torstai 10. marraskuuta 2016

Ensifiilikset

Vaikka tiistaina jännittikin, en siltikään ollut jaksanut vakavasti uskoa, että Trump voisi ihan oikeasti voittaa. Niin kuitenkin kävi ja seuraava suuri kysymys onkin, mitä tästä seuraa. Toistaiseksi on paha sanoa millaisia muutoksia on luvassa, sillä aurinko on noussut ihan samalla tavalla kuin ennenkin. San Diegossa on tosin ollut viimepäivinä tuskaisen (aka helvetillisen) kuuma, mikä on saanut minut pohtimaan, onko tämä ennettä tulevasta. Ilmastonmuutoshan katosi huolilistalta Trumpin voiton myötä, joten siitä tuskin on ainakaan kyse.

En edelleenkään tunne henkilökohtaisesti kuin yhden (äänekkään) Trumpin kannattajan ja sekin oli puolittainen ylläri. Yleensä en edes välitä ystävieni poliittisista mielipiteistä, mutta Trumpin kohdalla puhutaan politiikan sijaan ettisistä ongelmista, joita on huomattavasti vaikeampi ohittaa kuin eriävät mielipiteet. Yritän olla kuitenkin asian suhteen aikuinen ja muistaa, että Trumpin kannattajat eivät ole yhtä kuin herra itse. Vaikeaa se tosin on, kun en voi itse millän ymmärtää miksi ja miten ihmeessä kukaan voisi pitää tätä kokematonta sammakosuuta pätevänä johtana.

Jos ei lähipiiriini kuulu Trumpin kannattajia, ei heitä näkynyt vaalien alla tai niiden jälkeen myöskään naapurustossamme tai työpaikallani. Asuinalueemme on iloinen sillisalaatti, jossa on tilaa kaikille. Oma asuintaloni on tästä hyvä esimerkki minikoossa: Kahdeksasta asunnosta kolmessa asuu miespari, yhdessä asunnossa asuu tummaihoinen muslimiperhe ja minä puolestani edustan ylpeänä maahanmuuttajia. Käytännössä sillä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä mitä tai keitä me edustamme, sillä olemme toisillemme lähinnä mukavia naapureita. Uskallan kuitenkin veikata, ettei talomme asukkaista kukaan äänestänyt Trumpia.

Koska tykkään etsiä kaikista asioista jotain positiivista, piti tästä vaalisirkuksestakin kaivaa esiin myös ne positiiviset puolet. Parasta näissä vaaleissa olivatkin paikallisvaalien tulokset, jotka saivat minut pitämään Kaliforniasta entistä enemmän.

Tässä läpimenneet Kalifornian lait:

  • Marijuanan vapaa-ajan käyttö laillistettiin. 
  • Asekontrollia tiukennettiin
  • Tupakkaveroa korotettiin
  • Kauppojen ilmaiset höttömuovipussit kiellettiin
  • Kaksikieliseen opetukseen päätettiin panostaa enemmän
  • Korkeatuloisten (yli $250 000/vuosi tienaavien) verotus päätettiin pitää entisellä korkealla tasolla
  • Väkivallattomista rikoksista tuomittujen vankien ehdonalaiseen pääsemistä helpotettiin

Kalifornian asukkaan näkökulmasta keskityn tällä hetkellä toivomaan, että Trumpin mahdollisesti tulevaisuudessa aiheuttamia vahinkoja voidaan korjailla edes joten kuten osavaltiotasolla. Osavaltioilla kun on paljon valtaa ja sanomista asukkaidensa arkisen elämän olosuhteisiin.

Aurinko nousi myös vaalien jälkeisenä päivänä. Naapurustomme oli hiljainen, mutta ennallaan.

Pakko myöntää, että harmittaa ja vähän jopa pelottaa, mutta eipä se itku taida tälläkään kertaa auttaa markkinoilla tai edes mielenosoituksessa. Jään odottelemaan mitä ja milloin tapahtuu ja keskityn pohtimaan, mitä tilanteelle voisi tehdä. Ihan ensimmäiseksi aion viimeistellä vihdoinkin kansalaisuushakemukseni ennen kuin on liian myöhäistä.

10 kommenttia:

  1. Säästä puheenollen: Tukholmaan tuli keskiviikkona vaalituloksen selvittyä pahin marraskuinen lumimyräkkä 111 vuoteen. Säänjumalilla on selvästi asiaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vähemmästäkin :). Olenkin ihaillut Suomen ja Ruotsin talvisia kuvia instagramissa. Huomattavasti lumisempaa kuin viime helmikuussa, jolloin viimeksi kävin Suomessa :D.

