keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Espanjaa kaikilla mausteilla

Hetken aikaa alkoi näyttää jo siltä, että aikomukseni opiskella espanjaa jää vain aikomukseksi. Viime viikolla potkaisin itseäni takamukseen, tilasin Rosetta Stone:n ja aloitin. Sen jälkeen en olekaan lopettanut. Olen ihan koukussa!

Rosetta Stone on kallis, mutta tehokas tapa oppia kieltä omatoimisesti. Opiskeluun tarvitaan Rosetta Stone tietokoneohjelma, mikrofoni/kuulokkeet ja internetyhteys. Kielen oppiminen ohjelman avulla on monipuolista, sillä heti ensimmäisestä tunnista lähtien siihen kuuluu sanoja, kielioppia, lukemista, kirjoittamista, kuuntelemista ja puhumista. Ohjelman lisäksi voin osallistua espanjankielisiin peli-iltoihin sekä keskusteluryhmiin ja varata itselleni studio-opetustunteja espanjaa äidinkielenään puhuvan opettajan ohjauksessa.

Aloitin opiskeluni viime torstaina täysin nollasta. Nyt osaan jo joitain kymmeniä sanoja, lausumissääntöjä ja rakenteita. Mielenkiintoiseksi oppimisen tekee se, että ohjelma ei juurikaan selitä kielioppisääntöjä, vaan sääntö pitää hoksata itse käytännön kautta, esimerkkien avulla. Käytännön kautta oppiminen sopii minulle kuin nakutettu! Tällä tavoin sisäistän rakenteet ja säännöt enkä vain opi niitä ulkoa.

Viime maanantaina sain tosielämän muistutuksen, kuinka tärkeää tässä maassa työskentelevien opettajien on osata ainakin espanjan alkeet. Maanantaina sijaistin Newfields:in päiväkodin preschool ryhmässä. Ryhmässä oli juuri aloittanut nelivuotias, Meksikosta muuttanut, tyttö, jonka englanninkielentaito on vielä aika huteralla pohjalla. Hiekkalaatikolla leikkiessämme tämä pieni tyttö kiikutti minulle jos jonkinlaista "ruokaa ja juomaa" ja komento oli aina bebe tai come. Tämän verran minäkin ymmärsin. Suuri osa tytön puheista meni kuitenkin yli ymmärrykseni ja motivaationi oppia kasvoi kasvamistaan.

Jokainen ihminen, iso ja pieni, haluaa tulla ymmärretyksi ja ymmärtää, mitä ympärillä tapahtuu. Olen törmännyt aivan liian moneen umpimieliseen ihmiseen, jotka eivät haluakaan ymmärtää aksenttiani tai puhumaani englantia. Aikuisen vahva itsetuntoni kestää tämän, mutta en halua lasten kokevan samaa, ainakaan minun kanssani. Pienellä opiskelulla voin tulla puolitiehen vastaan ja kommunikoida parhaani mukaan. Onnellinen ilme ymmärretyksi tulleen kanssaihmisen kasvoilla on kaikkien oppituntien arvoinen.
Kisusta saa usein (uneliaan) opiskelukaverinEi kommentteja:

Lähetä kommentti