keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Säästeliäästi

Eteläisen Kalifornian kuivuus on nyt edennyt siihen pisteeseen, että meidän housing-yhteisö on päättänyt sulkea sadettajat ja antaa nurmikkojen ruskistua. Vihdoinkin! Kyllä korpeaa väistellä aamulenkillä iloisesti pulppuavia (ja jalkakäytäviä kastelevia) sadettajia, kun "oikea" luonto rapisee kuivuuttaan. Samaten minua ärsyttää katsella puhtaita autoja, kun oman auton pölykerros alkaa olemaan jo pari kuukautta vanha. Ei niitä autojakaan saisi meinaan juuri nyt pestä... Valitettavasti kuivuuden seuraukset eivät vielä näy tavallisten tallaajien elämässä ja siksi ei veden säätelykään näytä ihmisiä juuri kiinnostavan. Jos jokainen noudattaisi ihan niitä perus juttuja (älä lotraa suihkussa, sulje hana aina kun et käytä sitä, älä pese autoa, mene rannalle vesileikkien sijaan, äläkä kastele pihaa) oltaisiin jo aika pitkällä. Mutta kun ei.

Toinen housing -yhteisössämme paljon keskustelua herättänyt asia on sähkön kulutus. Ennen muinoin rajaton sähkön käyttäminen kuului vuokraan, mutta nyt tähänkin saatiin muutos. Tässä kuussa siirryimme vuoden harjoiteltuamme ja mukalaskuja (mock bill) tavailtuamme oikeaan laskutukseen (live billing). Vuoden aikana yhteisöllemme määriteltiin sähkön keskikulutus ja sen myötä päätettiin, kuinka paljon sähköä saa kuluttaa ilmaiseksi kuukaudessa (allowance). Jos oma kulutus jää alle, saa erotuksen takaisin omalle tililleen. Yli menevä osuus pitää luonnollisestikin sitten maksaa omasta pussista. Tässä kuussa saimme takaisin $47. Hyvä me! Hieman ihmetyttää, miten useimmat naapurimme onnistuvat ylittämään rajat joka kuukausi yli satasella. Mitä he oikein touhuavat?


Emme me sähköstä ja vedestä mitenkään äärettömästi nipota, mutta normaalilla järjellä, maltilla ja kohtuudella pääsee jo pitkälle. Sääli vain että taitavat olla kaikki kolme aika katoavia luonnonvaroja, siinä missä Kalifornian vesikin...

8 kommenttia:

 1. Mun mielestä oli jotenkin ihan älytöntä, kun uutisissa joku päivä sanottiin, että veden säästämisen sijaan sitä on nyt kulunut jopa enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. :/ meidän pihalla kuuluu edelleen oisin sadettajat laulavan, tyhmää! Eikös autonpesu ja asfaltin kastelu tullut juuri oikein laittomaksikin tämän kuivuuden myötä. Toivottavasti saadaan kunnolla sateita syksyn myötä!

  Näin suomalaisena on ihan outoa toivoa sadetta, mutta niin kyllä teen, en tosin meidan Suomen lomaksi Suomeen sitä toivo! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on kuuma, niin ihmiset läträä.Juuri eilen meinasin kastua, kun joku pesi autoaan ja suihkutteli vettä sinne tänne. Laitontahan se taitaa tällä hetkellä olla, mutta aika harva siitä tuntuu välittävän. Ja enpä kyllä itsekään ilmiantanut auton pesijää poliisille :P...
   Peukut pystyyn, että Suomessa on kuivaa, kun menette. Lähetät tänne sitten kaikki sateet, jos näyttää uhkaavalta :).

   Poista
 2. Löysin blogisi vahingossa etsiessäni tietoa tulevasta lomakohteesta ja jäin ihan koukkuun. Kirjoitukset tempaisivat minut mukaansa ja parin päivän aikana on tullut luettua ne kaikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että eksyit tänne ja tykkäsit! Ota ihmeessä yhteyttä sähköpostilla, jos tarvitset San Diego -vinkkejä :).

   Poista
 3. Hei! Uusi lukija ilmottautuu. Meillä täällä Irlannissa ei tuota vesiongelmaa ole. Paremmingin päinvastoin! nyt on ollut normaalia lämpimämpää, joten kukkia olen joutunut enemmän. Täällä ei vielä laskuteta vedesta, joten ihmiset lontraavat sitä aivan liikaa. No, pian tavat varmasti muuttuu, kun joka kuutiosta pitää maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, tervetuloa :)! Heh, Irlannin luonto ja säätyyppi taitaa olla aika täydellinen vastakohta San Diegolle. Hyvä kuitenkin jos sielläkin siirrytään pian maksulliseen veteen. Vaikka sitä tulisi taivaan täydeltä, ei se muutu itsestään käyttövedeksi.

   Poista
 4. Kirjoitin aiemmin tänne puhelimesta kommentin mutta se taisi jäädä jonnekin who knows where;D
  Meillä täälläpäin on vesiongelma sillä yli puolet vuodesta on sadetonta.,Välillä on säännöstelyä mutta kun on rakennettu enemmän laitteita joiden avulla puhdistetaan merivettä on tilanne hieman parantunut.Mutta kaikkialla on kuivaa tähän aikaan vuodesta;onneksi keinokastellut kukat kukoistavat;D Meillä on kesällä veden hinta kalliimpi,sillä tämän kotitaloni (7,kerroksinen talo) asukaan joutuvat jakamaan myös talon puutarha-alueiden kasteluiden kustannukset.Talvella kun sataa niin tuota ei ole.
  Muuten;San Diego oli ihanin kaupunki missä kävin USAssa asustellessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, minullekin käynyt joskus noin...
   Keinokukat on pop täälläkin! Osittain kyllä siitä syystä, että unohdan aina kastella kukat (silloinkin kun sitä vettä olisi...). Aika hyvä ajatus tuo veden hinnan nostaminen kuivaan aikaan! Voi kun täälläkin siirryttäisiin siihen.
   San Diego kuuluu minunkin lempparikaupunkeihini USA:ssa, vaikka iso osa sydäntäni onkin aina Bostonissa :).

   Poista