torstai 21. huhtikuuta 2016

Yksi kappale toteutettuja unelmia

Ihmismieli on kummallinen. Mielen oikkuja kun ei voi selittää järjellä eikä aina oikein tunteellakaan. Mutta nyt en edes yritä selitellä mieltäni, vaan jakaa asian, jonka haluan sekä huutaa kovaan ääneen kaikelle kansalle että pitää ujosti sisälläni: Kirjoitin ja kuvitin lastenkirjan käsikirjoituksen ja nyt se on valmis!

Olen työskennellyt viimeiset kuukaudet toteuttaen unelmaani ja kun projekti - jonka toivon joskus vielä näkevän julkisenkin päivänvalon - on valmis, nousi eteeni seinän korkuinen kynnys. Jänskätti ihan hirmuisesti kertoa asiasta täällä blogissa enkä meinannut saada millään näpyteltyä sanoja ruudulle. En tiedä miksi, sillä toistaiseksi saamani palaute on ollut vain ja ainoastaan positiivista. Yleisin kommentti on tainnut olla: "Hienoa, vihdoinkin!" No niinpä! Vihdoinkin!

Lastenkirjan kirjoittaminen on yksi ikuisuushaaveistani, mutta suuritöisen luovan projektin aloittaminen ei ollut helppoa. Ideoita tuli ja meni, mutta mitä parempi ajatus oli kyseessä sen enemmän koin olevani lukossa. Luovuus ei kuunnellutkaan järjen ääntä. Loppujen lopuksi homma pyörähti käyntiin satunnaisesta mielikuvasta ja piirroksesta, joka kasvoi ja eli prosessin aikana tarinaksi. Ratkaisevaa oli, että annoin tarinan viedä minut mennessään. Aloin piirtämään ja kirjoittamaan tietämättä minne olin oikeastaan matkalla. Turhien pakkojen, päämäärien ja rajoitteiden poistaminen vapautti luovuuteni ja tarina rakentui kuin itsestään. Yksittäiset ajatukset hitsautuivat yhteen ja yhtäkkiä hommassa olikin luovuuden lisäksi myös järkeä.

Se, että päätin hoitaa myös kuvittamisen itse, tuli jopa itsellenikin hieman yllätyksenä. En ole kuvataiteellisesti laisinkaan lahjakas, mutta visioni oli niin vahva, etten olisi osannut selittää sitä tarpeeksi tarkasti kenellekään muulle. Oli siis pakko harjoitella piirtämään käsin ja koneella ja angsteilla silloin tällöin irvistellen, kun kynä ei totellutkaan mielikuviani. Lopputulos ei ole ammattimainen, mutta olen saavutuksestani ihan pirun ylpeä. Sain välitettyä kuvilla haluamani viestin ja opin matkanvarrella todella paljon uutta sekä itsestäni että piirtämisestä.

En tiedä päätyykö käsikirjoitus koskaan kirjaksi asti, mutta koen jo nyt toteuttaneeni yhden suurimmista unelmistani. Minä tein sen  mitä aioinkin! Jättisuuri kirsikka kakun päällä olisi tietenkin se, että löytäisin kirjalleni myös kustantajan, mikä onkin luonnollisesti seuraava työurakkani. Olen surullisen tietoinen siitä naurettavan pienestä todennäköisyydestä, että kustantamo tarttuu heille lähetettyyn käsikirjoitukseen, mutta nyt jos milloinkaan on pakko nojautua vanhaan totuuteen ja yrittää. On kuitenkin aika paljon epätodennäköisempää, että kustantaja tulisi itse penkomaaan pöytälaatikoitani hyvän käsikirjoituksen toivossa.


Uskollinen apulainen

Pitäkää peukut pystyssä tai sormet amerikkalaisittain ristissä, että Aivastava Ankka ilmestyy vielä jonain päivänä kirjakauppoihin. Tai jos ei vielä tämä kirja, niin seuraava tuotokseni sitten viimeistään. Ei tämä meinaan tähän jää. Alkuun päästyäni on vaikea enää pysähtyä.

26 kommenttia:

 1. Fingers crossed, etta onnistaa! Mekin ollaan miehen kanssa mietitty, etta yritettaisiin saada meidan yhteinen lastenkirja julkaistua, mutta saa nahda. Seuraan siis mielenkiinnolla, miten kirjasi kanssa kay! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä voin olla koekaniinina :). Ei vaan, kannattaa yrittää! Mekin mietitiin yhteistyötä, kun Phill on kuvataiteelliseti huomattavasti minua lahjakkaampi, mutta päätinkin sitten haukata koko kakun yksin.

   Poista
 2. Vitsit, miten jännää! Onnea matkaan, ja korkea hatunnosto hienosta saavutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). On kyllä hyvä fiilis, kun tuli vihdoin tehtyä!

   Poista
 3. Oi miten ihanaa! Pidän peukkuja että kustantaja löytyy pikaisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikki kustantajat, joille toistaiseksi lähetin, lupasivat palata asiaan oli vastaus sitten kyllä tai ei. Tosin vastausajat voivat olla mitä tahansa kohtuullisesta ajasta (mitä se sitten tarkoittaakaan) n. kuuteen kuukauteen. Kiva kuitenkin tietää, että vastaavat joka tapauksessa :).