      Poista
  2. Nämä vaalit olivat todella poikkeukselliset. Meillä kotona, Suomemessa, lapseni puhuivat paljon teidän vaaleistanne. Poikani 20, 14 ja 11v ei millään voineet uskoa tulokseen. He eivät ymmärtäneet, kuten me vanhemmatkaan, miten öykkärimäisesti käyttäytyvä mies voi tulla presidentiksi.
    Mutta tänään kun luimme enemmän tuloksia, huomasimme että T sai todella vähän kannatusta loppujen lopuksi. Ja yllätävän matala oli äänestysprosentti?? Onko se normaaalia?
    -Wille-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinähän kävi tosiaan niin, että Clinton sai kansalta enemmän ääniä kuin Trump. Mutta täällä presidentin vaalit eivät ole suorat vaan hoidetaan osavaltiokohtaisten edustajamiesten avulla, jotka Trump voitti itselleen.

      Pieni äänestysprosentti on USA:ssa valitettavasti aika tyypillistä, mutta tällä kertaa siihen vaikutti myös se, että monet kokivat vaihtoehtojen olevan huono ja huonompi. Oikeastihan vaihtoehtoja oli muitakin kuin nuo kaksi, mutta koska äänestyskäyttäytyminen on mitä on, pelkäsivät useimmat, että ääni muille ehdokkaille olisi käytännössä ääni Trumpille.

      Poista
  3. Naitko etta tana vuonna aanesti tosi harvat presidentin vaaleissa? Johtuu joko siita etta monet Hillaryn kannattajat oli niin varmoja siita etta se voittaa etteivat vaivautuneet, tai sitten siita etta ihmisia todellakin hirvitti molemmat ehdokkaat niin paljon, etta sen sijaan etta aanestivat muita puolueita, jattivat valista. Varmaan tuo viimeinen on se oikea vastaus. Mua tietenkin arsyttaa tuo tupakkavero, mutta minkas teet. Kaitpa se on lopetettava sekin paha tapa joskus! Ite en tykkaa tuosta prop viiskytseiskasta, koska vaikka se on hyva etta vakivallattomien rikosten tekijat paasee vapaaks, niin sisaltyy siihen myos sellaset tyypit jotka on esim. tehnyt raiskauksen jonkun nukkuessa tai ollessaan humalassa. Ja raiskaus on mun mielesta aina vakivaltainen teko, liittyi siihen kynsin hampain tappelua tai sitten ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin veikkaan alhaisen äänestysprosentin johtuvan siitä, etteivät monet kokeneet kumpaakaan ehdokasta omakseen.

      Ja tuo prop 57 on todellakin käsittämätön. Pidän ajatuksesta, mutta väkivallattoman rikoksen määritelmä ontuu pahasti. Olen ihan samaa mieltä, että raiskaus sisältää aina väkivaltaa eikä tiedottoman ihmisen rauskaus ole millään muotoa pienempi rikos kuin tietoisen ja puolustautumiskykyisen ihnisen raiskaus.

      Poista
    2. Siina oli jotenki jannasti kirjotettu se prop, niin monilta jai varmaan huomaamatta just tuo kohta. Tuo muovipussijuttu on muuten tosi hyva, ensin vahan arsytti kylla sekin, koska muistan kun tanne muutin etta olin reimuissani siita ettei kaupassa tarvinut maksaa pusseista niinkun Suomessa piti. Mutta koska mulle aina lykataan noita kangaspusseja joka suunnasta, niin nyt joutuu sitten yrittaa muistaa ottaa niita mukaan, ja tulee niillekkin vihdoinki jotain kayttoa kun on pakko ottaa sellanen mukaan kauppaan :D

      Poista
    3. Minä tunnen syvää inhoa niitä ohkaisia muovipusseja kohtaan ja olen äärettömän onnellinen, että ne ovat nyt historiaa :). Onneksi hätätilassa voi edelleenkin ostaa paperikassin tai paksummat muovikassin 10 sentillä. Taitaa olla siltikin vielä halvempaa kuin muovipussit Suomessa.

      Poista
  4. Aika tosiaan näyttää mitä se herra tekee. Kukaan ei sitä voi tietää, ja sehän tässä pelottaakin. Mä en tykännyt Clintonistakaan, mutta se on sentään ammattipoliitikko.

    Se ilmastonmuutoksen kieltäminen on yksi käsittämättömimmistä aivopieruista, joita Trump on laukonut. Mielenkiintoista on, että vahvimmat republikaanialueet on nimenomaan Wind Beltillä eli alueella, jolla jo nyt työllistyy lähes 100 000 tuulivoiman ansiosta. Miten ne ihmiset äänesti Trumpia on mulle suuri mysteeri, mutta mä toivon, että se jollakin tavalla tulee vaikuttamaan Trumpin energiapolitiikkaan jatkossa. Koska se on ihan sama mitä me jossain pienessä Suomessa tehdään, jos USA ja Kiina tupruttelevat menemään vailla mitään rajaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taisikin olla vaalien suurin ongelma, että monet kokivat, että kahdesta hyvin erilaisesta pahasta pitäisi valita se pienempi. Ei kovin houkutteleva lähtökohta.

      Ilmastonmuutoksen kieltäminen on käsittämätöntä. Kyse ei ole mielipiteistä vaan tieteellisistä tosiasioista. Tulevaisuuden suuntaukset ja linjaukset pelottavat minua ihan tosissaan.

      Poista