lauantai 25. huhtikuuta 2015

Perinteinen veronpalautusreissu

USA:ssa tavallinen tappitalleroinen joutuu yhä edelleenkin tekemään veroilmoituksensa ihan itse. Saatavilla on tietenkin maksullisia palveluita ja tietokoneohjelmia, joista löytyy apua, mutta viime vuoden helpon ja nopsan kokemuksen perusteella päätimme hoitaa homman a) itse b) viimetipassa.

Viime vuonna homma oli meille helppo ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa kertaa. Minulla ei ollut enää tuloja eikä palautuksia Suomesta ja kaikki tuloni olivat yhdestä ainoasta osavaltiosta, New Hampshiresta. USA:ssa maksetaan veroja sekä liitto- että osavaltiotasolla, mutta New Hampshiressa skipataan iloisesti osavaltiovero.

Tänä vuonna harmaita hiuksia aiheutti se, että military mahdollistaa osavaltiokohtaisten verojen skippauksen myös Kaliforniassa, mutta käyttämämme ohjelma ei tarjonnut tähän mahdollisuutta. Lisäksi emme olleet aivan satavarmoja, koskeeko verovapaus myös puolisoita ja pitäisikö minun olla Phillin lailla New Jerseyn asukas, Kalifornian asukas vai voisinko kenties olla edelleenkin New Hampshiren asukas. Loppujen lopuksi Phill kävi kysymässä neuvoa ilmaisilta veroneuvojilta tukikohdassa ja sai kolmannelta tyypiltä jopa jonkinlaista apua. Jos neuvoihin on luottamista, olen nyt vähän niin kuin Kalifornian asukas, mutta en maksa tänne veroja, koska asun täällä ainoastaan siitä syystä, että Phill sattui saamaan tänne ordersit. Virallinen kotini on Phillin lailla New Jersey, mutta sinnekään minun ei tarvitse maksaa veroja, koska en asu siellä. Maksettavaksi jäi siis ainoastaan liittovaltion verot.

USA:ssa veronpalautukset napsahtavat tilille keväällä. Rahoilla ei siis ostella joululahjoja, vaan rahoitetaan kesän reissu. Tänä vuonna lentolippujen hinnat saivat minut kyseenalaistamaan Suomen-reissun järkevyyden ja päätimmekin lykätä Suomi-loman syksyyn tai talveen ja reissata kesällä jonnekin muualle. Tuo jokin muu on alkanut nyt hahmottumaan hyvin luontopainotteiseksi kaksiosaiseksi reissuksi:

Ensin lennämme Pennsylvaniaan, jossa vietämme päivän Pittsburghissa ja kolme päivää metsän keskellä "mökissä" yhdessä Phillin perheen kanssa. Reissun päätarkoitus on viehekalastus, mutta minä lähden matkaan lähinnä täydellisen rentoutumisen ja valokuvauksen perässä. Spruce Creek on kertomusten ja kuvien perusteella huikaisevan kaunis.

Pennsylvanian jälkeen suuntaamme San Diegon kautta Alaskaan. Kyllä. Alaskaan! Valitsimme Alaskan aika randomisti, lähinnä yöttömän yön ja upean luonnon perusteella. Reissun yksityiskohdat ovat vielä hahmottumassa, mutta innostus hipoo jo niitä samoja pilviä, missä Suomen-lentojen hinnat liikkuvat. Hyttyskarkoitetta saa ainakin pakata mukaan vähintään yhtä paljon kuin Suomen mökkireissulle.


Suomen skippaaminen harmittaa tietenkin pikkuisen, mutta nämä ovat näitä ulkosuomalaisen ikuisuusongelmia. Lomapäiviä ja rahaa kun ei kasva puissa. Mutta hei, meille saa kyllä tulla kesällä vierailulle, jos oma lomakohde ei ole vielä selvillä.

6 kommenttia:

 1. Veroilmoituksen kanssa täälläkin pähkäillään, palautuksia ei tosin niin paljon tulossa että lomalle niillä pääsisi. Ei hullummat lomasuunnitelmat teillä, Alaska on taatusti vastakohta San Diegolle :)
  Yötöntä yötä kohti onneksi täälläkin mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minunkaan Suomen palautuksilla kovin pitkälle olisi päässyt. Jostain syystä täällä palautukset ovat olleet aina tuhansia. Yötöntä yötä on jo kova ikävä, joten hauska päästä kokemaan se nyt jossain muualla kuin Suomessa.

   Poista
 2. Mihin päin Alaskaa olette suuntaamassa? Kerro ihmeessä jos voin antaa sulle jotain käytännön vinkkejä Alaskaan... :) ja hyttyskarkotteelle vahva suositus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, jotenkin ajattelinkin, että hyttysiä varmaan riittää. Lennetään Anchorageen ja jatketaan siitä sitten jonnekin metsään :). Suunnittelu on vielä aivan alkutekijöissään, joten kaikki vinkit ovat todella tervetulleita!

   Poista
 3. Mekin jouduttiin kans todeta että taas olisi kannattanut lennot ostaa jo silloin kuukausi sitten. Toisaalta olis ihana lomailla muuallakin. Tämä se taitaa olla aina semmoinen ikuisuus kysymys :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jos vain voisi matkustella enemmän... Lottovoitto ja pitkät lomat siis tavoitteissa :).

   Poista