torstai 30. heinäkuuta 2015

Meidän teini

Olemme monta kertaa miettineet, että kohta nelivuotias Kisu muistuttaa vahvasti teini-ikäistä tyttöä. Kisu on täynnä asennetta ja uhmaa. Kun Kisun yllättään pahanteosta, hän vain tuijottaa. Kun Kisun kanssa yrittää leikkiä, hän vain tuijottaa. Kun Kisua kutsuu, hän vain tuijottaa. Homma menee pääasiassa niin, että Kisu tekee vain sen minkä tahtoo juuri siten kun tahtoo.

Mutta osaa Kisu rakastaakin: lujasti, hellästi ja periksiantamattomasti. Eikä Kisu koskaan satuta - ei tahallaan eikä vahingossa. Vaikka Kisulle onkin kertynyt  tuhdisti elopainoa, on Kisu valtavan ylväs ja ketterä. Todellinen Kissa.

Nyt Kisun teini-ikäisyys on kuitenkin edennyt pisteeseen, johon en ajatellut sen edes voivan edetä. Kisulla saattaa meinaan olla kissojen akne (feline acne) Tiesittekö, että sellaista on olemassa? Minä en!

Kaikki alkoi sunnuntaina, kun löysin Kisun ruokakupin reunalta verta. Pelästyin tietenkin ja tutkin kummankin kissan perinpohjaisesti. Kisun leuan alta löytyi veristä ihottumaa, jonka alkuperä oli meille täysi mysteeri. Päätimme odottaa pari päivää ja katsoa, paraneeko se itsestään. No eipä parantunut, paheni vain ja oli aika viedä Kisu lääkäriin. Lääkäri tutki ja totesi, että kyseessä saattaa olla joko tulehtunut haava tai todennäköisemmin kissojen akne. Kisulle määrättiin antibiotteja ja ihonpuhdistusliinoja, jotka auttavat mustapäihin. Jos kyse on todella aknesta, täytyy meidän pitää Kisun ihosta huolta ja puhdistaa se säännöllisesti. Hih, meidän diiva...


Mutta taas opin jotain uutta! Ja opin myöskin sen, että meidän herkkuperse Kisu on äärettömän helppo lääkittävä, jos lääke on saatavina pillereinä. Herkun sisään kätketty pilleri menee alas humpsis vaan ja Kisu kehrää tyytyväisenä. Saapa siis nähdä menevätkö akne ja angsti ohi, vai tuleeko Kisusta kenties ikuisuus teini. 

4 kommenttia:

 1. Hei täältä Saksasta!

  Olen monesti meinannut kirjoittaa kissa asioista, silloinkin kun suunnittelitte toisen laittamista, mutta en ole vaan saanut kirjoitettua. Kissoja on perheessämme perheenjäseninä ollut jo yli 20 vuotta.

  Tästä akne aiheesta minulla on paljon kerrostavaa. Meillä on tämän asian kanssa eletty jo kahdeksan vuotta. Meidän ihana Prinsessamme, hän on oikeasti luonteeltaan hienohelma prinsessa, elää tuon vaivan kanssa.

  Kun reilusti alle vuoden ikäisenä tuo ongelma meillä alkoi, niin olin aivan ihmeissäni mitä musta töhnää on leuassa. Samoihin aikoihin alkoi ilmetä rasvahäntä ongelma. Aluksi tuli vain aknea, ei finnejä. Luulin sitä töhnää ensin tuhkaksi mutta eihän se pesemällä lähtenyt. Liika leuan pesukin on vain haitaksi ja lisää tuota töhnää.

