lauantai 30. huhtikuuta 2016

Paremman mielen eläintarha

Suhtautumiseni eläintarhoihin on ollut viime vuosina hieman kiikkulaudalla. Eläinten puuhien katselu on toisaalta ihan älyttömän kivaa ja opettavaista ja eläintarhojen toiminta parhaimmillaan eläinkuntaa hyödyttävää. Mutta maailmaan mahtuu paljon myös arveluttavia eläintarhoja, joiden olot ovat kaukana eettisistä ja joissa käynti saa lähinnä surulliseksi.

Minua ei kiinnosta katsella apaattisia eläimiä pienissä häkeissä vaan tarkkailla eläinten luonnollisia puuhia ja vuorovaikutusta. Ihanteellista olisi tietenkin matkustaa eläinten luonnolliseen ympäristöön, mutta harvallapa meistä on mahdollisuus lähteä tuosta vain safarille tai edes turvallisesti tai helposti omiin lähimetsiin, saatika oikeasti nähdä siellä metsien asukkeja.

San Diegon eläintarha on yksi maailman hienoimmista, mutta sielläkin on tullut käytyä jo monta kertaa ja hienoudestaan huolimatta eläimet asuvat eläintarhamaisesti häkeissä. San Diegon eläintarha ei kuitenkaan rajoitu pelkästään Balboa Parkissa sijaitsevaan puistoon. Escondidosta, noin puoli tuntia San Diegosta pohjoiseen, löytyy saman organisaation ylläpitämä Safari Park, jossa kävin ensimmäistä kertaa vasta viime torstaina.Näin jälkikäteen en voi muuta kuin ihmetellä, miksi odotin näin kauan. Ei Safari Parkkikaan täydellinen ole; osa eläimistä elää sielläkin pieniltä tuntuvissa häkkimäisissä olosuhteissa, mutta häkkien lisäksi isoille tiluksille mahtuu luonnonmukaisempaakin meininkiä. Iso osa Safari Parkista on yhtenäistä niittyä, jolla kirahvit, sarvikuonot, puhvelit ja ties mitkä peurat tepastelevat sulassa sovussa "vapaina".


Pääsylipun hintaan kuuluva safariajelu oli meidän tarpeisiin ihan riittävä, mutta halukkaille löytyy myös yksityisempiä ajeluita ja elämyksiä telttailusta eläinten syöttämiseen ja täysin omiin tarpeisiin räätälöityyn VIP-pakettiin.


Safari Park pesi eläintarhan 5-0. Eläimet vaikuttivat onnellisilta ja aktiivisilta ja nähtävää oli juuri tarpeeksi. Vietimme puistossa n. viisi kiireetöntä tuntia. Pilvisenä torstaina puistossa ei ollut suurta ryysistä, mikä teki hommasta entistäkin mielekkäämpää. Kaikille eläinten valokuvaamisesta haaveileville suosittelen kuitenkin hyvää zoomia. Oma 75-300mm oli ihan riittävä, mutta ammattimaisemmilla välineillä olisi luonnollisestikin saanut vielä parempia kuvia. Ja kuvattavaa tuolla puistossa kyllä riitti! Siitä todisteina muistikortilta löytyvät 600 eläinkuvaa.

Suosittelen lämpimästi, jos tiesi vie SanDiegoon ja haluat ihastella eläimiä! Ehdottomasti auton vuokraamisen arvoinen kohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti