sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Vesihäpäisy

Kalifornian kuivuus on tuonut mukanaan paitsi tiukat veden käyttösäännökset, myös uuden ilmiön nimeltä water shaming/ drought shaming. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöksiä rikkovien naapureiden häpäisyä sosiaalisessa mediassa. Naapuri kastelee pihaa väärään aikaan tai sadettajat on asetettu väärin - napataan kuva ja julkaistaan se facebookissa, instagramissa tai naapuruston omalla foorumilla nimen tai osoitteen kera.

Ilmiö on kasvanut niin valtavaksi, että sitä varten on kehitetty jo oma app, jonka avulla veden tuhlaajat voidaan häpäistä entistä laajemman yleisön edessä. Muutamat Kalifornian kaupungit ja läänit ovat lisäksi palkanneet erillisiä "kuivuuspoliiseja", joiden tehtävä on jalkautua eri naapurustoihin ja vahtia, että säädöksiä noudatetaan pilkulleen.

Ruskea on uusi vihreä, sillä mennään. Toiset tyytyvät kohtaloonsa, jotkut vaihtavat nurtsit muovisiksi tai maalaavat rusehtavat käppyrät ruiskumaalilla vihreiksi. Vaikka kuivuuteen suhtaudutaankin yhä vakavammin ja vakavammin, eivät kaikki ole edelleenkään tietoisia (tai kiinnostuneita) uusista säädöksistä, jotka eivät ole pelkkiä suosituksia vaan ihan oikeasti määräyksiä.

Huhtikuussa oli paikoittain vihreää, kuivuudesta huolimatta. Vai onkohan nämäkin maalattu?San Diegossa on tihutellut ja satanutkin viimeaikoina hiukkasen normaalia enemmän. Valitettavasti tämä on kuin pisara valtameressä ja saattaa pahimmillaan jopa huonontaa tilannetta, sillä ihmiset kuvittelevat sateiden poistavan kuivuuden kuin taikaiskusta. Odottelen mielenkiinnolla, mitä El Nino tuo tullessaan vai käykö tässä todellakin niin, että vain rikkailla on varaa maksaa tähtitieteellisiksi nousevat vesilaskut ja Kalifornia autioituu. Toivottavasti ei - on tämä sen verran mukava paikka asustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti