maanantai 15. kesäkuuta 2015

Se oikea

Fraasi life happens on yhtaikaa sekä ärsyttävä että totta. Elämä tapahtuu koko ajan. Joskus hommat menevät suunnitelmien mukaan, toisinaan eivät sinne päinkään. Elämää eletään kuitenkin ihan koko ajan, silloinkin kun keskitytään elämisen sijasta suunnitteluun.

Meidän life happens -hetkemme on nyt johtanut siihen, että teimme viime viikolla dealin omasta kodista, joka löytyi jo toisena asuntojen katselupäivänä. Jos kaikki menee hyvin tämän viikon kunto- ja arvotarkastuksissa, tulee meistä pian asunnon omistajia. 

Kaikki tapahtui loppujen lopuksi nopeasti, joskaan ei ihan mutkattomasti. Kävimme vähän puolihuolimattomasti näytössä, mutta ihastuimmekin niin syvästi, että aloimme jo samantien sisustamaan, nikkaroimaan ja viihtymään sielujemme silmillä. Seuraavana päivänä kävimme vielä muissa näytöissä, mutta ajatuksemme olivat ja pysyivät tässä rakkauskodissa. 

Kodissa on kaikki mitä haluammekin, sijainti on täydellinen ja hinta alle budjetin. Pitäisiköhän tästä tehdä tarjous? Hmmm, kysymys kuuluu lähinnä: Mitä vielä mietimme? Toissa maanantaina vedimme siis syvään henkeä ja teimme elämämme toistaiseksi isoimman (taloudellisen) päätöksen. Tarjoukset lentelivät monin sanankääntein viime tiistaihin asti, jolloin saavutimme yhteisen mukavuusalueemme. Keskiviikkona alkoi escrow prosessi, jonka aikana sopimus viilataan ja hiotaan toivottavasti entistä kiiltävämmäksi.

Meidän tapauksessamme escrow-aika kestää 65 päivää normaalin 30 sijaan, sillä asunto on tällä hetkellä vuokrattu. Tämän viikon loppuun mennessä meidän pitkäisi kuitenkin olla jo paljon fiksumpia sen suhteen, miten tässä hommassa käy. Meillä on ostajina onneksi 17 päivää aikaa perääntyä ilman rahallista menetystä.

Asunnon ostamiseen (Kaliforniassa) ei riitä ihan yksi eikä kaksi allekirjoitusta. Jokaikinen asia sovitaan ja mainitaan erikseen. Luettavia sivuja on monta sataa ja sopimuksia lähes yhtä monta. Kuvassa näkyvät paperit ovat lainapapereita, joita täyttelimme lauantainratoksi.

Peukut pystyyn ettei vastaan tule ikäviä yllätyksiä. Saan enää vaivoin hillittyä sisälläni kuplivan innostuksen ja sisutuskärpäsen. Ikioma koti, aika mainio ajatus!

10 kommenttia:

 1. Onnea! Toivottavasti kaikki menee hyvin. Tällä mantereella ei tosiaankaan kodin ostaminen ole yhtä helppoa kuin Suomessa missä oman talon myynti oli vartin juttu pankissa. Täällä kun monesti kauppaan ei tosiaan kuulu edes keittiön kodinkoneet jotka on Suomessa ihan päivän selvä asia.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, kaikesta päätetään, sovitaan ja varoitetaan erikseen. Onneksi osasin varautua joihinkin juttuihin HGTV:n pohjalta, vaikka paljon onkin ollut sellaista, mikä noista telkkaohjelmista on jätetty pois.

   Poista
 2. Oon ostanut aikanaan asunnon Alaskassa ja sekään ei ollut ihan mutkatonta vaikka oltiinkin niin kaukana sivistyksestä. :) Papereita oli vähintään sellasen 10 cm nipun verran ja kirsikkana kakun päällä oli tietenkin se kuukauden odottaminen ja sen kuntotarkastaja-sedän vierailu asunnossa. Niitä kuntotarkastajia kun oli Alaskan pikkukaupungissa tasan kaksi ja toinen oli kuulemma hirveä tiukkis ja toinen aivan liian lepsu. No eihän sitä voinu siihen lepsuunkaan lähteä. Onneks myyjältä vaaditut korjaukset oli kuitenkin suhteellisen pieniä ja pääsin lopulta itsekin hommiin kun jouduin maalaamaan kaikki seinät, karmit ja kaapinsisukset uusiksi. Ne oli nimittäin kaikki sinisen tai beigen eri sävyjä. Meni rattoisasti kotivaimon aika... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauska. Pienessä kylässä törmää nähtävästi vielä omanlaisiin haasteisiin :). Meidän uusi koti vaikuttaa aika "turn key" -tasoiselta, vaikka pikkuprojekteja saakin varmasti keksittyä aina. Keskiviikkona sitten selviää, mitä tarkastuksissa selvisi.

   Poista
 3. Onnea prosessiin! Me selviteltiin vähän puolitoista vuotta sitten, mitä tuohon olisi vaadittu, ja oli niin monimutkaisen oloinen sekamelska, että äkkiä peräännyttiin takaisin vuokramarkkinoille... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pari kertaa on jo meinannut tehdä mieli peruuttaa ja pysyä onnellisena vuokralaisena. Varsinkin eilen, kun vessan hana poksahti (nykyisessä kodissa) ja ilmainen korjaaja juoksi paikalle kiireenvilkkaa. Tätä tulee kyllä ikävä...
   Mutta taloudellisesti, ja henkisestikin, oma koti on meille paljon järkevämpi ratkaisu ja maksaa paperisotavaivan taatusti nopsaan takaisin.

   Poista
 4. Onnea! Ihania uutisia! Toivottavasti kaikki menee hyvin sen paperisodan suhteen ja paasette pian omaan kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eletään jännän äärellä :).

   Poista