perjantai 10. kesäkuuta 2016

Mestarinukkuja

Koko eilinen päivä ulkona teki tehtävänsä ja illalla väsytti. Menin nukkumaan kymmenen aikoihin enkä muista mistään mitään silmien ummistamisen jälkeen. Aamulla vilkaisin puhelintani ja huomasin näytöllä geo-varoituksen. Jaahas, yöllä oli ilmeisesti tärissyt ihan kunnolla. Lähellä maanpintaa tapahtunut 5.2 magnituden maanjäristys jälkishokkeineen oli ravistanut maata vain 60 mailin päässä San Diegosta.

Maanjäristyksiähän täällä Kaliforniassa tapahtuu päivittäin, mutta ne ovat niin pieniä tai kaukana, ettei niitä juurikaan tunne. Tämä tapahtui kuitenkin sen verran lähellä ja oli voimakkuudeltaankin jo niin suuri, että siihen heräsi lähes koko San Diego. Paitsi me. Nukuimme tyytyväisinä tärisevässä sängyssämme eikä päällemme pompannut edes pelokkaita kissoja. Mitenhän meille kävisi, jos pitäisi oikeasti hakeutua turvaan nopeasti kesken unien?

Kaliforniassa on puhuttu paljon yhä kasvavasta suuren järistyksen riskistä ja mekin olemme miettineet ja arponeet, kannattaisiko meidän ottaa condollemme erillinen maanjäristysvakuutus. San Diego ei sijaitse pahimmalla järistysalueella, mutta jos tuolla 60 mailinkin päässä järisisi kympin voimalla, voisi oma kotimme olla vaarassa. Kotimme sijainnin huomioonottaen riski on pieni, mutta silti olemassa ja joka kerta kun järisee, tuntuu vakuutus taas astetta paremmalta sijoitukselta.

Mutta mitä sitten pitäisi tehdä, jos se iso järistys iskee? Ulkona ollessa kannattaa hakeutua kauaksi sähkölinjoista ja rakennuksista ja pysytellä paikoillaan. Jos taas olet sisällä, pysy sisällä ja DROP (pudottaudu konttausasentoon ennen kuin tärinä kaataa sinut), COVER (suojaa ainakin pää ja niska, mielellään koko vartalo ja hae suojaa tukevan pöydän alta. Jos ei lähellä ole pöytää, valitse jokin muu matala ja tukeva huonekalu tai pysy sisäseinän vieressä) HOLD ON (pidä kiinni suojastasi tai jatka pään ja niskan suojelua käsilläsi). Kannattaa myös muistaa, että vaara ei ole vielä ohi kun tärinä lakkaa. Jälkijäristykset ovat tavallisia ja rakennuksetkin saattavat romahtaa vasta järistyksen jälkeen.

Tätä on treenattu töissä lasten kanssa, mutta tositoimiin en ole vielä joutunut. Sen ainoan kerran kun olen tuntenut kunnon järistyksen, en osannut toimia laisinkaan. Olin ensimmäistä kertaa Kaliforniassa eikä maanjäristyksen riski ollut edes hiipinyt mieleeni ennenkuin jo seisoin keskellä aaltoilevaa ostoskeskusta. Katosta tippui laasti ja kenkälaatikot kenkäkaupan hyllyiltä, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin silläkin kertaa.

 Järistys tapahtui Borrego Springsissä, eli lähellä näitä maisemia

Nyt vaan toivotaan, että tämä oli vain yksittäinen järistys eikä alkusoittoa isommille tärinöille. Ja jos on pakko täristä, niin aavikot olisivat siihen tarkoitukseen paras paikka. Kaukana asutuksesta tietenkin.

7 kommenttia:

 1. Me ollaan noin 120 mailin päässä viimeöisestä keskuksesta. Sälekaihtimet taisivat heilahdella täälläkin, heräsin johonkin hakkaavaan ääneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla ihan kunnon järistys pitkästä aikaa. On kyllä suoranainen ihme ettei meistä kumpikaan herännyt, kun kuulopuheiden ja videoiden mukaan tärinä oli melkoinen. Näin tosin unta siitä, että puhelin varoitteli ukkosmyrskystä. Eli geo-varoituksen taisin ainakin kuulla unen läpi.

   Poista
 2. Meillä jysähti jossain kuin ukkonen olisi lyönyt, heräsin siihen ja sitte jytisi sen hetken, sänky heijas eestaas ja kämppä nitisi. O.o taas just sen aikaa, ettei ehtinyt unenpöppöressä tajuta kunnolla et mitä tapahtuu vasta kun tilanne oli ohi tajusin et taisin herätä maanjäristykseen ja niinhän se olikin.

  Meikäläisen päällä sitä kyllä sit säikähtikin, nimimerkillä ei oikein uni tullut enää loppuyönä. Zzzz nyt väsyttää! Toivottavasti tää ei ollut alkusoittoa millekään isommalle. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kyllä niin noiden syvien unien tarpeessa, että onneksi en herännyt. Säikähdyksen jälkeen on vaikea nukahtaa uudelleen.

   Poista
 3. Meillakin nukuttiin jaristyksen ohi. Oon itseasiassa nukkunut aika monenkin ohi, silla oon vaan sen yhden paasiaisjaristyksen kokenut (en nyt muista oliko vuosi 2010 vaiko 2011.) Meilla nelijalkasetkin oli aamulla vahan sen nakosia ettei niita ollu kauheasti mikaan saikytellyt keskella yota, ja ihan hyva niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä olinkin ehkä eniten ihmeissäni, että kissat pysy rauhallisina, elleivät sitten juosseet sängyn alle piiloon :). Aamulla olivat ainakin ihan normaaleja ja rauhallisia. Kiva ettei olla ainoita sikeä unisia. Kyllähän sitä varmasti (toivottavasti) sitten heräisi, jos kyse olisi tuhoa tuottavasta järistyksestä.

   Poista
  2. On kylla aika yllattavaa! Kuvittelisin etta siella olis ollut kissat raapimassa naamaa etta HERATYS! Tai vahintaan sekoamassa ja kiipeamassa ympari taloa. Nain makin toivon, mutta ikava kylla, mulle on kerrottu etten heraa melkeen mistaan metelista. Jotenkin onnistun heraamaan jos mies nakee painajaisia, tai jos joku huutaa ulkona. Eli aina jos tuntuu silta etta joku tarvii apua tai lohtua. Mutta yritappas pelastaa mut meidan sangysta niin siina herattelet pitkaan :D

   Poista