tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kissan muisti

Aina välillä kuulen väitteen, ettei kissoja voi kouluttaa, sillä niiden aivokapasiteetti ei riitä siihen. Todellisuus taitaa kuitenkin olla, että kissoja on vaikea kouluttaa, sillä ne ovat aivan äärettömän fiksuja ja jotkut yksilöt myös omapäisiä. Vaikka kissat kiintyvätkin omistajaansa ja tarvitsevat hellyyttä ja rakkautta siinä missä koiratkin, puuttuu useimmilta kissoilta koirille tyypillinen miellyttämisen tarve.

Viime yönä molemmat kissat päättivät jälleen kerran, ettei meillä tarvitse nukkua - ei heidän eikä meidän. Ensin tiputeltiin esineitä lipastojen päältä ja kun siitä seurasi porttikielto makuuhuoneeseen, keksivät kissat lyöttäytyä yhteen ja selvittää jälleen kerran, miten herkkukaappi avataan.


Joitain kuukausia  sitten Kisu keksi, miten meidän makuuhuonetta vastapäätä olevan kaapin haitariovi avataan. Kaapin sisältö kiinnosti, sillä sieltä löytyy kissojen ruuat ja herkut. Kissojen yhteistyö oli ihailtavan saumatonta. Kisu avasi kaapin oven, hyppäsi hyllylle ja pudotteli herkkupusseja Possulle, joka juoksi salamaakin nopeammin piiloon herkkujen kanssa. Onnistuimme nappaamaan saaliin aina ennen sen tuhoamista, joten yhteistyön viimeinen koetinkivi on edelleenkin mysteeri: Kenen suuhun herkut olisivat loppupeleissä päätyneet?

Parin murtoyrityksen jälkeen lukitsimme oven hakasella, jonka olemassa olon unohdimme sen verran säännöllisesti, että ruuvi tipahti jo parin päivän päästä. Päätimme laittaa kaapin eteen tuolin, kunnes keksisimme paremman kissalukon.

Tuoli oli ja pysyi useita viikkoja ja siitä tuli Kisun uusi lempisänky. Aluksi Kisu jatkoi murtoyrityksiään ja vietti pitkiä aikoja ovea tutkaillen, mutta eihän se siitä mihinkään liikahtanut. Lopulta, useita viikkoja myöhemmin, huomasimme ettei Kisu ollut enää edes kiinnostunut kaapin avaamisesta ja otimme tuolin pois.


Tämä sai minut pohtimaan kissojen muistia. Tuntui, ettei Kisu enää edes muistanut, kuinka oli joskus osannut avata kaapin oven. Olen huomannut saman ennenkin. Jossain vaiheessa Kisu otti tavakseen herättää minut aamun pikkutunneilla hieromalla poskiaan yöpöydällä olevaan paperiseen valaisimeen. Siitä lähtee juuri sopivan kova ääni, joka herätti minut poikkeuksetta. Hereillä oleva ihminen = ruokaa, ainakin Kisun päättelytavalla. Kun meille tuli yövieraita, siirsin lampun muutamaksi yöksi vierashuoneeseen ja Kisun lamppuherätykset loppuivat siihen.


Ovi ja herkut saivat olla siis monia viikkoja ihan rauhassa, kunnes viime yönä Kisun muisti palasi yllättäen. Voi ärsytys! Mitä luulette, muistiko Kisu yhtäkkiä vanhan olemassaolevan taitonsa vai oppiko täysin unohtuneen taidon uudelleen? Miten ihmeessä tuo kissojen muisti oikein toimii?


Kisun kaappimurtojen lisäksi Possu keksi alkaa harjoittelemaan makuuhuoneen-ja vessanoven avaamista. Seuraavaksi vuorossa onkin sitten varmaan jääkaappi ja ulko-ovi. Toinen haluaa herkkuja ja toinen seuraa. Prioriteettinsa kullakin.

4 kommenttia:

 1. Ha ha, mä niin tiedän mistä puhut! Meillä parivaljakko on iskenyt yhteistuumin myös herkkukaapille ja välillä en tiedä itekä vai nauraa. Aluksi suunnitelma oli että Karvisen punainen Macho avasi kaapin oven ja Pikku musta Monsierur haki kaapista herkut, joita yhteistuumin yritettiin saada auki, herkkupussit oli oli levitelty lattialle ja paketit oli rei'itettyjä. (nykyään pikku musta osaa ihan itse avata kaapin oven) Olen sitä mieltä että kissa oppii helposti ainakin asioita mistä tykkää ja on kiinnostunut, esim. meillä ulkoillaan valjaissa ja ne laitetaan päälle tietyssä paikassa, paikka on vaihtunut muutaman kerran, mutta ovat oppineet nopeasti uuden paikan... Meidän pikku musta tykkää olla myös kaikissa laatikoissa, pusseissa ja koreissa kuten teidän Karvinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä, että kissat oppivat helposti, jos ovat motivoituneita. Kisu oppi jopa istumaan käskystä melkeinpä samantien kun tiedossa oli herkkuja. Mutta pylly ei kyllä pysy maassa yhtään sen kauempaa kuin on pakko :D.

   Poista
 2. :) kyllä ne on fiksuja ja muistikin pelaa. Aada käy aina avaamassa vessan laatikot ja kaapin ovet ja varastaa mun pampulat. Roni taas herkkuperseenä availee keittiökomeron ovea (jos se on jäänyt vähän raolleen) ja joskus löytää sieltä herkkuja. Kerran oli kuivaruokapussissa iso reikä :D ja pieniä herkkupusseja on löytynyt revittynä ja tyhjennettynä pitkin kämppää :) mun mielipide on, että kissaa ei voi kouluttaa koska ne on liian omapäisiä eikä niitä kiinnosta mitkään tyhmät "temput":D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Possu aukoi aina ennen vaatelipaston laatikoita silloin kun ei oltu kotona ja meni sinne vaatteitten sekaan turvaan nukkumaan. Potki ensin muutamat sukat ja alusvaatteet lattialla, jos ei tilaa ollut tarpeeksi. :)
   Kissoja ei todellakaan kiinnosta viihdyttää ihmisiä tempuillaan, mutta jos tiedossa on jokin muu palkinto, voi temppu olla vaivan arvoinen. Kisu oppi istumaan herkkujen avulla ja Kisua matkiva Possu kuvittelee, että se kuuluu asiaan, joten Possu istuu aina varmuuden vuoksi kun herkkupussi tulee esiin.

   Poista