lauantai 24. tammikuuta 2015

Tuulia ja taivaallisia jokia

Ammattia valitessani minun olisi kannattanut uhrata meteorologialle toinenkin ajatus. Sääilmiöt ovat todella kiehtovia -  niin  paljon enemmän kuin turvallinen small talkin aihe. Tänään minua ihmetyttävät taivaalliset joet sekä San Diegoon annettu tuulivaroitus.

Luin viime maanantaina Los Angeles Timesta mielenkiintoisen artikkelin myrskyilmiöstä, jota kutsutaan atmosfäärisiksi joiksi (atmospheric rivers). Atmosfääriset joet kuljettavat mukanaan jopa 15 kertaa mississippi -joen verran vettä. Hurjaa! 

Kalifornia taritsee taivaallisia jokia kipeästi, sillä ilman niitä kuivuus pahenee entisestään. Vesivarojen ylläpito vaatii keskimäärin viisi kunnollista atmosfääristä jokea vuosittain. Viime vuonna vain yksi joki saavutti meidät ja senkin sisätö jäi aika heikoksi. Kuivuuden ei uskota väistyvän myökään tänä vuonna, vaikka talvi onkin ollut hieman viime vuotista sateisempi.  

Jos kuivan Kalifornian päälle kaadettaisiin viisi kertaa 15 mississippiä, loppuisi kuivuus, mutta saattaisipa siinä päästä pieni kaaoskin valloilleen. Kuiva maa ei pysty imemään valtavia vesimassoja sisäänsä, mistä seuraisi tietenkin pahoja tulvia. Tutkijat yrittävätkin nyt selvittää, kuinka myrskyjä voitaisiin ennakoida tavallista paremmin ja miten mahdollisiin tulviin voitaisiin varautua ennakolta.

Artikkeli on luettavissa täällä, jos joukossa sattuu olemaan muitakin säähörhöjä.
Käsittelemättömiä auringonlaskukuvia torstailta

Toinen ihmeellinen asia on San Diegon vuorille ja laaksoihin annettu tuulivaroitus. Santa Ana tuulet puhkuvat taas ja puuskittaisten tuulten huippunopeus saattaa saavuttaa 80 mph. En osaa edes kuvitella miltä tuntuisi 80 mph kuivaa ja kuumaa ilmaa. Noh, en ajatellut myöskään kokeilla, sillä saattaisin löytää itseni ilmasta kieppumasta. 

Meillä täällä rannikolla ei tuule tällä hetkellä laisinkaan. Ja hyvä niin, sillä meillä on tänään ohjelmassa grillibileet. Lentävien hamppareiden metsästäminen on ehkä ajatuksen tasolla huvittava, mutta käytännössä kokeiltuna minulta saattaisi päästä nälkäinen itku. 

Siinä tämän päivän sääpohdinnat... Alan pikkuhiljaa uskomaan, että San Diego on aika paljon enemmän kuin sunny and seventy.

4 kommenttia:

 1. Meillä tuulee sitten taas jo ihan kunnolla. Hassua miten paljon sää voi vaihdella näinkin pienellä välimatkalla. O.o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikalliset vaihtelut ovat valtavia ja heh, todella paikallisia :).

   Poista
 2. Siina Holiday elokuvassa (semmoinen romanttinen homppa) muistaakseni tuli nuo Santa Ana tuulet esille.... - ja mina tietty uskon, mita elokuvissa sanotaan. :) Tota kuivuustilannetta on vaikeampi kasittaa ja sita, kuinka iso ongelma se on. Tama tuli esille aika monessa keskustelussa reissussa - me kun olimme innoissamme hienosta ilmasta - jossain vaiheesse meille ruvettiin selostamaan, tata kuivuus ongelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin muistan tuon elokuvan. Santa Ana tuulten puhaltaessa tapahtuu kummia... ;). Kuivuutta on vaikea käsittää, vaikka asuu täällä. Siitä puhutaan paljon, mutta aika harva ottaa tilanteen vakavasti. Kuivuus ei näy tavallisten ihmisten elämässä tarpeeksi konkreettisesti ja heti kun sataa pikkuisenkin, ihmiset kuvittelevat kuivuuden olevan ohi.

   Poista