torstai 26. maaliskuuta 2015

Kuka päättää?

Juttelimme erään tuttavani kanssa nimistä. Puhe kääntyi jonkun mutkan kautta kummallisiin nimiin ja kerroin tuttavalleni, että Suomessa vanhemmat eivät voi nimetä lastaan ihan miksi huvittaa, vaan nimi pitää hyväksyttää viranomaisilla. Tuttavani kysymys, "Onko Suomi diktatuuri?", sai minut pyörittelemään silmiäni ja ärsyyntymään.

Ei, Suomi ei ole diktatuuri. Me tavalliset tallaajat valitsemme itsellemme edustajat ja saamme kyllä äänemme, ainakin jollain tasolla, kuuluviin. Mutta ihan kaikesta emme saa kuitenkaan päättää itse, mikä saattaa olla jopa ihan hyvä asia, jos sitä tarkastelee tämän vaihtoehtoisen esimerkin kautta:

Kaliforniassa kuka tahansa voi pistää vireille lakialoitteen. Lakialoitteen esittäminen maksaa $200, minkä jälkeen Attorney General Office tekee ehdotuksesta tiivistelmän ja antaa sille virallisen nimen. Kun ehdotuksella on nimi, pitää ehdottajan saada sen taakse 365 000 allekirjoitusta 180 päivän aikana. Jos kansa sanoo ehdotukselle kyllä, siirtyy ehdotus tuomioistuimeen (courts), joka päätǩtää ehdotuksen lopullisesta kohtalosta. Hieno mahdollisuus vaikuttaa ja hieno mahdollisuus kaistapäille kokeilla, kuinka pitkälle systeemi venyy.

Tällä viikolla otsikoihin on päätynyt Huntington Beachilla asustavan lakimiehen lakialoite, joka toteuduttuaan mahdollistaisi kaikkien homoseksuaalien tappamisen ampumalla heitä päähän tai millä tahansa muulla sopivalla (convinient) tavalla. Lisäksi homoseksuaalisuuden puolesta puhuminen voisi tuoda $ 1000 000 sakon tai kymmenen vuotta vankeutta sekä osavaltiosta karkoittamisen. Lakiehdotuksen syynä on tietenkin Jumalanpelko, kuinkas muutenkaan.

Järkyttävää ja raivostuttavaa, että kukaan saa tällaista edes päähänsä, saatikka että ehdotukselle annettaisiin ihan virallinen nimi ja sen puolesta alettaisiin keräämään nimiä. Kalifornian Attorney General Office selvittää parhaillaan, voisiko jostain kentien löytää porsaanreiän, jolla ehdotuksen matka saataisiin tyssättyä heti alkuunsa. Hmm... Miten olisi esimerkiksi perustuslaki tai ihmisoikeudet?

Surullista, että tästä asiasta täytyy edes keskustella. Mikään poliittinen systeemi on tuskin täydellinen ja aukoton, mutta joku raja sentään. Jos yhden tyypin oikeus lakiehdotuksen esittämiseen uhkaa koko ihmisjoukon oikeutta elää, liikutaan jo aika kaukana vapaudesta (ja järjestä). Pitää selkeästikin pistää ne kansalaisuudenhakupaperit vetämään, jotta saan oman ääneni kuuluviin. Voisin vaikka näin alkuun ehdottaa lakia, joka estää ihmisoikeuksien vastaiset lakiehdotukset.

Linkki yhteen asiaa käsittelevistä artikkeleista tässä

Kuva ei sinänsä liity tapaukeen, mutta herätti uteliaisuuteni. Kenelle mahtaa tämä auto kuulua?

4 kommenttia:

  1. En yleensä kommentoi mihinkään, mutta nyt on pakko kehua sun blogia, koska tästä on tullu mun lemppari! Oon löytänyt tänne ehkä puoli vuotta sitten Blogilistan kautta. Erityisesti nämä postaukset, jotka kertovat kuinka hurjaa ja hassua siellä on elää, ovat mun mieleeni. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maisu ihanasta kommentista! Ihmeteltävää täällä onneksi riittää :).

      Poista
  2. Just tuo kertoo niin hyvin jenkkilän mielipuolisuudesta. Toisinaan missään ei ole mitään järkeä. Haluaisin muuttaa sille puolen rajaa lämmön perässä, mutta en ole ihan varma uskallanko. Kanadassa on kuitenkin olo kuin lintokodossa vaikka toki täälläkin pormestarit osaa polttaa maria teinien kanssa jne.. Kotimatkalla Suomesta luin 7päivää lehteä jossa suuri uutinen oli että näyttelijä oli sammanut pöytään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomestakin löytyy taatusti kaistapäitä, jotka huutelevat kyllä toreilla, mutta yhden kahelin mielipiteet päätyvät harvoin lakiehdotuksen tasolle. USA on valtava maa, jossa sattuu ja tapahtuu - niin hyvää kuin pahaa että kummallistakin.

      Poista