  Suomessa lääkäri sanoi, että tuo johtuu hormoneista tai sitten allergiasta. Vaihdoin metalliset ja muoviset ruokakupit lasisiin ja keramaisiin. Ei vaikutusta. Vuoden ikäisenä hänet steriloitiin. Useat sanoi, että kun hormonit rauhoittuvat niin akne ja rasvahäntä rauhoittuu. Niin meillä ei käynyt. Toisena kesänä, alle kaksi vuotiaana, ulkoilimme paljon valjaissa järvien ja jokien rannoilla. Alkoi sitten isompi iho-ongelma. Otettiin ihosta koepalat, niistä ei mitään löytynyt. Otettiin verikokeet jotka Amerikassa tutkittiin ja niistä löytyi yli 30 asiaa joille oltiin allergisia. Prinsessamme oli allerginen mm. apilalle, luonnonheinälle, viljoille, merenherkuille(jotka oli suurta herkkua, peuralle( hirven liha oli myös suuri herkku). Niin loppuivat meillä nurmikolla kävelyt siihen ja ruokavalioon tuli muutos. Paljoa tuolla ei ollut vaikutusta. Ainoastaan se, että vain leuan ihossa ja hännässä ongelma sitten vain näkyi. Lähes kerran kuussa joudumme Suomessa asuessa hakemaan antibioottia ja kortisonia piikkinä. Aina kevät siitepölyaika on ollut vaikeinta. Esim. Suomessa asuessa emme koskaan pitäneet aamupäivisin ikkunoita auki, pyykkejä ei kuivattu ulkona, pesuaineet ja huuhteluaineet vaihtuivat hajuttomiin yms.

  Kun muutimme tänne Saksaan neljä ja puoli vuotta sitten. Pian oli kevät ja leuka alkoi kukkia, tulee yksi tai kaksi finniä, ja ihoa vähän kutitti. Löysimme kotikylästä hyvän lääkärin, joka tiesi heti mistä nämä vaivat johtuu, allergiasta. Prinsessamme korvat ovat aina erittäneet mustaa töhnää. Suomessa korvat on kahdesti tutkittu mikroskoopilla, muttei sieltä mitään öttiäisiä ole löytynyt. Täällä lääkäri sanoi heti tuonkin johtuvan allergiasta. Täällä lääkäri sanoi, että monet allergiset eläimet ovat saaneet apua siitä, että he käyttävät vain yhdenlaista proteenia. Kysyin tästä asiasta suomalaiselta kissakeskustelu sivuilta tuolloin, onko kukaan kuulut tällaisesta, mutta en saanut vastausta. Eikä meille oma lääkäri Suomessa asuessa puhunut tällaisesta vaihtoehdosta.
  No niin laitetiiliin taas ruokavarasto uusiksi. Eli meillä syödään vaan kananlihaa sisältävää ruokaa, filettä, raksuja, pehmytruokaa. Kaikki muu liha jätettiin pois. Täällä lääkäri kertoi myös tällaisesta niskaan laitettavasta, Virbacin Allerderm Spot-On, liuoksesta, josta monet allergiset eläimet myös saavat apua. Taitaa olla amerikkalaista ja saada teidänkin eläinkaupoista ja apteekista.

  Saksalaislääkäri meinasi jos ei näistä apua ole niin aletaan syömään kortisonia tablettina. Kissoille kortisoni ei ole samalla lailla haitallinen kuin koirille. Niin Prinsessamme tilanne alkoi rauhoittumaa, yhden proteiinin ruokavaliolla ja niskaan laitettavalla liuoksella. Eikä lääkitystä tarvinnut aloittaa.

  Leukaa pestään ja hoidetaan finnin tultua tietyllä tapaa, mutta nuo finnien puhkeamiset ovat harventuneet Suomesta asumisesta paljon eikä lääkekuuria ole tänä Saksassa asumisen aikana tarvinnut kuin keväisin. Vaikka olen hyvin tarkka kaikesta, pyyhin parveketasot yms. Lääkäri sanookin keväisin, että nyt ovat allergiset kissat ja koirat tarvinneet lääkekuuria.
  Jatkuu,..

  VastaaPoista
 2. ,..jatkuu

  Täytyy koputtaa puuta, nyt meillä ei ole ollut moneen kuukauteen finniä. Toivottavasti ei enää tulekaan. :)

