lauantai 12. marraskuuta 2016

Mieheni uniformussa

USA:ssa vietettiin perjantaina veteraanien päivää, joka oli sekä minulle että Phillille myös ylimääräinen vapaapäivä. Tai ainakin melkein. Phill osallistui aamusta työkavereidensa kanssa San Diegon keskustassa järjestettyyn kulkueeseen ja päätyi viettämään lähes koko päivän juhlauniformussaan.

Päivä uniformussa toi mukanaan tilanteita ja sattumuksia, jotka kuvaavat hyvin useimpien amerikkalaisten suhtautumista militaryyn:

Paraatin jälkeen joukkomme pysäytettiin. Kaksi meksikolaista turistia pyysivät kauniisti, josko olisi mahdollista päästä kuvaan uniformupukuisten miesten kanssa. Minä otin kuvat ja koko komea joukko hymyili leveästi.

Lounaalla Barleymash -ravintolassa tarjoilija ilmoitti, että joku halusi tarjota meille juomat. Kippis ja kiitos! Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, mutta tuntuu silti aina yhtä hyvältä.

Lounaan perään menimme elokuviin ja pääsimme sisään military-hinnalla.

Elokuvan jälkeen kävimme Cafe 21 -ravintolassa nauttimassa happy hour sangriat. Terassilla istuskellessamme viisi ihmistä kiitti Philliä hänen työstään (thank you for your service).

Samoja kiitoksia sateli myös kadulla kävellessämme. Muutama ihminen pysäytti meidät kätelläkseen Philliä ja kertoakseen, että hekin olivat palvelleet aikanaan laivastossa, armyssa, merijalkaväessä, lennostossa tai missä tahansa.

Päivän päätteksi kävimme hakemassa burritot kotimme lähellä sijaitsevasta meksikolais-ravintolasta. Phillin burrito oli ilmainen.


Vaikka sodista ja USA:n ulkopolitiikasta voidaan olla montaa mieltä, on hyvä muistaa, että tavalliset sailorit, sotilaat, merijalkaväen sotilaat ja kumppanit eivät ole isojen päätösten takana vaan tekevät tärkeää työtä, kuka mistäkin syystä. Siitä iso kiitos ja kunnia heille ja myös tuolle omalle komealle uniformu-pukuiselle miehelleni.

9 kommenttia:

 1. Herttainen postaus, kiva että herättää positiivista huomiota. Komea on kyllä mieskin, että univormuun yhdistettynä ei varmasti mikään ihme, että saatte erikoiskohtelua. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, joo... Ei tuo uniformu kyllä miestä pahenna laisinkaan :). Phillin mukaan asenteet eivät ole aina olleet näin positiivisia, mutta omalle kohdalle sattunut palaute on ollut oikeastaan pelkästään myönteistä.

   Poista
 2. Hieno päivä on teillä ollut! Upeaa on se miten amerikkalaiset suhtautuvat militaryyn, minultakin syvä niiaus ja kumarrus heille kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todellakin hienoa, että militaryyn suhtaudutaan niin positiivisesti. Ainoa mikä tuntuu itsestä pahalta ja kummalta on veteraanien valtavan suuri osuus kodittomien joukossa. Parannettavaakin siis on vielä vaikka kuinka.

   Poista
 3. Muistan, kuinka Amerikassa oltiin isänmaallisempia, kuin mihin oli tottunut Suomessa. Kivaa, että kiitollisuutta osoitetaan arjessakin. toivon, että sotaveteraaneja Suomessa kohdellaan yhtä kunnioittavasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä military on niin valtava, että lähes jokaisen tuttavapiiriin kuuluu vähintään yksi joskus maataan palvellut. Armeijan merkitys Suomessa ei ole tänäpäivänä laisinkaan sama kuin military täällä, mutta uskon ja toivon, että veteraaneja Suomessakin kunnioitetaan syvästi. Heitä ei ole enää monia jäljellä ja meistä harva pystyisi samanlaisiin suorituksiin kuin he aikoinaan.

   Poista
 4. Iiiihana kuva ja kirjoitus! =) Onpa huikeaa, että saa tuollaista palautetta työstään ihmisiltä. =)

  VastaaPoista
 5. Me oltiin muuten just lauantaina täällä Helsingissä Us Marine Ballissa ja sikäli vähän samoissa tunnelmissa. Paljon uniformu-pukuisia ihmisiä ja kunnioitusta merijalkaväen työtä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että saitte mahdollisuuden kokea military Ballin! Enpä tullut koskaan edes ajatelleeksi, että niitä järjestetään myös Suomessa US Marineille, mutta onhan se kai ihan järkeenkäyvää, kun heitä siellä kuitenkin on lähetystön hommissa.

   Poista