perjantai 19. heinäkuuta 2013

Helleaalto

Rakastan kesää ja rakastan lämmintä - Mitä lämpimämpi sen parempi. Parin New Englannissa vietytyn kesän jälkeen on aika harkita mottoani uudelleen. Nyt on kuuma ja en ole enää varma, onko tämä kivaa.

Sanonta muggy weather kuuluu taatusti kesän käytetyinpien joukkoon. Kuumaa, kosteaa, hikistä, nihkeää, seisovaa... Tänään lämpötilan uskotaan nousevan 100 Farenheitiin (n.38-39 C) ja ilman kosteus on huipussaan. Ilman ilmastointia olemme hikoilleet sekä sisällä että ulkona kuin pienet possut. Yllättäen autolla ajelusta ja ruokaostoksilla käymisestä on tullut maailman miellyttävintä puuhaa. Tiskaaminen, pyykin kuivaaminen kuivurissa ja kokkaaminen tuottavat tuskaa.

Suomen iltapäivälehdet julkaisevat joka vuosi artikkelin otsikolla: "Kuinka selviät helteestä". Voi olla, että muistan väärin, mutta tällaiselle lämmintä rakastavalle Suomen lyhyt hellejakso oli aina enemmän kuin tervetullut eikä siitä selviämiseksi vaadittu ihmeitä. Tässä kuitenkin pieni lista hyviksi toteamistani hellevinkeistä:

-  Kun koti muuttuu saunaksi eikä ilmaistoinnista ole tietoakaan, on aika suunnata ravintolaan syömään. Ei tarvitse kokata eikä tiskata. Pari tuntia ilmastoidussa tilassa virkistää ja viilentää. Ihana tekosyy!

- Ruokakaupassa, tai missä tahansa kaupassa, kannattaa viettää muutama extraminuutti, sillä julkisissa sisätiloissa on AINA ihanan viileää. Aurinkolasit menevät huuruun siirryttäessä sisältä ulos.

- Kirjasto ja elokuvateatteri ovat myös pop!

- Kunnon hikiurheilu on äärettömän helppoa, kun pelkkä ajatuskin hikoiluttaa. Shipyardin kuntosali on remontissa ja väliaikaisissa tiloissa ei ole ilmastointia. Kovalla teholla urheilu näillä keleillä yhdistää saunan ja liikunnan - aikaa säästyy. Pitää vain muistaa juoda todella paljon vettä.

- Jäädytetyt banaanin palat ovat ihan paras viilentävä ja terveellinen kesäherkku. Jäädytetyt viinirypäleet, vesimeloni ja ananas toimivat myös.

- Entinen kämppiksemme Havaijilla nautti lähes päivittäin illalliseksi jäätelöä ja valkkaria. Tällä urheilumäärällä en pärjäisi pelkällä jäätelöllä ja viinillä joka päivä, mutta silloin tällöin toteutettuna se on loistava idea!

- Silloin kun kokataan, kannattaa kokata ylimääräistä ja tehdä tähteistä salaatteja. Tämän kesän suosikkini on kerrostettu salaatti, jonka ohjeen pomimme Food and Wine -lehdestä.

- Merivesi viilentää ihanasti. Rannalle pyrkii tosin muutama muukin, mikä tekee (kohtuuhintaisen) parkkipaikan löytämisestä haastavaa. Kannattaa siis pyöräillä rannalle.

- En ikinä mene uimaan kaupungin julkiseen uima-altaaseen. Code brown ei ole urbaani legenda...
Vesipuistot jätän myös väliin. Pikainen kylmä suihku tai jääpaloilla viilentyminen saa riittää.

- Blogin kirjoittaminen sohvalla löhöten, virtapiuhassa oleva läppäri sylissä on todella huono idea!

Siinä muutama vinkki lämpimien päivien varalle. Nautitaan nyt tästäkin niin kauan kuin kesää riittää!





Food and Wine -lehdestä poimittu kesäinen kerrossalaatti: uunissa paistettua paprikaa (roasted), tomaatteja, avocadoa, edellisenä päivänä grillattua kanaa, tuoreita yrttejä esim. basilikaa, tilliä, persiljaa. Kastike: rasvatonta kreikkalaista jogurttia, oliiviöljyä, vettä, suolaa, mustapippuria, tilliä ja rouhittuja korianterin siemeniä. Hyvää ja helppoa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti