lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kisuleiden hampaat

Kisu kävi viime keskiviikkona hammaslääkärillä. Ikenet olivat kuulemma sen verran tulehtuneet, että kissa piti nukuttaa ja tehdä perustavanlaatuinen puhdistus. Puhdistuksessa ja tutkimuksessa selvisi, että Kisun hampaat olivat ihan hyvässä kunnossa, mutta hammaskivi oli aiheuttanut herkälle kissalle ientulehduksen. Puhdistus auttoi tietenkin, mutta koska suhtaudun aika nihkeästi kissan "turhaan" nukkuttamiseen sekä n.$400 eläinlääkärilaskuihin, päätin alkaa pitää Kisun ja Possun suuhygieniasta entistä parempaa huolta.

Olemme turvautuneet toistaseksi erilaisiin hampaita puhdistaviin herkkuihin, joista kumpikin kissa pitää kuin hullu puurosta. Tämä ei ilmeisesti kuitenkaan riitä, joten kävin ostamassa Possulle hammasharjan ja tahnaa, Kisu sai omansa hammaslääkäriltä lahjuksina.


Mutta oikeasti, miten ihmeessä kissan hampaat pestään ilman, että kumpikaan osapuoli menettää sormia tai hermonsa? Possu, joka on helppo ja hieman jopa hönö käsiteltävä, ei ymmärrä kanalta tai pihviltä maistuvan hammastahnan päälle pätkääkään. Ilme oli aika sanoin kuvaamaton, kun yritin tarjota hammastahnakönttiä ensin sormen ja sen jälkeen hammasharjan päästä. Possu antaa varmasti pestä hampaat, jos ihan pakko on, mutta ei se kyllä taida kivalta tuntua.

Kisu, joka tekee asiat juuri niin kuin haluaa juuri silloin kun haluaa, näyttää yllättäen rakastavan hammastahnaa - etenkin sitä kanan makuista. Kisu tulee juosten, kun hammastahna kaivetaan esiin ja pureskelee hammasharjaa sellaisella tunteen palolla, että harja pitää varmasti uusia vähintään kerran kuussa. Mutta sen kun vielä keksisin, miten saisin hampaat ihan oikeasti harjattua. Luotto ei ole kovin vahva.


Koska tunnen Kisun luonteen lujuuden jo paremmin kuin hyvin, kysyin eläinlääkäriltä neuvoja omatahtoisen kissan hammashuoltoon. Lääkäri myönsi, että kaikki kissat eivät todellakaan ole kovin yhteistyöhaluisia purukalustoaan koskevissa asioisssa. Sain lääkäriltä listan vaihtoehtoisista VOHC:n hyväksymistä keinoista, jos ja kun kissojen hammaspesu ei osoittaudu järkeväksi vaihtoehdoksi. Lista löytyy myös täältä

Kai tuonne saisi harjan tuikattua, jos oikein nopea olisi...

Eiköhän näiden keinojen joukosta löydy joku meillekin sopiva metodi. Onhan nyt ainakin vaihtoehtoja geeleistä, ruokiin, spray-nesteisiin ja veteen lisättäviin tippoihin. Miten te muut? Käsi ylös joka harjaa kissansa hampaat onnistuneesti. Pieni rohkaisu tulisi tarpeeseen.

5 kommenttia:

 1. Onnea matkaan vaan :D Toivottavasti auttaa suuhygieniaan eika tarvi kuluttaa isoja summia elainlaakarilla! Mun perheen kissoilla oli suun asiat aina hyvassa kunnossa, mutta koirilla taas ei niinkaan. Perheen urokselta lahti muutama hammas ja suu haisi aina ikavalle. Varmaan olisi pitanyt kayttaa lekurilla mutta ei siita tullut mitaan :( Joskus oon kylla ilonen siita etta rottiin ei mene yhta paljon rahaa ja niitten hampaat hoitaa itse itsensa, mutta sitten aina valilla kohdalle osuu sellainen rotta keta saa kiikuttaa usein laakariin. Nimim. taas on antibiottikuuri ja ruiskun pakotusta suuhun tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua, rottien antibiotit. Milläköhän mikroskoopilla ne oikeat lääkemäärät mitataan :). Voi toista, toivottavasti paranee pian!

   Poista
  2. Jotenki painon mukaan ne maarataan mutta aika pienet maarat niita pitaa osata ruutat suuhun :) Onneks se on loppujenlopuks aika helppoa antaa ne laakkeet. Muistan etta kissoille on vahan vaikeampaa :D

   Poista
 2. Täällä on kädet ja tassut pystyssä!

  Aika hankala homma jos hampaiden pesuun kissa ei ole tottunut pennusta asti. Pienin askelin edeten voi onnistua.

  Täällä pestään hampaita kaksi kertaa viikossa, kaikilta neljältä ja ilman rimpuilua ja vastustusta. Hampaat pestään pyyhkeen päällä istuen käsienpesualtaassa. Olen pesemisen aloittanut kaikilta pentuna. Hammastahnaa ja geeliä käytetään. En tiedä onko geelin käytöstä hyötyä kissalle, mutta käytän kuitenkin. Hampaanpesun jälkeen geelin hieraisen sormella hampaiden pintaan. Veteen laitettavia tippoja en ole käyttänyt, kun olen kuulut ettei niistä ole hyötyä.

  Vaikka täällä pestään hampaita. Kahdelta tupsukorvaltamme on jouduttu poistamaan hampaita hampaiden alettua juuresta päin syöpymään. Tuohon ei auta sitten hampaiden pesukaan. FORL- syöpymäsairautta löytyy luonnostakin kissaeläimiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi! Kuulostaa mahtavalta :). Me ostettiin Kisulle hammasharja silloin kun se oli ihan pieni, mutta ei siitä tullut mitään silloinkaan. Tahtoa oli kuin pienessä kylässä... Possun kohdalla ei muistettu koko hammaspesua, mikä harmittaa, sillä Possu on luonteeltaan sellainen, että olisi varmasti tottunut, jos oltaisiin vaan aloitettu heti pienenä.

   Tuo FORL kuulostaa ikävältä. Toivottavasti kumpikaan kissoista ei olisi sille altis.

   Poista