tiistai 23. elokuuta 2016

Amerikkalaistunut tiikerikakku

Tänään teki mieli leipoa ja jostain syystä halusin ihan välttämättä tehdä tiikerikakun. En tiedä miksi juuri tiikerikakun, kun en ole ainakaan tietoisesti edes ajatellut moista klassikkoa moneen vuoteen. Mutta mielihalut ovat mielihaluja. Joskus niille on vain parempi antaa periksi sen kummempia kyseenalaistamatta.

Koska tiikerikakku ei kuulu vakiorepertuaariini, oli sille etsittävä jostain ohje. Netistähän niitä löytyy, nähtävästi sekä suomeksi että englanniksi. Löysin useita tutulta kuulostavia versioita, mutta tiiviimmin mieleni kiinnittyi reseptiin, joka väitti olevansa Finnish Tiikerikakku - Tiger Cake, mutta olikin tarkemmin tutkisteltuna hieman totutusta poikkeava.

Useimmiten en leiki vanhoilla hyviksi havaituilla suomalaisilla resepteillä, mutta tällä kertaa yllätin itseni tekemästä poikkeuksen. Ja kakustahan tuli hyvää. Niin hyvää, että päätin jakaa reseptin muidenkin tiikerin ystävien iloksi. Kaikki ainesosat on ilmoitettu USA:n mittayksiköillä, mikä helpottaa urakkaa lammen tällä puolen.


Voitele ja jauhota kuivakakkuvuoka (a bundt pan)
Aseta uuni lämpenemään 350 F/ 175 C

Sekoita keskenään "kermamaiseksi" (creamy) seokseksi

1 cup voita
2 cups sokeria

Sekoita toisessa kulhossa

2 cups jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Sekoita jauhot ja

5 munaa

vuorotellen voi-sokeri-seoksen joukkoon

lisää lopuksi

2 tl vaniljaa

Ota seoksesta 1/3 toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon

1/2 appelsiinin mehu
2 rkl tummaa kaakaojauhetta/ cocoa powder siivilöitynä

Sekoita jäljelle jäänyt

1/2 appelsiinin mehu vaaleaan seokseen. Lisää joukkoon halutessasi myös appelsiini kuori raastettuna. Itse jätin tämän väliin, sillä en löytänyt lähikaupasta hyvän näköistä luomuappelsiinia. Kakku toimi ilman kuortakin, mutta hyötyisi varmasti pienestä extra-appelsiinisuudesta.

Levitä voideltuun ja jauhotettuun vuokaan taiteellisia mielihalujasi noudattaen kerros vaaleaa, tummaa, vaaleaa, tummaa ja vielä kerran vaaleaa taikinaa.

Paista uunissa tunnin verran.


Leikkaa jäähtyneestä kakusta sieviä Suomi-paloja tai möhkälemäisiä USA-paloja ja nautiskele ihan millä tahansa kielellä.

Alkuperäinen resepti täältä

6 kommenttia:

  1. Oijoi, ihan vesi herahti kielelle! Vitsi täällä maailmalla tuleekin ikävä kaikenlaisia leipomuksia; ne eivät useinkaan esim. Aasiassa todellakaan ole ihan ykkösluokkaa... Tiikerikakku on yksi mun suosikeista, tosin itse terästän sitä nykyään vielä pinnalle tulevalla tuorejuustokuorrutteella (vähän samantyyppisella kuin porkkanakakussa) sekä tuoreilla mansikoilla. Niin hyvää <3 Pitääkin testata tää sun ohje, kun kotiin asti pääsen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nams, kaapista löytyi tuoreita mansikoita ja olipas hyvää kakun seuralaisena. Kiitti vinkistä! Mansikat toimivat aina :)!

      Poista
  2. Tätä variaatiota vois kyllä kokeilla joku kerta! Silloin tällöin tulee tehtyä tiikerikakkua, tosin ihan jollain perinteisellä murokakkuohjeella ja se on meillä myös lasten suosiskkikakku. Täällä Saksassa tarjotaan usein vastaavaa kakkua ja se kulkee nimellä marmorikakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. USA:ssa kuivakakut eivät ole läheskään yhtä suosittuja kuin Suomessa, mikä on minusta harmi. Pitää alkaa leipomaan näitä itse useamminkin :).

      Poista
  3. Kiitos innoituksesta, kokeilin kakkua tänään. Voin sijaan siihen tuli kookosöljyä. Sokerista korvasin puolet agave-siirapilla ja jauhot olivat suurimmaksi osaksi manteli- ja osittain riisijauhoja. (Olisin käyttänyt maissijauhoja, mutta ne olivat päässeet loppumaan.) Perhe pisti kakkupalasten päälle pallot vaniljajäätelöä ja kaikki olivat hyvin iloisia odottamattomasta leipomispuuskasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Kuulostaa hyvältä! Mä korvaan nykyään myös usein voin kookosöljyllä, esim. muffinsseja tehdessä. Oon ihan heikkona kookoksen makuun ja onhan se toki myös terveellisempää. Ja mantelijauhoja olen opetellut myös käyttämään. Niistä saa kivaa mehevyyttä. Seuraavaksi pitääkin pistää kokeilulistalle nuo riisijauhot.

      Kiitos myös sulle inspiksestä ja vinkeistä astetta terveellisemmän kakun leipomiseen :)!

      Poista