torstai 5. maaliskuuta 2015

Korkojen kera

Preschool ryhmässäni on tällä hetkellä päivästä riippuen  9 - 11 tyttöä ja vain kaksi tai kolme poikaa. Tämä näkyy ryhmädynamiikassa, lasten tavassa leikkiä, kiinnostuksenkohteissa sekä tietenkin myös ystävyyssuhdedraaman määrässä.

Tytötkin leikkivät Legoilla ja pojat nykkekodilla, mutta leikki on hyvin erinäköistä. Poikien nukkekodissa syttyy usein tulipalo ja tyttöjen Legot muuttuvat eläinten kodiksi. Poikkeuksiakin tietenkin löytyy ja lapset leikkivät usein myös sukupuolirajat ylittävissä ryhmissä. Tällä hetkellä luokan yhteen kokoavia hittejä ovat kotileikki, kissaleikki ja erilaiset supersankarihipat.

Tyttövaltaisessa ryhmässä olen saanut huomata hirvityksekseni myös sen, kuinka ulkonäkökeskeisiä kolmevuotiaat tytöt ovat. Lapset vertailevat päivittäin hiusten lettejä, kenkiä, hameita ja paitojen printtejä. Aina pitäisi olla jotain uutta ja mielellään tietenkin Elsaa ja Annaa. Mutta ei kai ihmekään, jos pysähtyy hetkeksi miettimään, kuinka paljon aikuisetkin huomioivat lasten vaatteita ja ulkoisia ominaisuuksia. Omalta kohdaltani olen pyrkinyt keskittämään kommenttini lasten  onnistumisiin ja tekoihin, mutta kyllä minultakin välillä lipsahtaa.

Lasten pukemisesta trendikkäiksi pikkuaikuisiksi kohistaan aina silloin tällöin, mutta viimeaikoina minua on huolettanut enemmän naamiaispukuja muistuttavien prinsessamekkojen ja korkokenkien yleistyminen "tavallisina" kouluvaatteina. 

       
    Kuva täältä

Koulussamme ainakin kuudella tytöllä on nämä frozen kengät, jotka eivät ole mukavat, kätevät eivätkä turvalliset. Jos homma olisi minusta kiinni, ei luokassani sallittaisi keinokuituisia prinsessamekkoja eikä varsinkaan korkokenkiä. Mutta, mutta, taidan olla yksin huoleni kanssa.`

Nyt minua kiinnostaisikin kuulla, mikä on meininki Suomessa (tai muualla maailmassa) nykyään. Näkyykö lapsilla korkkareita ja naamiaispukuja arjessa? Ja jaellaanko lapsille ulkonäkökommentteja oikealta ja vasemmalta? Heh, jaellaanko niitä edes aikuisille? Oman kokemukseni mukaan ei läheskään samassa mittakaavassa kuin tällä puolen rapakkoa.

8 kommenttia:

 1. Mun 4-v kaksostytöt on preschoolissa täällä Sacramentossa. Heidän koulussa en ole huomannut intoa pukeutua prinsessamekkoihin ja korkkareihin. Tosin heidän ryhmässä on monta Intilaisperäistä lasta ja muutenkin muita kuin valkoisia. Ainakin Intialaiset pukeutuvat niin valtavirrasta poikkevalla tavalla, että tämä varmasti siellä koulussa vaikuttaa. Olemme muuttamassa alueelle ja koulupiiriin, joka poikkeaa aika paljon tästä meidän nykyisestä. Luulen, että lapsetkin siellä ovat vähän erilaisia ja en ihmettelisi jos prinsessamekkoja alkaa näkymään. Olen kerran antanut toisen tytön lähteä kouluun punahilkan mekossa, mutta en halua että siitä tulee tapa. Meillä on yksi tuttavapariskunta, keiden tytär pukeutuu aina prinsessamekkoihin ja pidän sitä vähän outona.
  Meidän identtisten kaksosten ulkonäköä kommentoidaan päivittäin useampaan kertaan. Heillä on vaaleat korkkiruuvikiharat ja poikkeavat aika tavalla ulkonäöllisesti valtavirrasta. Olen monesti miettinyt, että mitenköhän se vaikuttaa heihin kun saavat niin paljon huomiota. Täällä tietysti kommentoidaan ja kehutaan herkemmin kuin Suomessa. Ei omaakaan ulkonäköä ole mitenkään erityisesti kommentoitu Suomessa, mutta täällä etenkin nuorempana sai kuulla monesti jotain mieltä lämmittävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkonäön kommentointiin on ollut itsellänikin tottumista, kun sen suhteen kulttuuri on täällä niin erilainen kuin Suomessa. Skandinaaviset piirteet ovat täällä kuumaa kamaa :). Tuntuuhan se tietenkin kivalta enkä minä pidä sitä lastenkaan kohdalla mitenkään mustavalkoisen pahana asiana.