  Aina kun tuo finni tulee niin huomaan Prinsessastamme, että menee vähän vaisuksi ja seuraavana päivänä sitten onkin finni leuassa. Sitten pestään hellästi ja kevyesti vanulapuilla leukaa tai siitä finnin ympäriltä, joko suomalaisella Helläpesu sampoolla tai täällä Saksassa lääkärin määräämällä Clorexyderm sampoolla. Huolellinen huuhtelu vanulapuilla ja sitten finnin penslataan haavanpuhdistusaineella. Ei kirkkaan värisellä vaan sillä oranssinkeltaisella, Suomessa merkki on Betadine. Mieheni istuu kissa sylissä ja kisalla on pyyhe kaulan ympärillä. Voi kuinka monestihan me olemme pesseet leuan noin, mutta Prinsessamme on aina hyvin tyytyväinen kun häntä hoidetaan ja autetaan. Tämä tehdään päivittäin, muutaman päivän. Yleensä tuo finni näillä saksalaislääkärin ohjeilla paranee. Yleensä tuo finni puhkeaa pesussa, mutta joskus se on niin ärhäkkä ja tulee nopeasti, että huomaan leuassa tai johonkin tipahtaneena veri tahran. Koskaan Suomessa ei lääkäri neuvonut näin hoitamaan, vaan aina oli kissallekin lääkekuuri.

  Olen myös huomannut huonoksi kissanminttu ja valeri kissanlelut. Kissamme rakastavat niitä ja joskus saavat sellaiset leikkiin joksikin aikaa, mutta monesti Prinsessallemme tulee tuon leikin jälkeen finni eli nuo leikit ovat harmillisen harvinaisia meillä.

  Tässä jotakin akne aiheesta. Nyt minun pitää lopettaa, kun karavaanarit ovat lähdössä reissun.
  Kysele jos jotakin tulee mieleen. Mielenkiintoisena odotan myös mitä amerikkalaislääkäri sanoo saksalaislääkärin hoito-ohjeista, ruokavaliosta ja Allerderm Spot-Onista. Varmasti on myös kissakohtaista ero mistä apua saa.

  Olen niin kiitollinen saksalaislääkärin neuvoista, joista olemme paljon apua saaneet. :)

  Toivon niin, että teidän akne ei tullut jäädäkseen. Prinsessamme lähentää lohduttavia kurnutuksia ja toivottaa paranemisia Kisulle! :)

  Terveisin,
  Soleil ja muut karavaanari-Kissat

  VastaaPoista
 3. Jatkan vielä, kun tämä unohtui.
  Leukaan ei tule aknea ja finniä sen takia että iho ja turkki olisi likainen. Kyllä tuo akne ja finnit on sisäsyntyistä. Leuan iho pukkaa aika ajoin rasvaa. Niin kuin rasvahäntäkin. Häntääkin meillä pestään erikseen myös, muttei sinne ole koskaan iho-ongelmaa tullut. Leuan pesen myös aina silloin kun tuo valkoinen turkki näyttää rasvaiselta, mutta se ei takaa sitä ettei finniä tulisi. Finni voi tulla vaikka leuka on aivan puhdas. Minä huomaan Prinsessan sieraimien reunaihosta milloin joku allergia juttu tulee. Sieraimien iho tummuu. Taisi viimeksi yli vuosi sitten olla noin. Tuohon akneen liika pesu on vain haitaksi.

  Soleil

  VastaaPoista
 4. Hei Soleil, kiitos kommentistasi ja kokemuksen jakamisesta! Täytyy myöntää, etten koskaan tullut ajatelleeksi, että kissa voi sairastua akneen tai allergisoitua. Meillä on onneksi hyvä eläinlääkäri, josta ei luovuta, vaikka muutetaankin toiselle alueelle täällä San Diegossa. Kysymykset olivat hyvin saman suuntaisia: Vaihdoimmeko ruoka-astiaa hiljattain (kyllä!), kokeilimmeko uutta ruokaa (kyllä!) ja pesemmekö ruoka-astiat päivittäin (kyllä!). Hoito-ohjeena on toistaiseksi antibiottikuuri, sillä leuka on tulehtunut sekä leuan puhdistaminen puhdistusliinoilla (en muista merkkiä, mutta lisään sen tänne illalla) kerran päivässä. Näillä mennään toistaiseksi ja yritetään hoitaa Kisu kuntoon. Toivotaan kovasti, että kyse olisi ollut vain yksittäisestä reaktiosta... Rapsutuksia teidän Prinsessalle ja tsemppiä aknen hoitoon!

  VastaaPoista