perjantai 18. huhtikuuta 2014

Ulkosuomalaisen rahkapiirakka ilman rahkaa

Tästähän on tulossa varsinainen ruokaviikko, hupsista. Lupaan hillitä ruokajuttujen kirjoittamista heti huomenna. Ensin haluan kuitenkin jakaa ja kirjata muistiin tämän iltaiset vahingot ja iloiset onnistumiset.

Halusin tehdä pääsiäiseksi rahkapiirakan, mutta eihän tästä maasta löydy rahkaa. Tai löytyy, jos on oikein onnekas ja haluaa maksaa pienestä quark-purkistaan lähemmäs neljä dollaria. Noh, ei se mitään, onnistuu se rahkapiirakka ilman rahkaakin. En edes halua muuttaa nimeä, sillä maku oli juuri sellainen kuin muistelinkin. Muuten seurailin pullapohjaisen rahkapiirakan ohjetta, mutta vaihdoin maitorahkan lennosta Fage jogurttiin.

Täytteeksi sekoitin siis iloisesti vispaten:

2 1/4 prk (n.500 g) 2% Fage jogurttia
2 munaa
2 dl kermaa (whipping cream)
1,5 dl sokeria
Yhden naapurilta saadun, todella tuoreen, sitruunan mehun (oli aika iso ja mehukas)

Pohjaksi valmistin puolen litran pullataikinan, joka oli kuitenkin liian iso. Leivoinpas siis piirakan lisäksi pikkupullia.

Ne päivän iloiset vahingot liittyivät pullataikinan ainesosiin. Pääsi meinaan käymään niin hassusti, että minulla ei ollutkaan tarpeeksi tavallisia jauhoja (all purpose) eikä sokeria. Valkoisen sokerin sijaan käytin ruskeaa ruokosokeria (cane sugar) ja tavallisten jauhojen lisäksi leipäjauhoja (bread flour). En tiedä oliko "vika" jauhoissa vai muuten vain taidokkuudessani, mutta en ole pitkään aikaan onnistunut tekemään yhtä helposti leivottavaa ja kauniisti kohoavaa pullataikinaa. Taidanpa kokeilla leipäjauhoja toistekin... Valtavan kohoamisen takia piirakastani tuli aika pullaisa. Seuraavalla kerralla kaulitsen pohjan vielä paljon ohuemmaksi (ja leivon enemmän niitä pikkupullia).


Tällä herkulla oli kiva aloittaa pääsiäinen ja kruunata onnistunut ja tehokas vapaapäivä. Kerkisin tänään vaikka ja mitä, vaikka tarkoitukseni olikin olla ihan laiska. Ylimääräiset arkivapaat ovat aivan parhaita!

6 kommenttia:

 1. Hyvin kelpaa (hiiva)leipäjauhot leivontaan. Mun sisko ei kuulemma tavallisia vehnäjauhoja käytä enää ollenkaan. Piirakkapohjatkin tekee leipäjauhoista, pullaan käy erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Minusta taisi tulla kertarysäyksellä leipäjauholeipuri :).

   Poista
 2. On kyllä quark hinnoissaan. Lidlissä maksaa muistaakseni jotain 40senttiä täällä sellanen 250g purkki. Ja mieki käytän hiivaleipäjauhoja kaikkeen leipomiseen! Toimii ja naminamia tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, pitäisiköhän aloittaa bisnes tahnan maahantuojana... Sillähän voisi lyödä vaikka rahoiksi :)!

   Ja leipäjauhot pääsevät nyt kyllä jauhokaapin eturiviin!

   Poista
 3. Ihanan nakoista rahkapiirakkaa ! Tunnustan tuhlanneeni tanaan rahani "Quark":iin ja yrittaneeni tehda pashaa....olisi varmaan pitanyt valita tuo piirakka ! Hyvaa Paasiaista myos sinne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ensi pääsiäisenä (tai huomenna) sitten :D. Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan ymmärtänyt pashan tai mämmin päälle, joten tämä piirakka oli helppo valinta. Hauskaa pääsiäisen jatkoa!

   Poista