tiistai 26. marraskuuta 2013

Ihanana-kamala Kalifornia

Seurasin tänään uutisista talvimyrskyn etenemistä. Olin aika onnellinen nykyisestä sijainnistani. Ihana Kalifornian sää! Sitten lähdin DMV:hen rekisteröimään meidän toista autoa ja selvittelemään ajokorttisotkujani... Kamala Kalifornian DMV ja verotuskäytännöt!

Tällä kertaa minulla ei ollut DMV:hen aikaa varattuna. Olisi kyllä kannattanut olla! Edelläni oli 45 ihmistä. Aikaa jonottamiseen meni pari tuntia ja asioideni selvittelyyn yksi tunti lisää. Enkä edes saanut  hoidettua kumpaakaan asiaa loppuun asti. Ajokorttikuvioistani on muodostunut varsinainen byrokratian kukkanen. Jos olisin tiennyt, mikä soppa tästä syntyy, olisin pitänyt New Hampshiren ajokorttini siihen asti, kun Green Card -asiani ovat selvillä. Mutta kun en tiennyt... Varsinainen ajokorttini umpeutuu tammikuussa ja uutta minulle ei myönnetä ennen kuin päätös Green Cardini kohtalosta saapuu. Tammikuun jälkeen pitää siis pärjätä vanhentuneen kortin ja kuukausi kerranllaan myönnettävän jatkoaikapaperin kanssa. DMV:n setä oli kyllä sitä mieltä, että military-puolisoiden Green Card -päätökset tulevat keskimääräistä nopeammin. Tiedä häntä sitten... Toivottavasti!

Ajokorttia enemmän ottaa päähän Kalifornian verotuskäytännöt, joista toivoisin tietäneeni aiemmin. Phillin military statuksen ansiosta meidän ei tarvitse maksaa ihan kaikkia veroja, mutta ei se paljoa lohduta, jos loppusumma on silti $2441. Luit ihan oikein, ei menneet pilkut sekaisin, vaikka silmissä hieman mustenikin summan nähtyäni. Syynä oli meidän upouusi auto, josta emme maksaneet New Hampshiressa penniäkään veroja (ihana New Hampshire!). Koska auto on ollut omistuksessamme (tai leasauksessamme) alle vuoden, joudumme maksamaan Kaliforniaan Use Tax (käyttöveroa). Tämä johtuu siitä, että uusi automme käyttää nyt ahkerasti Kalifornian teitä. Kallis osavaltio tämä Kalifornia! Ilman tätä lisäveroakin joutuisimme maksamaan rekisteröinnistä yli $300. Vertailun vuoksi voin kertoa, että Portsmouthinssa maksoimme n. $30. Yritämmekin nyt sumplia asiat niin, että saisimme jatkaa auton rekisteröimistä New Hampshiressa. Militaryn ansiosta sen pitäisi olla mahdollista. 

Mutta niin tässä nyt kävi, että kauniille Kalifornian säälle tuli juuri aika kallis hintalappu...


Tämän illan olenkin sitten tehnyt hengitysharjoituksia kynttilän valossa. Askartelin muuten nuo kynttiläkipot ihan itse! Kaikki minun kanssani käsityötunteja viettäneet taisivat juuri pudota tuolilta. Veera askartelee (vapaa-ajalla), maailmankirjat ovat sekaisin!

2 kommenttia:

  1. TÄH?! En enää vikise Suomen käyttöverosta (245€/ vuosi). NC:ssä maksoimme vain rekisteri- ja katsastustarrasta $20/ vuosi, ja koska Terry olimme military, niin muuta käyttöveroa emme maksaneet (kolmet autot oli upouusia). Ei ollut aavistustakaan että CA kahmaisee tuon suuruisen summan uusille autoille? Aivan järkyttävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä jätti-iso summa johtuu siitä, että joudumme rekisteröimään automme uudelleen/Kaliforniaan ennen kuin se on ollut vuoden omistuksessamme. Tämä taas johtuu siitä, että New Hampshiressa leasatut autot rekisteröidään aina marraskuussa eikä omistajan syntymäkuukautena... Äh mitä kiemuroita... Mutta kallista uusien autojen rekisteröinti tuntuu olevan täällä Kaliforniassa ylipäätään.

      Poista