lauantai 10. elokuuta 2013

Ruokaostoksilla

Hawaijilla asuessamme ihmettelin usein suomalaisten valitusta ruuan hinnoista. Ihan sama kuinka järkevä ja taloudellinen yritin olla, kauppalasku oli aina paljon suurempi, kuin mitä se olisi ollut Suomessa. Phillin military-statuksen vuoksi meillä olisi ollut mahdollisuus asioida myös commissary:ssa. Se kuitenkin sijaitsi kaukana Waikikin kodistamme ja oli ruuhkineen Phillin pahin painajainen (heti Walmartin jälkeen), joten kävimme siellä vain hyvin satunnaisesti.

Kun sitten muutimme tänne New Hampshireen, olin onnesta soikeana huomatessani, että Hawaijin hinnat olivat jääneet Hawaijille. Pari ensimmäistä kauppareissua kuljin käytävältä toiselle ja kiskoin innosta hihkuen Phillia ihailemaan kohtuullisia hintoja. Ja kyllä nämä hinnat, ja erityisesti kaikkien ostosten verottomuus, vieläkin lämmittävät mieltä.

Eri osavaltioiden väliset erot elinkustannuksissa ovat valtavia. En tiedä tarkkaan, missä kohtaa New Hampshire sijaitsee elinkustannus rankingeissa, todennäköisesti keskivaiheilla. Halvimmat osavaltiot sijaitsevat etelässä ja keskilännessä. Kalleimpia osavaltioita ovat Hawaiji, Alaska, Connecticut, New York ja New Jersey (Yahoo:n mukaan).

Lähin ruokakauppamme kuuluu Hannafords-ketjuun ja on ihan hyvä peruskauppa. USA:ssa ruuan laatuun ja alkuperään perehtymiseen kannattaa kuitenkin satsata, sillä täällä sallitaan geenimuuntelut, tehokasvatukset ja muut ällötykset. Katsoin viime talvena Food Inc. -dokumentin, joka viimeistään sai minut pitämään silmäni auki ruokaostoksilla käydessäni. Kannattaa katsoa, jos nämä asiat vähänkään kiinnostavat!

Meidän ruokaonnen ovat taannet Kittery:ssa sijaitsevat Golden Harvest ja Carl's Meat Market, sekä Rye:ssa sijaitseva Seaport Fish. Ja jos (ja kun) juustohammasta kolottaa, suuntaamme suoraa päätä Portsmouthin South Sreet & Vine -putiikkiin, josta löytyvät sekä juustot että viinit, maistiaisten kera.

Golden Harvest on kasviksiin erikoistunut kauppa, josta saa ympäri vuoden tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Heillä on usein tarjolla myös lähi- ja luomuvaihtoehtoja. Normituotteet eivät ole juuri ketjukauppoja kalliimpia, mutta luomu- ja lähiruuasta joutuu maksamaan tuntuvasti kalliimman hinnan. Se jää sitten jokaisen arvioitavaksi, kuinka suuren hinnan haluaa ja pystyy maksamaan ruuan puhtaan alkuperän tuomasta mielenrauhasta.

Carl's Meat Market on paras lihakauppa, jossa olen koskaan asioinut. Heiltä löytyy tuoretta, ruohokasvatettua lihaa ja useita luomuvaihtoehtoja. Kaupassa toimitaan vanhanajan lihatiskityyliin. Myyjät/lihanleikkaajat ovat ripeitä, ammattitaitoisia ja todella ystävällisiä. Yksi heistä luuli minua kerran muuten islantilaiseksi. Oli kyllä ensimmäinen kerta!

Seaport Fish on tuskin alueen ainoa hyvä kalakauppa, mutta siitä on tullut suosikkimme. Kala- ja äyriäistiskin tarjonta nostaa veden kielelle! Hinnat ovat kohtuullisia, mutta vaihtelevat hieman sesongin ja tarjonnan mukaan. Luin n. vuosi sitten Boston Globe:sta artikkelin, jossa kerrottiin ravintoloiden ja kalakauppojen huijaavan tavallisia tallaajia myymällä heille "väärää kalaa". Kalan sanotaan olevat yhtä, mutta todellisuudessa se onkin jotain ihan muuta lajiketta. Minua ainakin olisi helppo huijata, sillä en taatusti erota kalalajikkeita toisistaan filé-palan perusteella. Eikä kyllä tullut mieleen epälläikään moista vilppiä.

Pienten erikoistuneiden ruokakauppojen lisäksi Portsmouthissa ja lähiseudulla löytyy nyt kesäaikaan useita toreja (farmers market). Valitettavasti useimmat toimivat vain kesäaikaan ja kerran viikossa. Farmers marketilta minä kävin aina alkukesästä ostamassa  ison pussillisen herneitä, joita sitten ahmin Suomi-fiiliksissä. Ensi lauantaina voisikin käydä pitkästä aikaa pyörähtämässä torilla ja  katsastamassa loppukesän sesonkiherkut.

Haaveissamme on perustaa oma pieni puutarha, jossa voimme kasvattaa perusjuttuja, kuten salaattia, tomaatteja ja yrttejä. Omalta pihalta noukkiessa tietää taatusti, mistä ruoka on peräisin ja miten se on kasvatettu. Täytyy vain toivoa, että peukalomme muuttuvat hieman vihreämmiksi, sillä tällä hetkellä meillä ei meinaa pysyä edes huonekasvit elossa. Miten niitä muistaisi kastella useammin...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti