keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Rahajuttuja

Olen noukkinut viime aikoina postilaatikosta lähes jokapäivä itselleni osoitetun kirjeen milloin mistäkin pankista. Kuoresta on löytynyt useimmiten juuri minulle räätälöity luottokorttitarjous. Tarjoukset ovat olleet toinen toistaan parempia, mutta vielä ei ole löytynyt oman pankkini voittanutta. Huvittavaa sinänsä, sillä ensimmäistä korttia hakiessani minun piti anella korttia pankista ja kortin saatuani ehdot olivat aivan uskomattoman huonot. 

Raha-asiat hoidetaan USA:ssa aika eritavalla kuin Suomessa. Luottotiedot (credit score) pitää hankkia itselleen eikä siihen riitä pelkkä laskujen ajallaan maksaminen. Luottokorttia pitää myös käyttää ahkeraan ja  päälle olisi hyvä olla myös jokin pois maksettava laina,  esim. auto- tai asuntolaina. Tuskin minulla on vieläkään mikä älyttömän korkea credit score, mutta luottokorttitarjouksien kiihtyvä määrä viittaa siihen, että ylöspäin mennään.

Toinen hyvin erilainen juttu on shekkien käyttäminen. Täällä ei käytetä viitenumeroisia laskuja eikä ylipäänsäkään siirretä rahaa tililtä tilille esim. kavereiden kesken. Monissa isoissa firmoissa palkka maksetaan suoraan tilille, mutta esimerkiksi minä saan kaksi kertaa kuussa käteeni palkkashekin, jonka käyn joko tallettammassa pankissa tililleni tai laiskuuden iskiessä skannaan sen kotona nettipankin avulla tililleni. Nykyään shekistä voi ottaa jopa puhelimella kuvan ja tallettaa tilille mobiilipankin sovelluksen kautta. Laskuja emme juurikaan maksa enää shekeillä, sillä olemme siirtyneet joko suoraveloitukseen tai luottokortilla maksettaviin nettilaskuihin. Laskujen maksaminen shekkejä lähettämällä on kuitenkin hyvin yleistä ja monet vanhemmat ihmiset käyttävät shekkejä maksuvälineenä kaikkialla, missä ne suinkin hyväksytään - esimerkiksi ruokakaupassa. 

Useimpien pankkien check cardeista (pankkikorteista) ei löydy edelleenkään sirua, mutta check cardilla maksaessa ostos kuitataan kuitenkin pin-numerolla. Check- cardia voi halutessaan käyttää myös "luottokorttina" jolloin pin numeron sijaan ostos kuitataan allekirjoituksella. Pienempiä summia ei tarvitse edes allekirjoittaa, mikä on minusta toisaalta ihanan helppoa, toisaalta pelottavaa. Kortista kannattaa pitää hyvää huolta!

Vanhojen maksutapojen rinnalle on tullut myös uusia kokeiluja, kuten apple pay ja muut älypuhelinten sovellukset. Apple pay on minulle vielä aika vieras juttu, sillä minulla ei ole tällä hetkellä tarvetta muulle kuin pankki- ja luottokortille. Käteistä en käytä enää juuri koskaan, sillä setelini vaihtuvat aina jotenkin kummasti kolikoiksi, joita sitten pursuaa lomakosta ja käsilaukusta kaikkialle. Kaikki kunnia Phillille, joka etsii taskuistaan aina oikeat kolikot ja maksaa tasarahalla...

Paikallinen alennusmyynti      

Siinäpä ne minun elämääni koskettavat erot taisivat ollakin. Nettishoppailu on siis hyvä juttu, sillä se kasvattaa credit scorea. Vai miten se nyt menikään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti