lauantai 2. tammikuuta 2016

Grand Canyon talvipuvussaan

Vuosi vaihtui hupsis vaan, mutta minä palaan muistoissani vielä vuoden 2015 loppuun reissukuulumisten merkeissä.

Joulukuinen road trippimme huipentui ihmeellistäkin ihmeellisemmälle Grand Canyonille, joka yllätti, mykisti ja jäädytti meidät totaalisesti. Tiesittekö, että Grand Canyonilla talvi on ihan oikea talvi? Me emme! Olimme suunnitelleet haikkaavamme rinnettä alas kohti kanjonin pohjaa, mutta totesimme aika pian, että pelkkä kanjonin reunan seuraaminen kävi lenkkareilla liukastellen extreme-urheilusta. Mutta ei se mitään, seuraavalla kerralla valmistaudumme kunnolla ja vaellamme leirikamppeiden kera ihan pohjalle asti. Halutessaan South Rimmin luonnonpuistosta voi vuokrata avukseen myös muulin tavaroita kantamaan.Olen nähnyt Grand Canyonista satoja kuvia, mutta yksikään kuva ei voi täysin taltioida sen mahtavuutta. Kanjoni on valtava!
Kaikkein kummallisinta on kuitenkin se, kuinka piilossa kanjoni on. Ajelimme Las Vegasista South Rimmille vajaassa neljässä ja puolessa tunnissa emmekä nähneet kanjonista vilaustakaan ennen kuin parkkeerasimme auton visitor centerin parkkipaikalle ja kävelimme kanjonin reunalle. Mutta odotus oli sen arvoista. Yhtäkkiä edessämme aukeni mykistävä näky, joka sai minut tuntemaan itseni hyvin pieneksi ja valtavan onnekkaaksi.
Kanjonin reunaa voi seurailla kävellen useita maileja kumpaankin suuntaan. Vietimme muutaman tunnin maailman reunalla samoillen ja nautimme toinen toistaan uskomattomammista maisemista sekä hieman yllättävästä hiljaisuudesta. Grand Canyonille riittää turisteja varmasti vuoden jokaiselle päivälle, mutta purevan kirpakka talvi-ilma sai suurimman osan ihmisistä pysyttelemään autoissaan ja vain piipahtamaan suosituimmilla näköalapaikoilla. Sepäs sopi meille! Vaikka kylmyys hiipikin lopulta luihin ja ytimiin saakka, eivät palelevat sormet ja punainen nenänpää tuntuneet kummoisiltakaan uhrauksilta tätä luonnonihmettä ihastellessamme.Tässä minun Grand Canyon vinkkini:
 • Varaudu olosuhteisiin sään mukaan: Kesällä kanjonilla on tuskaisen kuuma, talvella nähtäväsi oikeasti kylmä (ja huomattavasti hiljaisempaa kuin kesällä)
 • Älä ajele South Rimmille Las Vegasista päiväseltään. Minua ainakin olisi harmittanut, jos takaisin olisi pitänyt lähteä lähes samantien. Lyhyiden yöunien, yli neljän tunnin ajomatkan ja monen tunnin ulkoilun jälkeen olimme myös hyvin väsyneitä. Puolentoista tunnin ajomatka Flagstaffiin tuntui aika maksimilta.
 • Ole varovainen kanjonin reunalla kävellessäsi. Pudotus on pitkä eikä turva-aitoja löydy muualta kuin suosituimmilta näköalapaikoilta. 
 • Muista, että pohjoisen puolen puisto (North Rim) suljetaan talveksi. South Rim pysyy kuitenkin auki vuoden ympäri.

15 kommenttia:

 1. Kannattaa myös ihan aikuisten oikeasti tsekata se sääennuste ennen kanjonille menoa. Vaikka Vegasissa olisi kuuma voi jo south rimmilla olla pirun viileeta. Meidän vieraat ei mua kesällä uskoneet, ja palelivat koko päivän, Vegasissa oli kesä mutta kanjonilla n.15C ja tihkutti vähän vettä.

  Mutta nimenomaaan, kun ei se kanjoni mihkään näy, oli helppo olla loytamatta sita taannoin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, kerroin Phillille teidän tarinan ja sen jälkeen varmistettiinkin muutaman kerran, että ihan varmasti oltiin menossa oikeaan paikkaan :). Sää on varmasti aika vaihteleva. Hyvä tieteää, ettei kesälläkään ole aina kuuma! Matkustaminen avartaa :).

