torstai 23. kesäkuuta 2016

Ylijäämätorttu

Piipahdimme sunnuntaina "pikaisesti" Whole Foodsissa ja innostuimme ostamaan marjoja ja hedelmiä hieman yli omien tarpeidemme. Oli niin edullista (siis Whole Foodsin hinnoiksi) ja kaikki lempparit siinä nenän edessä tuoreina ja tuoksuvina. Nälkäkin taisi jo olla... Luomutuotteet ovat kuitenkin siitä jänniä, etteivät ne säily ikuisesti, joten koko viikon tuoreita luonnonkarkkeja mussutettuamme päätimme alkaa leipomaan.

Päädyimme riemunkirjavaan tuoretorttuun, josta tuli ihan ältsin hyvää.


Mututunteella ja fiiliksellä tehty pohja:

Pyöräytä sekaisin tehosekoittimessa (siis food processor):

1 cup jauhoja
1 rkl kylmää voita
1 rkl kookosöljyä

Lisää joukkoon:

1 cup jauhettuja saksanpähkinöitä (walnut), jotka jauhoimme itse samaisella food processorilla
1,5 rkl sokeria
ripaus suolaa

Vettä sen verran, että taikinan saa levitettyä piirakkavuuan pohjille ja reunoille. Lasista vuokaa ei tarvinnut voidella, sillä taikinassa on jo itsessään aika paljon rasvaa.

Paista 350 F/ 175 C n. 30 min

Paistetun ja jäähtyneen pohjan päälle levitetään ensin kerros "sulatettua mansikkahilloa". Käytimme kaupan hilloa, jota lämmitimme hetken aikaa pannulla miedolla lämmöllä.

Kun hillokin on jäähtynyt, lisätään sen päälle kerros pastry creamia, jonka valmistimme tämän Joy of Cooking kirjasta löytyneen ohjeen mukaan:

Sekoita sähkövatkaimella kunnes vaalean keltaista ja paksua, n.2 min:

1/3 cup sokeria
2 rkl jauhoja
2 rkl maissitärkkelystä (cornstarch)
4 munankeltuaista

Kuumenna pannussa lähelle kiehumispistettä (simmering):

1 1/3 cups maitoa

Kaada 1/3 kuumasta maidosta munaseoksen joukkoon ja sekoita vispilällä sekaisin. Kaada ja kaavi koko seos tämän jälkeen lopun maidon joukkoon pannulle ja kypsennä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Kypsennä kunnes seos on paksua ja alkaa kuplia. Jatka kypsentämistä tämän jälkeen vielä minuutin verran.

Sekoita joukkoon vaniljaesanssia n.3/4 tl ja kaada seon kulhoon. Halutessasi voit käyttää myös oikeaa vaniljaa, joka lisätään maidon joukkoon kuumennusvaiheessa.

Peitä seoksen pinta leivinpaperilla ja anna jäähtyä jääkaapissa. Pastry creamin voi tehdä myös etukäteen, sillä se säilyy jääkaapissa hyvänä parin päivän ajan.

Teimme tästä ohjeesta puolikkaan ja se riitti yhteen torttuun ihan vallan mainiosti.

Kun pohja, hillo ja pastry cream kerrokset ovat valmiina, asetellaan päälle halutut marjat ja hedelmät. Lopuksi koko komeuden päälle levitetään vielä toinen ohut kerros "sulatettua" hilloa.


Nams! Ei muuta kuin herkuttelemaan. Hyvää Juhannusta kaikille sitä juhlimaan pääseville !

2 kommenttia:

  1. Nàyttààpà herkulta, tàllàset kakut on just mun lemppareita! Oon vasta vàhàn aikaa sitten lòytànyt blogisi, vaikuttaa leppoisalta ja jotenkin kotoisalta, jos niin voi sanoa. Mun piti kommentoida jo kissapostaukseen, mutta se jotenkin jài - joten sanonpa nyt, ettà ihanat kissat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että olet löytänyt tänne. Leppoisa ja kotoisa kuulostaa juurikin hyvältä ja oikealta :). Ovat kyllä ihania nuo meidän kissat. Toinen könysi juuri jalkojeni päälle nukkumaan. Taisi aavistaa, että olin aikeissa nousta ylös.

      Poista