maanantai 25. tammikuuta 2016

Reikä tiessä

Käsi ylös, kuinka moni osaisi autolla ajellessaan varautua siihen, että motarilla eteen osuu auton kokoinen reikä? Ei varmaan kukaan ihan oikeasti, vaikka nyt toki tiedänkin, että sellainenkin on mahdollista.

Viime torstaina yhdelle San Diegon vilkkaimmista motareista (I-8) ilmestyi sinkhole aka reikä, joka oli kooltaan massiiviset yhdeksän metriä pitkä, kuusi metriä leveä ja kuusi metriä syvä. Maa päätti onneksi upota pientareen kohdalta, mikä säästi todennököisesti peltiä, mahdollisesti jopa ihmishenkiä. Kukaan ei ajanut reikään ja tie korjattiin vaikuttavalla nopeudella. Liikenne tosin takkusi koko päivän ja vaihtoehtoiset reitit tulivat tarpeeseen.

Reiän syntymisen syyksi epäillään ruostunutta sadevesiputkea, joka seikkailee kasitien alla. Jos ja kun El Nino tuo meille lisää kovia sateita, saattaa tie kadota joinain päivinä veden alle, toisina puolestaan maan sisään. Ei mikään ideaalitilanne, varsinkin kun kasi on (meille) aika tärkeä ja keskeinen tie. Paras siis pitää katse ja ajatuket tiessä siltä varalta, ettei sitä enää yhtäkkiä olekaan.


Sinkholeja muodostuu San Diegon maaperään tasaisin väliajoin, mutta ongelma taitaa olla täällä huomattavasti pienempi, kuin esimerkiksi Floridassa, jossa reiät imevät välillä talojakin mukaansa. Useimmat san diegolaiset reiät ovat onneksi aika pikkuisia. Niihin saa kyllä helposti hajoitettua autonsa, muttei ehkä kuitenkaan kadottua kokonaan maan sisään. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä pikkuisia reikiä ja vähän isompia  kuoppia on paljon ja kaikkialla.

Hmmm, ehkäpä tämä selittää sen, miksi pickup truckit ovat USA:ssa niin suosittuja autoja...

4 kommenttia:

 1. Robert tuli kotiin perjantaina ja selitti etta kasi oli ollut suljettu melkeen koko paivan enka melkeen osannut uskoa koko tarinaa sink holesta, mutta niin siina oli sitten ilmeisesti kaynnyt. En toisaalta ollut yllattynyt kun naita sateita on ollut viime aikoina! Kiva kun nyt kuitenkin on ollut hyvat kelit ettei tarvi ihan joka paiva kayttaa sita talvitakkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen iloitsin, kun vedin vain sandaalit jalkaan. Tuntuu ihanalta! Tänään ja koko loppuviikon pitäisi olla jo 70 hujakoilla :).

   Kyllä siellä tosiaan aikamoinen reikä näytti olevan! Ajelin kasilla samoihin aikoihin, mutta tästä meiltä länteenpäin. Toivottavasti keksivät, miten tien/putken saisi tuettua, jottei tule lisää ongelmia kun taas sataa.

   Poista
 2. Toi on kyllä järkyttävää. Pienempiin reikiin totuin siellä, mutta onhan toi nyt järkyttävää imeä kokonainen auto tai talo mukaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teiden kunto mietitty ja ihmetytti aluksi kovasti, kun olin tottunut Suomen hyväkuntoisiin teihin. Kaikkeen kuitenkin tottuu. Tuollaista isoa reikää en tosin uskonut koskaan oikeasti näkeväni!

   Poista