   Poista
  2. Niin siis mehän oltiin west-puolella, no kuitenkin oli miten oli niin kanjonilla voi tosiaan olla jo ihan täysin erilainen sää kuin just vaikka Vegasissa. :)

   Poista
 2. Oon käyny GC:llä nyt kolme kertaa, kaksi South Rimillä ja kerran North Rimillä. Suosittelen lämpimästi PALJON rauhallisempaa North Rimiä kesäkaudella. Siellä oli ihan uskomaton tunnelma, ja telttailemaankin pääsee ihan luvalla lähes reunalle asti. :)

  Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietittiinkin, että kesällä meininki on varmasti ihan toinen. Visitor Centerillä riitti porukkaa kyllä nytkin, mutta kaikki puolta mailia kauempana olleet polut olivat lähes autioita. Pitää pistää korvan taakse North Rim kesäaikaan. Siihen voisi yhdistää Zionin luonnonpuiston, jonne olen halunnut jo pitkään. Meidän piti mennä silloin kun ajeltiin USA:n halki, mutta se oli juuri siihen aikaan, kun koko hallitus (ja sen myötä luonnonpuistot) olivat säästösyistä suljettuina. The Wave olisi upea nähdä myös, jos vain onnistuisi saamaan luvan.

   Poista
  2. Me haikattiin aamulla Zionin Angel's Landing ja ajettiin illaksi North Rimille. Oli aikamoinen päivä. Kyllä kannatti, suosittelen! :)

   Poista
  3. Kuulostaa mahtavalta päivältä! Täältä ei kyllä retki- ja reissukohteet lopu ihan heti kesken :)!

   Poista
 3. Wow mitä kuvia! Vaikka olet oikeassa siinä, ettei kuvat koskaan tee tälle luonnonnähtävyydelle oikeutta, se on livenä niin sanoinkuvaamattoman upea.

  Mä olen pirun iloinen, että varauduin reissuun pipolla ja hanskoilla. Se kolmen tunnin reippailu olisi muuten jäänyt juuri tällä samalla kelillä melko lyhyeksi.

  Muulit jäi kiinnostamaan muakin aika paljon, etenkin se ratsastusvaellus kanjonin pohjalle. Katsoin siitä videodokkarin bussissa, ja se näytti huikealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kiiteltiin myös onneamme, että oltiin oltu samalla reissulla lautailemassa ja mukana oli kunnon talvikamppeet. Kotona olevia vaelluskenkiäni vähän kaipailin, mutta onneksi smart wool -sukat pitivät varpaat lämpiminä lenkkareissakin.
   Meistä kumpikaan ei ole koskaan ratsastanut, joten rinteen laskeutuminen muulin selässä kuulostaa aika vaativata, joskin kiehtovalta :).

   Poista
 4. Ihan mielettömän upean näköistä! Kuvat ei oikein tee ikinä millekään nähtävyydelle oikeutta, mutta kyllä näissäkin siltikin upealta näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämmösiä massiivisia luonnonihmeitä kuvatessa tuntuu, että kuvaan päätyy vain niin pieni osa, ettei kokonaisuudesta saa kiinni. Mutta hienojahan nuo palasetkin on!

   Poista
 5. Onpa upeita kuvia! Tuo on kyllä yksi uusi kohde "must see"listalleni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grand canyon on aina ollut must minunkin listallani, vaikken kyllä aina uskonutkaan sinne oikeasti pääseväni.

   Poista
 6. Tiesin, että siellä tulee lunta, mutta jäisyyttä en olisi minäkään tajunnut.

  ...sen sijaan teistä kyllä huomaa, että kalifornialaiset vauhdissa! Missä kaulahuivit?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, suurimman osan ajasta oli neule ja takki niin kiinni kun vain pystyi, mutta kuvia varten piti vähän hellittää. Me ollaan tämmösiä poseeraajia...:D. Tosin täytyy kyllä myöntää ettei ollut edes kaulahuivia mukana ja Mammothilla tuli sitä jopa hetkittäin ikävä.

   Poista