   Poista
 4. Nytko se on valmis? Jee! Todellakin peukut pystyssa ja sormet ristissa etta kustantaja loytyy :) Ja niinhan se on etta kun nyt kerran oot tuon valmiiksi saannut niin heti vaan lahettelemaan kustantajille, eihan sita tieda jos jossain tarppaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin valmis kuin se voi tässä vaiheessa olla. Joka kerta tiedoston avatessani löysin jotain pientä korjattavaa, kunnes kuuntelin Phillin järjen ääntä ja päätin vain antaa olla :). Nyt se on lähetetty jo eteenpäin. Saa nähdä, miten käy!

   Poista
 5. Upeeta! Onnea ja jatka vaan rohkeasti kohti uusia unelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tästä sai taas uutta inspistä ja motivaatiota jatkaa tähtien tavoittelua yhä korkeammalta :).

   Poista
 6. Hieno ja hatunnoston arvoinen suoritus. Oman haaveen toteuttaminen. Kylla hyva teos ansaitsee tulla julkaistuksi, vaikka omakustanteena. Mun tutuntuttu onnistui julkaisemaan esikoisteoksensa crowdfunding-projektin ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En olekaan yhtään tutkaillut vielä miten omakustanne menisi käytännössä. Onhan sekin tosiaan yksi vaihtoehto ja facebookissa vinkattiin myös iltasatu.org -sivustosta. Pitää selvitellä kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja ja väyliä!

   Poista
 7. Vau! Ja vielä uudestaan: VAU! Onpa hienoa, että uskalsit tarttua unelmaan ja lähteä toteuttamaan sitä! Iso peukku! Ja iso tsemppi kustantajan etsimiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppi tulee varmasti tarpeeseen ja kärsivällisyys myös. Odotellessa voi alkaa onneksi väsäämään jo seuraavaa kässäriä :).

   Poista
 8. Aivan mahtavaa! Kaikkien pitäisi rohkeammin toteuttaa unelmiaan ja haaveitaan, näytät hyvää esimerkkiä. Ja mikä siinä tosiaan on, että omia suorituksiaan mieluiten vähän vähättelee ja peittelee. Osaan hyvin samaistua tuohon tuntemukseesi, että samalla haluaa huutaa jonkun asian julki, mutta silti pitää sen visusti vain itsellään. Näin se monesti menee :) Toivottavasti löydät kustantajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna :). Luulen, että se on pohjimmiltaan aika tyypillinen suomalainen piirre. USA:ssa kehutaan itseä ja muita ihan eri meiningillä. Olen yrittänyt ottaa opiksi, mutta tiukassa se on.

   Poista
 9. Aivan mahtava juttu! Lämpimät onnittelut! :) Ihana apulainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Apulainen oli aina paikalla eikä luovuttanut helpolla, vaikka saikin aina jossain vaiheessa häädön :).

   Poista
 10. Jeij, tulit kuin tulitkin ulos 'kaapista'! ;) Edelleen hieno homma ja peukkuja pidetään kovasti sille, että kustantaja löytyisi! Hyvä sää! <3 ..nii ja ps. onpa kiva kaffemuki. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaappi muuttui liian ahtaaksi :D. En tiedä miten olisin selvinnyt ilman tuota hienoa mukia, jonka joku ihana toi Suomesta <3. Kahvi maistuu aina parhaimmalta oikeanlaisesta mukista juotuna.

   Poista
 11. Hieno homma! Toivottavasti kustantamo järjestyy pian. Miten olisi Amanita? Vai onko se väärä markkina-alue? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Amanita on toistaseksi tuntematon väylä, mutta täytyypä googletella sitäkin! Kirjoitin kirjan suomeksi, mutta tarvittaessa voisin kääntää teksin itsekin englanniksi.

   Poista
 12. Upeaa! Peukut pystyssä ja sormet ristissä :-)

  Täällä Hollannissa kaksi suomalaista naista tekivät (suomenkielisen) kirjan koulunkäynnistä ja sen aloituksesta. Kirja sivuaa myös muuten ulkouomalaisen lapsen elämää täällä. Kirja on otettu hyvin vastaan myös suomessa, monikulttuurisuuskasvatuksen opetusmateriaalina. Jos kiinnostuit ja/tai haluat ottaa yhteyttä tekijöihin, lisätietoa löytyy www.sisuhollannissa.nl ja https://www.facebook.com/Sisumeneekouluun

  T. Karlis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Minullakin oli ajatuksena kirjoittaa kirja USA:han muuttaville lapsille, mutta toistaiseksi se on vielä ajatuksen tasolla. Uskoisin, että ulkosuomalaisille lapsille suunnatuilla kirjoilla on varmasti kysyntää!

   Poista
 13. Onneksi olkoon! Unelmien toteumisella on siivet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on muuten aivan totta! Kun toteuttaa yhden unelman, on jo paljon lähemoänä seuraavaa :).

   Poista