keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Virallisesti maisteri

Hakiessani aikanaan Jyväskylän yliopistoon varhaiskasvatusta lukemaan, oli minulle heti selvää, että lukisin itseni maisteriksi asti, vaikka lastentarhanopettajilta ei vaaditakaan kandia kummempaa. Loppujen lopuksi opintoni venähtivät pikkuisen, sillä lähdin maailmalle ensin vaihtoon ja heti perään au pairiksi. Palasin kuitenkin tunnollisesti takaisin Suomeen viimeistelemään opintoni ja hankkimaan työkokemusta, vaikka tuossa vaiheessa USA:ssa odottikin jo elämäni rakkaus.

Olen päätökseeni todella tyytyväinen, sillä nyt minulla on maisterin tutkinto, runsaasti työkokemusta kahdesta maasta ja hyvin vankalla pohjalla oleva ihmissuhde. Mikä parasta, minulle ei kertynyt valtavaa lainataakkaa niin kuin monille amerikkalaisille kanssamaistereilleni. Ilmainen yliopistotason koulutus on uskomaton etu, jota en pienestä opintotuesta valittaessani osannut arvostaa läheskään riittävästi.

Ainoa huono puoli tutkinnossani on se, että se on suomalainen tutkinto. Ei sillä, että suomalainen tutkinto olisi jollakin tavalla huono, mutta kun moniin kiinnostaviin työpaikkoihin vaaditaan joko amerikkalainen tutkinto tai sitten ulkomaalainen tutkinto, joka on todettu virallisesti amerikkalaista tutkintoa vastaavaksi.

Preschool opettajan töitä hakiessani minulle riitti vallan mainiosti englanninkielinen tutkintotodistus sekä opintosuoritusote, mutta nälkä on kasvanut syödessä ja olen kaivannut jo pitkään uusia haasteita ja työmahdollisuuksia. Lopulta lopetin jahkaamisen ja päätin investoida tutkintoni arvioimiseen.
Tutkinnon saa arvioitua vaikka ja missä, mutta monet koulut ja työpaikat kelpuuttavat vain tiettyjen firmojen arvioinnit. Minä valitsin firmaksi,  IERF:n, sillä se löytyi kaikkien niiden työpaikkojen listoilta, jonne aion ensisijaisesti hakea. Olin yhtiön palveluihin tyytyväinen, vaikka jouduinkin käännättämään alkuperäiset todistukseni englanniksi (diploma supplementit eivät riittäneet).

Näistä maisemista löytyy työpaikka kuitenkin vielä toistaiseksi

Nyt minulla on mustaa valkoisella, että olen Master of Arts in Education ja tutkintoni vastaa täysin täkäläistä tutkintoa. Paras mahdollinen lopputulema siis. Tällä tutkinnolla aukeaa monia uusia ovia - ainakin rakoselleen. Ja raothan tietenkin runnotaan auki, vaikka sitten sisulla. 

12 kommenttia:

  1. Ja minua kiinnostaisi tietää paljonko prosessi maksoi? Jos et halua julkisesti laittaa, niin löydät minut facesta koko nimellä (hyvärinen). Siis käännökset ja arviointi ja tietenkin jokin 'leimavero'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ma kuulin, etta todistukset voi kaannattaa itse ja sitten kayda vain allekirjoittuamassa notaarilla (mukaan voi ottaa esim. amerikkalaisen puolison, joka vannoo sinun olevan kaksikielinen ja pateva kaantamaan dokumentit) ja nain voi saastaa ison summan rahaa. En kylla sitten ole varma kelpaisiko tassa k.o. tapauksessa!

      Poista
    2. Mä mietin ihan samaa, että voisinko tehdä tämän itse. Vaatimukset olivat ainoastaan, että piti olla sanasta sanaan ja täsmälleen sama formaatti. Ajanpuutteen takia päätin kuitenkin antaa homman ammattilaiselle, joka löytyi täältä San Diogon seudulta ja teki loistavaa ja nopeaa työtä. Nytpä on viralliset käännökset olemassa, jos koskaan tulevaisuudessa tarvitsen.

      Poista
    3. Tutkinnon arvioiminen oli n. $200. Tämä oli kaikista vaihtoehdoista yksityiskohtaisin/laajin arviointi. Käännösten hintaa en muista tähän hätään tarkasti, muistaakseni n.150-180 postituksineen ja formatointeineen. Itse formatoimalla olisi tosin päässyt halvemmalla. Minulla oli kolme todistusta liitteineen (kandi, maisteri ja opettajan pedagogiset)

      Poista
    4. Haa, enpäs tiennytkään tällaisesta tutkinnon arvioinnista, taas oppii uutta. Kiva kuulla kanssa, mitä tällainen maksaa!

      Poista
    5. Varmasti riippuu alasta tarvitaanko arviointia, mutta jos työhön vaaditaan osavaltiokohtainen certificate niin silloin on aika tod.näk., että pelkkä ulkomaalainen tutkintotodistus ei riitä. Ja jos paikalliset jatko-opinnot tulevat ajankohtaisiksi, niin silloinkin vaaditaan virallinen arviointi. Eri firmoilla tuntui olevan erilaisia hintoja ja eri koulut/työpaikat hyväksyvät vain tietyt firmat, joten valinnan suhteen kannattaa olla tarkkana.

      Poista
  2. Mielenkiintoista! Sitä aina kuvittelee, että suomalainen yliopistokoulutus on hyvä ja kelpaa kaikkialla, kunnes tulee Amerikkaan ja tajuaa, että nämä luottavat lähinnä omiin koulutuksiinsa. ;) Onnea paljon "uudesta" tutkinnosta! :)

    Noissa nykyisissä työmaisemissa ei muuten ole valittamista, haha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, suomalainen koulutus on maailman huippua, kunhan sen vääntää amerikkalaiseen mallIin sopivaksi :). Rupesin miettimään, että miten Suomessa ja muissa maissa suhtaudutaan ulkomaalaisiin tutkintoihin.

      Työmaisemissa ei ole todellakaan valittamista, mutta kauppa sitä tuijoittaisi mielummin vaikka parkkipaikkaa, jos työnkuvaan saisi vähän uutta vipinää.

      Poista
  3. Täällä meillapäin usein tuntuu riittävän kun vaan vihjaisee olevansa Suomesta, niin oletetaan heti etta olet jonkinsortin nero, ja kun sanot etta MSc on taskussa (ja kohta toivottavasti myos se seuraava paperi...!!!) niin johan ovia aukeaa... ihan käsittämätön kunnioitus on pohjoismaista koulutusta kohtaan taalla NZ nurkilla! Mutta varmaan riippuu myös alasta ja siitä minne hakee töihin!

    VastaaPoista