tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kun suusta pääsee mitä vaan

Brysselin tiistaiset terrori-iskut surettavat ja pelottavat. Tiedän, että maailmalla tapahtuu hirveitä asioita päivittäin, mutta terrorismin hivuttautuessa yhä lähemmäs ja lähemmäs tuttuja alueita - maita ja kaupunkeja joissa asuu ystäviä ja tuttuja ja joista minulla on omiakin kokemuksia -  koskettaa se läheisemmin kuin tapahtuvat maissa, jotka ovat itselle tuttuja vain uutisten välityksellä.

Koska murehtiminen ja uutisten pakonomainen seuraaminen ei auta ketään, kaikkein vähiten omaa oloani, päätin seurata uutisia vain sen verran, että pysyisin kärryillä tärkeimmistä lisätiedoista. Aktiivisena sosiaalisen median käyttäjänä en voinut kuitenkaan varjella itseäni muutamien suomalaisten ja amerikkalaisten poliitikkojen kommenteilta, jotka saivat vereni kiehumaan. Suvakkien ilkkumista, rajojen sulkemisen ehdottamista, kaikkien muslimien vartioimista, kidutuksen sallimista... Siinä ei näytä olevan mitään rajaa, mitä poliitikot päästävät suustaan.

Kyllähän poliitikoilla saa ja pitääkin olla mielipiteitä, mutta mielipiteiden lisäksi pitäisi löytyä myös tietoa ja taitoa esittää mielipiteet muita loukkaamatta. Syrjiminen, pilkkaaminen ja rasismi eivät ole missään olosuhteissa oikein eikä poliitikonkaan mielipide ole läheskään aina faktoihin perustuvaa tietoa.

Olen tällä hetkellä erityisen altis ärsyyntymään poliitikkojen puheista. Tästä on suurimmaksi osaksi kiittäminen Trumpia ja herran hyvin näkyvää vaalikampanjaa. Aluksi pidin miestä huonona vitsinä, mutta enää ei ole hetkeen naurattanut tippaakaan. Trumpin suosio on vähintään yhtä pelottavaa kuin miehen kommentitkin. Tuntuu hurjalta asua maassa, jossa Trumpin latelemilla valheilla ja raisistisilla kommenteilla saatetaan ihan oikeasti voittaa vaalit. Se on minulle silti pieni mysteeri, missä Trump-fanit luuraavat, sillä en ole vielä toistaiseksi tavannut yhtä ainuttakaan kannattajaa kasvotusten. Onneksi. Kertoo ehkä jotain niistä piireistä, joissa itse liikun.

Välttelen nykyään Trumpia koskevien artikkeleiden lukemista, sillä en tarvitse tämän miehen teoista ja mielipiteistä enää yhtään lisää tietoa. Viime viikolla silmiini osui kuitenkin Humans of  New Yorkin perustajan, Brandon Stantonin, avoin kirje Donald Trumpille. Yllätyin, sillä HONY pysyttelee yleensä erossa politiikasta, mutta kirjeen luettuani ymmärsin ja yhdyn Brandonin ajatukseen täydestä sydämestäni: Trumpin vastustamisessa ei ole kyse enää poliittisesta, vaan moraalisesta valinnasta. Facebook -linkki Humans of New Yorkin kirjoitukseen löytyy tästä.


Minulla ei ole vielä äänioikeutta, joten esivaaleissa en saa ääntäni kuuluviin. Olen kuitenkin harkinnut vakavasti kansalaisuushakemuksen täyttämistä, jotta pääsisin vaikuttamaan varsinaisissa vaaleissa edes yhden äänen verran. Jännittää ja jopa vähän pelottaa, miten tässä oikein käy.

Osanottoni kaikille, joita Brysselin ja Turkin terroristi-iskut ovat koskettaneet läheisesti.

9 kommenttia:

 1. Se on jännä miten Amerikassa pelästytään iskua Euroopassa, vaikka siellä on Trump, jota pitäisi pelätä paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terrori-iskun mahdollisuus on varmasti ihan todellinen täälläkin, mutta se vahinko, mitä Trump voisi presidenttinä saada aikaiseksi on kyllä huomattavasti pelottavampaa. Tässä maassa presidentillä on vielä aika paljon valtaa.

   Poista
 2. Vielä alkutalvesta ajattelin myös Trumpin olevan vitsi. Enpä ajattele enää. Eikä pelottavinta ehkä olekaan Trump, vaan se kuinka moni tässä maailmassa elää siinä utopiassa että toisia voi kohdella niin ikävästi kuin hän kehottaa. Hyvä toi HONY:n juttu! Ihana kun tykkääjissä on Hillary Clinton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, pelottavinta on Trumpin suosio ja sokeat seuraajat. Se jos mikä todistaa (muunmuassa), että tässä maassa pitäisi satsata huomattavasti enemmän koulutukseen, joka on kaikkien saatavilla.

   Poista
 3. Oltiin helmikuussa viikko New Yorkissa,kun olin kattellu sielä telkkarista Trumpia päivittäin, aloin pelkään sitä ja sen ajatusmaailmaa. Hämmentävä tapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trump on saanut valitettavasti enemmän mediahuomiota kuin muut ehdokkaat yhteensä. Ihmisten täytyy olla todella vihaisia, pettyneitä ja tietämättömiä allekirjoittaakseen Trumpin mielipiteitä ja sanomisia.

   Poista
 4. "Kyllähän poliitikoilla saa ja pitääkin olla mielipiteitä, mutta mielipiteiden lisäksi pitäisi löytyä myös tietoa ja taitoa esittää mielipiteet muita loukkaamatta." Aamen!

  VastaaPoista
 5. Samaa olin tulossa kirjoittamaan kuin Jenni tuossa tllä. Aamen. Niin ja yhtälailla oon miettiny, että missä nää Trumpin kannattajat on, en kans oo yhteenkään vielä törmänny. Onneksi. :)

  VastaaPoista
 6. Tänään luin artikkelin, josta piti selvitä, keitä Trumpin kannattajat ihan oikeasti ovat, mutta ei se tullut vieläkään ihan selväksi.

  VastaaPoista