perjantai 20. helmikuuta 2015

#ReilutBlogit

Matkalla Jonnekin -blogin Emmi haastoi minut mukaan #ReilutBlogit -kampanjaan. Kampanja sai alkunsa Tjäreborgin julkaisemasta Instagram -kuvasta, jossa yksi heidän oppaistaan poseraa uneliaan ja selkeästi huumatun tiikerin kanssa. 



Useat matkanjärjestäjät tarjoavat retkiä ja elämyksiä, jotka eivät tue kestävää ja eettistä kehitystä ja matkustamista. #ReilutBlogit -kampanjan tarkoituksena on pysähtyä pohtimaan omia eettisiä periaatteitaan sekä itseään reiluna matkaajana.

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.

Monia vuosia kestänyt liikkuvainen elämäntyyli on opettanut minut luopumaan turhasta tavarasta. En haali materiaa materian vuoksi ja yritän tehdä järkeviä ja laadukkaita valintoja. 

Kierrätän kaiken mahdollisen. Meillä on pihalla kolme roskista (landfill, recycling, garden waste), minkä lisäksi kiikutamme muovipussit ja sähkölaitteet isompiin keräyspisteisiin. Yritän kuljettaa mukanani omaa kauppakassia, mutta välillä se unohtuu kotiin. Jos ostan kaupasta pari tavaraa, kannan ne kädessäni enkä ikinä koskaan milloinkaan tupla tai tripla pakkaa ostoksiani.

Käytän vettä ja sähköä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsen. Pesen vain täyden koneellisen astioita ja pyykkiä.

Kohtelen ihmisiä ja eläimiä oikeudenmukaisesti

Opetan preschool -ryhmälleni kierrätyksen alkeita ja muistutan heitä jatkuvasti siitä, että käsipyyhkeitä ja paperisia juomakippoja ei tuhlata suotta. Ihoan lasten napostelulounaita, jotka koostuvat miljoonasta erillispakatusta pussukasta. Unelmoin omasta koulusta, jossa niin monet asiat olisivat toisin...

Suosin lähiruokaa sekä pieniä paikallisia yrityksiä. Kalifornian farmers marketit ovat aivan parhaita! Pyrin syömään ruokaa, jonka ainesosat eivät täytä pienellä präntättynäkin puolta pussia.

Olen pyhästi päättänyt vähentää autoilua ja lisätä pyöräilyä. Homma on vielä aika alkutekijöissään, mutta päivien pidetessä aion ryhtyä aikeista tekoihin.

2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta

Inhoan ryhmäkierroksia ja keinotekoisia turistikohteita. Rakastan aitoja luonto- ja makuelämyksiä ja pyrin näkemään kohteen paikallisten silmin. Kuljen usein julkisilla tai kävellen (jos mahdollista) ja syön mielelläni paikallisten suosimissa ravintoloissa. Harrastamme matkoillamme myös picnic -aterioita. Esimerkiksi San Franciscossa pyhitimme koko päivän täydellisen picnic -aterian kokoamiselle. Kävelimme ympäri mäkistä kaupunkia ja poimimme kassiimme paikallisia, sesongissa olevia, herkkuja. Tuloksena oli yksi parhaista picnic -illallisista ikinä. Siinä sivussa myös kaupungin kadut tulivat tutuiksi.


Eläintarhojen suhteen minulla on hieman ristiriitaisia ajatuksia. Eläintarhat tekevät tärkeää tutkimustyötä ja niissä käydessä voi oppia itsekin paljon. Valitettavasti kaikki eläintarhat eivät ole kuitenkaan puitteiltaan riittäviä. Delifinaariot ja Sea Worldit jätän nykyään suosiolla väliin. Black Fish -dokumentti vei loputkin halut käydä Sea Worldissa. 

Hanauma Bay, Oahu

Havaijilla asuessamme kävimme aina välillä snorklailemassa, mikä oli tietenkin paljon vaikuttavampaa kuin kalojen tiiraileminen lasiseinän lävitse. Näimme veneemme laidalla uivia delfiinejä, kilpikonnia ja toinen toistaan hassumman ja upeamman näköisiä kaloja. Yösnorklaus Hawaiin -saaren edustalla oli yksi vaikuttavimmista elämyksistä ikinä. Kalojen ja koralliriuttojen seassa uidessa pitää kuintenkin muistaa olevansa vieras merenelävien kotona ja käyttäytyä sen mukaisesti.  Hanauma Bay:lla kaikki snorklailijat katsovat tämän videon ennen veteen pääsyä. 

Kailua, Oahu

3.Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.

Haastan mukaan MarianAnnin ja Anskun ja ihan kaikki muutkin asiasta innostuvat!

Lisää aiheesta löytyy myös näistä linkeistä:

8 kommenttia:

 1. Hienoja juttua! Ja tykkään tuosta piknik-ideasta :) sitä voisi toteuttaa ihan vaikka täällä kotona, Tampereella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piknik toimii aina ja kaikkialla. Kylmällä ilmalla vaikka sisällä :)

   Poista
 2. Kiva kun lähdit mukaan :) Hyvä teksti ja mahtavaa, että pääset opettamaan lapsille hyviä arvoja.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Preschool opettajuuden parhaita puolia :). Kiitos kun haastoit!

   Poista
 3. Kiitos haasteesta, ehdottomasti lähden mukaan :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen kirjoitus! Ja kiitos haasteesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja eipä kestä :). Mukaan vaan, jos aikaa ja intoa riittää!

   Poista