tiistai 16. syyskuuta 2014

Tuskainen tropiikki

Jos  säätyttö mainitsee säätiedotuksen aikana sanat miserable ja miserably hot ainakin kymmenen kertaa, tarkoittaa se vissiinkin sitä, että nyt on kuuma - nyt San Diegossa eletään vihdoinkin keskikesää.

No onhan täällä kuuma. Mutta ei tämä siltikään ole yhtään sen kummempaa kuin New Hampshiren kesien helleaallot. Ilmastointi olisi kiva lisä, mutta ilmankin tulemme vielä toimeen. Yön kylmimpinä hetkinä sisälämpötila saattaa jopa laskea alle kolmenkympin ja silloin tällöin ulkona puhaltaa hetken aikaa mereltäpäin, lucky us... Elin aiemmin jossain harhauskossa, että San Diegossa olisi aina sunny and 70, mutta nähtävästi täälläkin lukemat nousevat välillä pilviin ja pilvet laskeutuvat kuumana kosteutena maahan. Tänään meitä "hemmoteltiin" trooppisella ukkosmyrskyllä ja kaatosateella, joka ei viilentänyt ilmaa, vaan muutti sen entistäkin tukalammaksi ja kosteammaksi. Ulos astuessa tuntui siltä kuin olisi astunut höyrysaunaan.

                 

Kuumuus aiheuttaa tietenkin ongelmia, joista yksi suurimmista on koulujen sulkeutuminen. Kaikki koulut, joissa ei ole 100% ilmastointia, toimivat tällä hetkellä vain puolipäiväisesti. Tämän ymmärrän kyllä oikein hyvin, sillä kärvistelimme itsekin puoli kesää rikkinäisen ilmastoinnin kanssa ja sisälämpötilat nousivat lähestulkoon sietämättömäksi.

Toinen ongelma on sähköverkkojen pettäminen ja sähkökatkot. Jos koko San Diego hurruuttaa ilmastointilaitteita täysillä yhtäaikaa, ei siitä seuraa mitään hyvää. Kuumina päivinä sähkön hinta tuplataan kahdentoista ja kuuden välillä ja esimerkiksi supermarketeissa toimitaan vain puolilla valoilla. Shoppailin eilen hämyisessä Vons ruokakaupassa ja pohdiskelin ostamani lihan turvallisuutta... Pidetään peukkuja, että kylmätiloissa ei ole pihistelty sähköistä.

Lisäbonuksena vielä hassu vesiongelma. Aikaisia aamuja lukuunottamatta kaikki hanasta tuleva vesi on lämmintä. Viileät suihkut ja juomavesi ovat kaukaisia haaveita. Onneksi meillä on pakastimessa jääpala-automaatti. Villeimmissä unelmissani olen ajatellut täyttää kylpyammeen jäävedellä. Heh, aika villiä naiselta, jonka mielestä suomalainen järvivesikin on keskikesällä liian kylmää.

Näillä mennään - toivottavasti kohti syksyä. Hopeareunuksena todettakoon, että säästä valitamminen on tuplakivaa silloin kun se harvinaista herkkua. Suotakoon se siis meille Kalifornian asukkaille, vaikka aika naurettavia olemmekin.

6 kommenttia:

 1. Mun sisko on nyt vaihdossa Fresnossa ja se on sanonu ihan samaa tosta kuumuudesa.. Toivottavasti ilmat viilenis pian! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulevia sääennusteita katsoessa näytti siltä, että kohta tämä kosteus helpottaa. Farkkukelejä saadaan varmaan odotella vielä hetki...

   Poista
 2. Kuulostaa ihan Teksasin kesalta. Joka kestaa siis kuukausia :D Toivottavasti saatte pian helpotusta. Taalla pitaisi pian alkaa viilenemaan onneksi. Taalla ei voisi kesalla kuvitellakaan pitavan ilmastointia pois paalta. Ainakaan oisin. Toissa, ostoskeskuksilla ym. julkisissa tiloissa voisi sitten taas vahan hollata sen ac:n kanssa, kun ei niilla kesahepeneilla tarkene!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teksasin kesä onkin varmasti ihan oma lukunsa... Onneksi siellä ilmastointi on vakiovaruste. Ei tätä sisätilojen kuumuutta kyllä montaa kuukautta jaksaisi. Kisu ressukka joutuu hikoilemaan täällä koko pitkän päivän. Phill ja minä sentä päästään töihin viilentymään. Tosin yhdyn tuohon vienoon pyyntöön julkisten tilojen AC:n hölläämiseen. Aina saa palella...

   Poista
 3. Tropiikkinen helle kuulostaa niin kaukaiselta, täällä Suomessa saatiin just ekat lumisääennusteet - katsotaan pitävätkö paikkansa...

  Suunnitelmissa on ensi vuodelle perheen kanssa 2-3vkon road trip siellä USA:n suunnalla, kohde on vielä auki - ehdotuksia? Ajankohtana elokuu-elo/syyskuun vaihde lienee todennäköisin ja ilmeisesti ainakin länsirannikolla on lämmintä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn kirpsakkuutta on pikkuisen ikävä, mutta lumisateita ei kyllä laisinkaan :).

   Elo- syyskuussa kaikkialla USA:ssa on yleensä vielä kauniit ja kesäiset kelit. Ajelitiin viimevuonna USA:n halki syys- lokakuun vaihteessa ja todeftiin, että tästä maasta löytyy kyllä aivan valtavasti nähävää. Utah ja Colorado olivat uskomattoman kauniita. Seuraavaksi meidän listalla on San Diego -> Seattle tai sitten reissu Yellowstonen kansallispuistoon. 2-3 vk kerkiää jo aika paljon!

   Poista