikeasti jotain hyötyä. Minä käytän ihan ronskisti sormia, jotka värjäytyvät operaation kuluessa kauniin vihreiksi.


Käytän kalea sekä lisukkeena että salaateissa. Olemme joskus vääntäneet jopa kale chipsejä, mutta ne eivät olleet oikein minun makuuni. Salaattien ja lisukkeiden lisäksi kalea käytetään paljon smoothieissa ja mehuissa. Yksi lempparismoothieni ikinä sisältää banaania, kalea ja jäisiä ananaspaloja. Tuohon voi tietenkin lisätä manteli- , kookos- tai mitätahansamaitoa tai jogurttia. Lopputulos on vihreä ja maukas.


Kuvassa muutaman päivän takainen salaattini, johon tuli hierottua kalea. Kastikkeen tein tuoreen sitruunan mehusta, tilkasta oliiviöljyä ja ripauksesta suolaa ja pippuria. Täytteinä käytin kaikkea, mitä jääkaapista sattui löytymään, eli herkkusieniä, kurkkua, mansikoita, mozzarellajuustoa ja kanaa. Pidän salaateissani suolaisen ja makean combosta ja tämä meni aika nappiin.

Ruokavillityksiä tulee ja menee, mutta kale ja avocadot ovat pysyneet ruokavalioni vakkareina jo useita vuosia. Yksi lempikoomikoistani, Jim Gaffigan, on tästä kale-asiasta kuitenkin hieman eri mieltä...

Jim Gaffigan Connan O'Brienin haastateltavana


2 kommenttia:

  1. Itse annan appelsiinille joskus hierontaa ennen kuorimista, kuori irtoaa paremmin. Mutta että kaalejakin hierotaan, sitä en ennen ole kuullut :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinien hierominen oli minullekin tuttua, mutta nyt olen laajentanut tämän hieromispalvelun kaleihinkin. Mikäköhän kasvis ilmestyy jonoon seuraavaksi...? :D

      Poista