   Koulu- ja aluekohtaisia eroja on varmasti paljon. Meidän koulu on hyvin varakkaalla alueella sijaitseva yksityinen preschool. Lapset ja perheet ovat aika erilaisia kuin esim. koulussa, jossa opetin aikanaan New Hampshiressa. Hauska saada kokemuksia erilasista ryhmistä ja alueista. Aina oppii jotain uutta ja törmää uudenlaisiin haasteisiin.

   Poista
 2. Suomessa ei päiväkodeissa saa pitää edes tuollaisia korkokenkiä, eikä muitakaaan vastaavia. Sisäkenkinä on jonkinlaiset pehmeät, liukumattomat (usein nahkapohjaiset) tossut, edes tavallisissa sukissa ei suositella olevan, kun ovat liukkaat.

  Meidän 4-v:n päiväkotiryhmässä en ole nähnyt liiemmin prinsessavaatteita käyttövaatteina, jollain saattaa ola bling-bling -mekko aamulla tullessa, mutta tuntuu, että sekin on ollut lähinnä aamukiukkukatastrofin välttämiseksi laitettu ("eikunmähaluuuuuuunn....!!!!") ja iltapäivällä mekko on vaihtunut jo tavallisiin vaatteisiin :D . Toki sekin vaikuttaa, että villahaalarin ja toppapuvun alle on hankalaa alkaa asentaa tyllimekkoja, jopa lasten mielestä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, miten ihmeessä unohdinkin nuo sisätossut ja haalarit :). Käytännöllisyys ja ulkoilu kunniaan! Joskus meilläkin kyse on ollut aamun muttakunmähaluuuuun -draamasta, mutta useammassa tapauksessa vanhemmatkin tuntuvat pitävän prinsessamekkoja ihan normaalina varustuksena. Ja jos yhdellä on, niin sittenhän niitä on kaikilla... tänään löytyy korkkarijalkainen merenneito. Jep...

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. mä oon päiväkodissa 2-5v lasten ryhmässä töissä ja meillä on 23 lasta.joskus on prinsessa mekkoja,mutta harvoin.naamiais asut mielletään leluiksi ja meillä on kerran viikossa oman lelun päivä.korkkareita ei onneksi saa olla meillä aikuisilla eikä lapsilla ja tossut tai jarrusukat on vakuutusten takia välttämättömät. myönnän itsekin päästäneeni aikoinaan 4vuotiaan spiderman asusssa hoitoon tappelun välttämiseksi (nyt sama heppu 16 ,eikä pukeudu enää spiderman asuun..)
  mutta ei ne mun mielestä ole joka päivän asuja.samoin ihmettelen kun ihan pienille 1-3v tytöille puetaan tiukat pillifarkut joiden nappeja ei saa itse auki saati saa niitä pois jalasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 23 lasta? Hui! Tuntuu isolta ryhmältä, vaikka aikuisia olisikin kolme tai neljä..

   Muistan Suomen päiväkodeista sen, että meidän aikuistenkin kenkien piti olla tietynlaiset, jotta vakuutus korvaisi mahdollisen työtapaturman. Meidän koulussa lapset saavat juosta vaikka varmastossuissa, aikuiset samaten.

   Hih, en pidä kovin huolestuttavana sitä, jos lapsi kerran tai pari tulisi kouluun naamiaisasussa, mutta 16 -v:n kohdalla saattaisin pyöritellä hetken silmiäni :). Opena olen ehdottomasti suuri "helppojen vaatteiden" puolestapuhuja. Lasten vaatteiden pitää olla mukavia sekä sellaisia, että lapsi pystyy olemaan niissä ikätasolleen normaalilla tavalla omatoiminen.

   Poista
 4. joo, meillä on 2 lastenhoitajaa ja yksi lastentarhanopettaja. varsinkin näin kura aikoina kurahousuja vetäessä käsiä voisi olla enemmänkin..

  VastaaPoista