tiistai 23. heinäkuuta 2013

Päätöksiä

Muuttaminen on aina työlästä. Muuttaminen toiselle puolle USA:ta on todella työlästä. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, ilman apua. Military-perheiden muuttourakka pyritään tekemään niin helpoksi kuin mahdollista. Laivasto kustantaa meille tavaroiden muuton (itse ei tarvitse edes pakata!), auton muuton ja matkan uuteen kotikaupunkiin.

Phill saa peruspalkan lisäksi BAH (basic allowance for housing), jonka määrä vaihtelee asuinpaikan hintatason mukaan. BAH on tarkoitettu käytettäväksi asumis- ja elämiskuluihin. Käytännössä meille tarjotaan kaksi mahdollisuutta: Voimme vuokrata tai ostaa asunnon vapailta markkinoilta ja käyttää BAH rahan vuokraan ja asumiskuluihin. Jos vuokramme on pienempi kuin BAH, saamme pitää ylimääräisen rahan itsellämme. Toinen vaihtoehto on hakea military housing-kotia, jonka vuokra on useimmiten täsmälleen sama kuin BAH.

Muuttaessamme Havaijilta New Hampshireen emme edes harkinneet military housing-vaihtoehtoa, sillä halusimme asua lähellä Portsmouthin keskustaa. Meillä ei ollut tuossa vaiheessa juurikaan tavaraa eikä lemmikkejä, joten kodin etsintämme oli aika joustavaa. Olemme olleet todella tyytyväisiä päätökseemme. Tämä koti on vastannut tarpeitamme paremmin kuin hyvin ja asuminen keskustan tuntumassa on sopinut elämäntyyliimme loistavasti.

San Diegon kodin metsästyksen aloitimme kartoittamalla, missäpäin San Diegoa haluaisimme asua. Haaveissa oli turvallinen asuinalue hyvien kulkuyhteyksien päässä keskustasta ja Point Loman sukellusvenetukikohdasta. Ykkössuosikeiksemme nousivat Point Loma, Pacific Beach ja Downtown. Asuntoilmoituksia selaillessamme saimme kuitenkin pian huomata, että korkeammasta BAH:sta huolimatta meillä tuskin on varaa nykyisen kotimme kaltaiseen asuntoon haluamaltamme alueelta. Elämä ja asuminen San Diegossa ei ole halpaa.

Military housing-vaihtoehtoja on San Diegossa tarjolla pilvin pimein, mutta läheskään kaikki yhteisöt eivät hyväksy lemmikkieläimiä. Kun rajasimme hakumme lemmikkimyönteisiin yhteisöihin, löysimme täysosuman: Admiral Hartman housing Pacific Beachin alueella. Kaikki yhteisön asunnot ovat omakotitaloja, joihin kuuluu oma aidattu piha ja autotalli. Kodeista löytyy keittiö, olkkari, oma pieni pyykkihuone ja kolme tai neljä makuuhuonetta. Vaikka näistä kodeista on luxus kaukana, ovat ne kuvien ja asunnoissa vierrailleiden mielipiteiden perusteella kivoja peruskoteja hyvällä alueella. Mihinkään tällaiseen meillä ei olisi varaa Pacific Beachin vapailla markkinolla. Pistimme siis hakemuksen vetämään, mutta päätimme silti pitää silmämme auki, sillä ei ollut mitenkään sanottua, että housing löytäisi meille sopivan asunnon juuri oikeaan aikaan.

Viime viikonloppuna selailin jälleen vuokrailmoituksia ja näin kuvan keskustassa sijaitsevasta loft-kodista. Ihastuin ajatukseen saman tien: Loft-asunto miljoonakaupungin keskustassa. Tällaiselle modernia ja yksinkertaista rakastavalle se olisi todellinen unelma. Myös Phill innostui ajatuksesta, varsinkin kun asuntojen keittiöt näyttivät olevan hyvin varusteltuja. Pikainen tutkimustyö paljasti, että taloudellisesti meidän olisi mahdollista vuokrata tämän tyyppinen asunto, mutta asunnon neliömäärästä olisi pakko tinkiä. Myös kahden auton parkkipaikkamaksut ja oman pihan puuttuminen latistivat intoa hieman, mutta vain hieman.

Tänään minulle sitten soitettiin housing-toimistosta ja kerrottiin, että meille on löytynyt kolmen makuuhuoneen koti juuri haluamaltamme Pacific Beachin alueelta. Talo vapautuu syyskuun puolivälissä, mutta aikaa päätöksen tekoon saimme huomiseen (keskiviikko) iltaan, klo 17 San Diegon aikaa.

Ilman loft-innostustamme tässä ei olisi mitään mietittävää, mutta nyt emme tiedä enää mitä haluamme. Moderni ja urbaani vs. iso ja kotoisa. Siinä sitä pähkäiltävää! Unet saattavat jäädä tänä yönä lyhyiksi. Mutta nyt ei muuta kuin +/- listoja värkkäilemään. Huomenna tai torstaina sitten kerron, onko meillä jo koti ja osoite San Diegossa vai tuleeko meistä kenties loftaajia.

La Jolla, San Diego, CA kesällä 2010 - Tuolloin meillä ei ollut vielä aavistustakaan, että jonain päivänä kutsumme San Diegoa kodiksi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti