maanantai 21. joulukuuta 2015

Ulkosuomalaisen joulu - Onni Blogien joulukalenteri luukku nro.22

Sain kunnian valmistella Onni Blogien joulukalenterin 22. luukun ja hetken aikaa mietittyäni, päätin tarjota mahdollisuuden kurkistaa luukun läpi, millainen sekametelisoppa ulkosuomalaisen joulu on parhaimmillaan.

Juttelin Suomessa asuvien ystävieni kanssa joulun suunnitelmista ja yksi ystävistäni huokaisi sanat, jotka jäivät mieleeni: Te saatte tehdä jouluna ihan mitä haluatte. Totta. Ulkomailla asuminen ja ulkomaalainen puoliso ovat tehneet minut hyvin tietoiseksi siitä, että perinteet ovat vapaaehtoisia, eivät absoluuttisia totuuksia.

Jouluihimme kuuluu muutama minun  perheen perinne ja muutama Phillin lapsuuden perinne. Kaikki loput ovat tarttuneet matkaan vähän sieltä sun täältä. Koko homman ydin on se, ettemme tee mitään, mikä ei tuota meille iloa tai tunnu tärkeältä.


En tee joulun alla suursiivousta, sillä joulu ei kurkista kaappeihin. Emme myöskään valmista jouluksi laatikoita, rosollia emmekä perinteistä kinkkua, vaan herkuttelemme vuosittain vaihtuvalla menulla fiiliksen mukaan. Usein ruuasta löytyy tuttuja "jouluisia" juureksia sekä kalkkunaa tai kinkkua, mutta anoat must herkut ovat piparit, glögi ja Phillin perheen joulumuffinsit. Käymme joka joulu myös piknikillä, tavalla tai toisella. Tämä tapa sai alkunsa Hawaijilla puoli vanhingossa, mutta on nykyään yksi lemppariperinteistäni.


Joulukoristeiden esille laitossa olemme enemmän suomalaisia kuin amerikkalaisia, sillä koristelemme vasta juuri ennen joulua. Lähinnä siksi, etteivät kissat söisi/tuhoaisi kaikkia koristeita ennen H-hetkeä. Minun lempikoristeeni on enekelikello, Phill puolestaan haluaa ehdottomasti koristella kuusen nauhoilla. Kuusi meiltä löytyy joka joulu, tosin nykyään sekin on kissojen takia muovinen ja tilanpuutteen vuoksi pieni. 


Lahjat joulupukki (se Suomessa asuva) tuo meille jouluyönä amerikkalaisen meiningin mukaisesti. Isot paketit kuusen alle, pienemmät jutskat joulusukkiin. Kaksi edellistä jouluaattoiltaa olemme viettäneet hyvien ystäviemme järjestämillä kutsuilla ja sama meininki jatkuu myös tänä vuonna. Joulupäivän vietämme yleensä kahdestaan rennosti ja kiireettömästi. Saatamme katsoa Lumiukkopiirretyn ja jos ihan hurjiksi heittäydymme, vedämme tuplat ja katselemme myös Hululta löytyvän jatko-osan.


Näistä aineksista me kokoamme joulumme juuri nyt, mutta "perinteemme" elävät ja muuttuvat joka vuosi. Vaikka tietyt perinteet luovatkin joulun tunnelmaa, on tärkeintä joulussa hyvä olo. Jouluna jos milloinkaan haluan unohtaa hetkeksi pitäisi -sanan ja keskittyä nauttimaan.

Onni Blogien joulukalenterin eilinen luukku aukesi Mutsi on MäSä -blogissa ja huomenna toiseksi viimeinen luukku avautuu MiruMaru -blogissa. Kaikki luukut voi käydä lukemassa täältä.

Kuvat ovat Las Vegasin Bellagio -hotellista viime viikonlopulta. Vegasissa jos jossain tiedetään, mitä överikoristelu tarkoittaa.

5 kommenttia:

 1. Mekin ollaan nyt pari vuotta perakkain vietetty joulua kaksistaan tehden mita itse halutaan. Meidan kaksinkeskeisiin perinteisiin kuuluu kahdestaan lahjojen avaaminen (ja siihen sisaltyy myos se etta katsotaan kun lemmikit avaa omansa) ja sitten illallinen Rudford'sissa ja liquor storen kautta kotiin kattomaan jotain DVD:ta minka jompikumpi on todennakoisesti saannut pukilta. Tosin tana vuonna tarvii menna Robertin vanhemmille ja meita molempia vahan tympii se. Meillakaan ei koristella oikeen, mita nyt kun otetaan joulukuvia lemmikeista joka vuosi, muuten ei oikeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin kissoilla on oma joulusukka, joka on tosin Phillin villasukka :D. Tänään ostettiin jo karvakavereiden lahjat ja herkut jouluksi. Rudford's olikin minulle ihan vieras ravintola. Piti Googlettaa ja hyvältä näytti!

   Poista
  2. Jos pienet neighborhood kuppilat kiinnostaa ollenkaan niin Rudford's on just ihana sellanen :) Tuossa se on kokottanyt jo 65 vuotta ja ruoka on hyvaa :)

   Poista
 2. Se on muuten jännää, kuinka paljon ulkomaalainen puoliso antaa näissä asioissa perspektiiviä. Mä olen oppinut armottomaan joulusiivoukseen, aaton kellontarkkoihin perinteisiin ja siihen, että kurkusta alas katoaa suomalaisia jouluperinneruokia. Yritän nyt vähä vähältä totutella joustamaan ja antamaan anteeksi itselleni sen, että ne tosiaan ei ole absoluuttisia totuuksia. Meiltä löytyy pöydästä suomalaista sekä USA:n perinteisiä, sukat roikkuu takanreunalta ja kuusi on tupattu täyteen koristeita.

  Olen siis tosiaan jo pidemmän aikaa lukenut sun blogia, mutta vasta nyt sain aikaiseksi laittaa kommenttiakin... Hävettää! Mun mies on (alunperin) Kaliforniasta, ARMY vet. Nyt koko jengi tosin Suomessa - moi vaan! :)

  Ja mitä mukavinta joulua teille kummallekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kommentoit! Hauska kuinka monta suomalais-amerikkalaista military -pariskuntaa/perhettä on päätynyt lopulta asumaan Suomeen! Meidän kohdalla se ei näytä kovin todennäköiseltä, mutta eihän sitä koskaan tiedä :).

   Yksi ulkosuomalaisuuden tai ulkomaalaisen puolison tuomista eduista on ehdottomasti tuplaperinteet ja uusien luominen. Voi valkata parhaat ja lempparit päältä :). Hauskaa joulua myös teille!

   Poista