maanantai 11. toukokuuta 2015

Ketä auttaisin

Kävin viime viikolla myymälässä, jossa kerättiin avustuksia pieneen kylään Ruandassa. Kassalla oli tarjolla kaikenlaista pientä krääsää, joiden myyntituotto meni hyväntekeväisyyteen. Ostin myymälästä pikaisesti tarvitsemani vaatekappaleen, mutta homma ei ollutkaan ihan niin nopea kuin kuvittelin. "Haluatko ostaa tämän lippiksen vitosella? Tuotto menee Ruandaan. Ai et. Noh, meillä on myös näitä kasseja. Ja nämä rannekorut ja purkkarasiat maksavat vain kaksi taalaa..." Hoin ei kiitosta kuin mikäkin papukaija, mutta kassaneiti ei luovuttanut. "Jos et halua ostaa kampanjatuotteita, voit myös lahjoittaa rahaa. Viisi dollaria? Dollari? No miten olisi 16 centtiä, niin laskusi pyöristyy mukavasti tasasummaksi?" Teki mieli sanoa ei jo ihan siitä syystä, että ärsytti, mutta taivuin lopulta lahjoittamaan pienelle afrikkalaiskylälle 16 centtiä.

Ei sillä, että minulla olisi mitään hyväntekeväisyyttä tai afrikkalaiskyliä vastaan, mutta kun hyväntekeväisyyskohteita on maailmassa pilvinpimein enkä voi alkaa potemaan huonoa omaatuntoa siitä, etten syydä aikaa tai rahaa niistä jokaiselle. Lapset, eläimet, kodittomat. Kodittomat lapset ja kodittomat eläimet. Kodittomat lasten ja eläintein kanssa... Siihen päälle luonto ja luonnonkatastrofit sekä tutkimustyö, jolla luonnonkatastrofeja voisi estää tai ennakoida... Ja vaikka mitä kaikkea muuta. 

Välillä surettaa, välillä raivostuttaa. Haluaisin auttaa kaikkia ja lopettaa kaikki maailman kärsimykset. Mutta kun en voi, en sitten millään. Joku raja pitäisi olla myös siinä, miten rahaa kerätään. Jos sanon ei, en halua saada osakseni syyllistystä, vonkaamista tai ilkeää kommentointia.

silloin tällöin auttaminen on kuitenkin hyvin helppoa ja luontevaa. Osallistuin juuri Tom's kampanjaan ottamalla kuvan paljaista jaloistani ja liitin kuvaan #withoutshoes. Joka kerta kun instagramiin ilmestyy kuva jaloista ja #withoutshoes, lahjoittaa Tom's kengät niitä tarvitsevalle lapselle. Äärettömän helppo tapa kantaa yksi pieni korsi siihen loputtomaan kekoon. 

Tuplajalat. Paljaat varpaat ja Possun astetta puhtaammat tassut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti