sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Mammutin huipulla

Ennen joulua lähdimme nopeasti suunnitellulle road tripille halki Kalifornian, Nevadan ja Arizonan. Ensimmäinen kohteemme oli Yosemiten luonnonpuiston kainalossa sijaitseva Mammoth Mountain, jossa pääsimme testaamaan, millaista kalifornialainen lumilautailu voi olla parhaimmillaan. Mammoth Mountain painiskeli aivan eri sarjassa kuin meille aiemmin tuttu Big Bear. Vuori oli iso, lumi aitoa ja palvelut huippuluokkaa. Ajoituksemme oli jota kuinkin täydellinen, sillä olimme liikkeellä heti lumisateiden jälkeen ja kaksi päivää ennen kiireisimmän sesongin alkua. Yleensä kallis ja ruuhkainen keskus oli edullinen ja autio. Saimme lautailla kaksi päivää yhden hinnalla, emme jonottaneet yhteenkään hissiin ja majoituksemme ski in ski out resortissa oli viihtyisä ja kohtuullisen hintainen.
En ole vielä kertaakaan nauttinut lautailusta yhtä paljon kuin Mammothin aurinkoisilla rinteillä. Sää oli pikkupakkasineen mitä parhain ja taitoni yllättäen vain kevyessä pintaruosteessa. Mammothilta löytyi paljon eritasoisia rinteitä eikä kahden kokonaisen lautailupäivän aikana tarvinnut laskea kovinkaan montaa kertaa täsmälleen samaa mäkeä. 


Mammothin huippu sijaitsee 11060 f korkeudessa, eli vajaa 3,5 km merenpinnan yläpuolella. Maisemat olivat upeat! 


Kaikki huipulta lähtevät rinteet ovat vaativia mustia timantteja ja tuplatimantteja, mutta halutessaan huipulta voi tulla alas myös gondolalla. Gondolalla on matkalla jopa yksi pysäkki, josta pääseekin sitten jo hieman helpommille sinisille ja vihreille rinteille. Ensimmäisenä päivänä pääsin myös testaamaan, mitä tapahtuu, jos kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä. Olimme jo "paluumatkalla" kohti hotelliamme, kun huomasin jossain aika korkealla, että lautani siteestä puuttui toinen takahihnoista. Ruuvi oli löystynyt ja muovinen hihna pudonnut todennäköisesti hissimatkan aikana. Hetken aikaa hihnaa etsittyäni oli pakko luovuttaa ja kysyä neuvoa hissityöntekijältä. Hissityöntekijä ei jäänyt pyörittelemään peukaloitaan vaan soitti paikalle moottorikelkan, jolla minut kuskattiin lautani kanssa täysin ilmaiseksi lähinpään laaksoon, josta pääsin sitten bussilla takaisin pääkeskukseen. Koska kyseessä ei ollut millään tavalla vakava tilanne, nautin tästä extrakokemuksesta suunnattomasti. Olen ollut lapsena muutaman kerran moottorikelkan kyydissä, mutten vielä koskaan viilettänyt sillä vuoren rinnettä alas. Oli aika huimaa! Laudan korjaukseen meni aikaa noin viisi minuuttia ja se maksoi alle 3 taalaa, joten tämä vastoinkäyminen taisi jäädä reippaasti plussan puolelle.Vaikka kaksi noin seitsemän tunnin lautailupäivää tuntuivatkin koko kropassa, olisimme voineet helposti jäädä Mammothiin vielä kolmanneksikin päiväksi. Haikeat hyvästit vaihtuivat tosin aika pian intoiluun kun kurvailimme luonnonpuistojen ja aavikoiden läpi kohti Las Vegasia.

Parasta:
 • Ski in ski out -majoitus, eli takapihalta aukeavat rinteet
 • Oma keittiö ja takka
 • Ruuhkattomuus (ilmeisesti tosin harvinaista herkkua Mammothilla)
 • Paljon eritasoisia rinteitä
 • Puuterilumi ja juuri sopivan kirpakka lämpötila
 • Uskomattomat maisemat ihan koko ajan ja kaikkialla
 • Mill Cafe -ravintolan lounas
 • Ystävällinen ja iloinen palvelu, joka saattoi liittyä myös alkukauden innostukseen
 • Mammoth Laken ilmainen ja kattava julkinen liikenne
Huonointa:
 • Eagle Lodgen kahvilasta ostettu aamupala. Kaksi rasvaista kasvis aamupala burritoa ja kaksi isoa kahvia maksoivat $40. Kannattaa siis syödä aamupala jo hotellihuoneessa.
Niin kuin listoista huomaa, sai lomamme onnistuneen alun.

6 kommenttia:

 1. Täällä hiihtokeskukset ei ole voineet avata vielä lumen puutteessa ja 18 asteen lämmöissä. Kuulostaa kyllä mahtavalta ajankohdalta ja paikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin jokin aika sitten Seacoast onlinesta (Portsmoithin lehti, jota en osaa vieläkään olla seuraamatta), että hiihtokeskukset ovat avanneet kesäaktiviteetit uudelleen, jotta saisivat edes jotain tuloja. Kurjaa! Talvi 2011-2012 oli myös lumeton, mutta onneksi oli sen verran pakkasta, että pystyivät tekemään edes tykkilunta.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Todella kaunis! Tekisi mieli mennä katsomaan myös kesällä, miltä silloin näyttää.

   Poista
 3. Mielettömän kaunista! Taitaa se vaan niin olla, että mun "Kalifornian pakolliset" - lista alkaa paisua kohtuuttomiin mittoihin kohta... Tai sitten saadaan sukuloida ihan pari viikkoa ekstraa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalifornian pakollisia riittäisi helposti vaikka useammaksi vuodeksi :). Sääli vain, kun välimatkat ovat sen verta pitkiä, että ihan päiväseltään ei kerkeä. Mutta onneksi teillä on täällä sukulaisia, niin voitte ottaa paikat haltuun yksi visiitti kerrallaan.

   Poista