sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kikherne snack

Olen kiinnittänyt viime vuosina yhä enemmän ja enemmän huomiota syömisteni terveellisyyteen, mutta käsitykseni siitä, mikä on terveellistä, on muuttunut vuosien saatossa moneen kertaan. 

Aluksi terveellisyys tarkoitti minulle vähärasvaista, mutta vetelin huomaamattani sisuksiini ihan liikaa sokeria. Tämän huomattuani, aloin karsimaan sokeria, mutta nyt ongelmaksi muodostuivat makeutusaineet ja muut keinotekoiset raaka-aineet, jotka saavat kroppani sekoamaan ja onnettomaksi. 

Nykyään en pelkää niinkään kaloreita, vaan kaikkea keinotekoista. Yritän välttää eineksiä ja prosessoituja tuotteita, mutta en jaksa myöskään vauhkoilla ja miettiä liikaa. En tavoitteile laihuuttaa vaan kokonaisvaltaista hyvää oloa. Vatsani on hyvin herkkä ja ilmoittaa kyllä heti, jos on tullut syötyä jotain epäsopivaa. Joskus pieni nautintohetki ja relaaminen on kaiken sen epämukavuuden arvoista, mutta useimmiten muistan taas hetken, miksi terveelliset elämäntavat ovat pienten uhrauksien arvoisia.

Itse tekemällä ja kohtuuden muistamalla ei tarvitse luopua kaikesta. Luonnollisia herkkuja ja snäkkejä löytyy vaikka millä mitalla ja vaikka ne eivät olekaan usein yhtään tavisherkkuja vähäkalorisempia, edustavat ne minulle kaupan karkkeja ja sipsejä terveellisempää vaihtoehtoa.

Tänään tulimme kokeilleeksi snäkkiä, joka pääsi samantien uudelle suosikkilistalleni. Homman nimi oli uunissa paistetut kikherneet. Äärettömän helppoa! Pyöräytimme huuhdellut purkkikikherneet (chickpeas) oliiviöljyssä ja maustoimme savustetulla paprikalla, chilimausteella, pippurilla ja valkosipulimausteella. Paistoimme herneitä uunissa 425 F/  220 C niin kauan, että niistä tuli mieleisemme rapeita. Aikaa kului yllättävän kauan, yli 30 min , joten mikään maailman nopein snäkki tämä ei valitettavasti ole. 


Huuhdoimme herneet alas oluella, mikä kuvastaa ehkä parhaiten suhtautumistani terveellisyyteen: Ei se  ole niin justiinsa, kunhan olo vain on hyvä. Hyvä olo on monien osasten summa, joista onnellisuus on varmasti kaikista tärkein. Siksi olenkin ehdottomasti sitä mieltä, että kohtuus on kaiken a ja o. Elämä on tasapainoilua ja onnellisuus piilee niissä hetkissä, joissa kaikki on juuri nyt kohdillaan.

6 kommenttia:

 1. Tätä pitää kokeilla! Itse yritän kans vältellä prosessoitua ruokaa, teen mahdollisimman paljon itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni toisen päivän huomio, että herneet eivät pysyneet rapsakoina yön yli. Hyviä ne olivat vielä tänäänkin, mutta siis huomattavasti eilistä pehmeämpiä. En tiedä oliko vika kannellisessa säilytysastiassa vai San Diegon ilmanalassa, mutta kannattaa kuitenkin varautua henkisesti :).

   Poista
 2. Kokeiluun, kiitos! :)

  Meillä mies on se terveellisempi osapuoli ja minä yleensä syön vähän mitä sattuu. Suunta on kuitenkin muuttunut jonkin verran - nykyään herkuttelen ennemmin viimeisen päälle tehdyllä ruoalla ja suolaisilla, eikä aikaisemmin niin kovin suklaaseen mieltyneestä Astasta ole tietoakaan. En edes muista, milloin suusta olisi mennyt alas karkkia tai suklaata - ja tämä valinta on tapahtunut täysin tiedostamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä, miten makumieltymykset muuttuvat. Nuorempana suosin aina makeaa vaihtoehtoa, nykyään en edes pidä mistään äklön makeasta. Suklaasta pidän kyllä edelleenkin suklaana, mutten niinkään leivonnaisissa. Tuohon ylle jo kirjoitinkin, että herneet eivät pysyneet rapsakoina yön yli, mutta hyviä ne olivat vielä tänäänkin.

   Poista
 3. Mulla on mennyt ajatukset ihan samalla tavalla ruuan terveellisyyden suhteen. Kymmenen vuotta sitten katselin pakettien kalorimääriä ja ostin light-tuotteita. Sitten aloin välttelemään sokeria, seuraavaksi makeutusaineita ja muutenkin kaikenlaisia pitkälle prosessoituja tuotteita. Limsat ja light-mehut on jääneet lähes kokonaan (oli ennen päivittäisessä käytössä). Saas nähä, mitä me ajatellaan viiden tai kymmenen vuoden päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän näissä kaikissa suosituksissa onkin hassuinta, että ne muuttuu koko ajan (siis ihan virrallisetkin suositukset). Jännä tosiaan nähdä miten homma menee tulevaisuudessa: Suositaanko luonnollista ruokaa entistä enemmän vai häviääkö se halvempien ja prosessoitujen vaihtoehtojen alle? Jo nyt tuntuu siltä, että oikean ja luonnonmukaisen ruuan syöminen ja tekeminen tulee huomattavasti eineksiä ja pikaruokaa kalliimmaksi.

   Poista