lauantai 7. kesäkuuta 2014

Preschoolista valmistuneet

Eilen Preschoolissamme elettiin jänniä hetkiä: Kindergarteniin siirtyvien lasten preschool-ura on nyt ohi ja varsinainen koulutaival alkamassa. Koska koulussamme rakastetaan juhlia, juhlittiin preschoolin valmistujaisiakin antaumuksella. Lapsille teetettiin asianmukaiset viitat ja hatut sekä jättikokoinen kakku.


USA:ssa lasten kesälomat ovat aivan yhtä pitkiä (elleivät jopa pidempiä) kuin Suomessa. Preschoolit pysyvät kuitenkin useimmiten auki ympäri vuoden ja koululaiset viettävät usein ainakin osan kesästään leireillä. Vain harvoilla aikuisilla on täällä mahdollisuus suomalaistyyppiseen neljän viikon kesälomaan. Onnekkaat pitävät viikon tai pari lomaa - suurin osa ei sitäkään.

Kaliforniassa osa kouluista on hylännyt kokonaan ajatuksen perinteisestä vuosirytmistä ja siirtynyt ympärivuotiseen malliin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pitkän kesäloman sijaan lasten lomapäivät on ripoteltu tasaisemmin koko kouluvuoden ajalle. Tiedän yhden perheen, jonka lapset ovat ympärivuotisessa koulussa. Heiltä olen kuullut pelkkää hyvää mallin toimivuudesta. Omaankin korvaani ajatus kuulosta hyvältä, sillä säiden puolesta täällä on aivan se ja sama, missä kuussa lapset lomailevat. Jaksamisen ja perheen yhteisten lomien järjestämisen kannalta ajatus useammasta hieman lyhyemmestä lomasta tuntuu myös aika järkeenkäyvältä.


Suomessa koulut taisivat päättyä jo viikko sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan: Onnea kaikille valmistuneille ja lomalaisille! Juuri nyt taitaisi olla paras aika vuodesta olla luokanopettaja tai lapsi tai muuten vain Suomessa työskentelevä... *Nimimerkki hieman kateellinen*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti