tiistai 10. marraskuuta 2015

Myrsky kahvikupissa

Kaikesta mahdollisesta saa kohun aikaiseksi, jos tahtoa löytyy riittävästi. Niin kuin esimerkiksi siitä, että Starbucksin joulukupit ovat tänä vuonna neutraaleja holiday kuppeja. Ja arvatkaa vain, kuinka monen amerikkalaisen joulu on nyt ihan pilalla, tuhottu ja varastettu. Starbucks kun selkeästikin vihaa sekä joulua että kristittyjä.

Hassua. Kävin eilen pitkästä aikaa Starbucksissa ja punaiset kupit nähtyäni, totesin Starbucksin aloittaneen joulukauden. Illalla uutisia selaillessani vasta huomasin, että kupit eivät olleetkaan joulukuppeja. Hupsis! Punaiset, liukuvärjätyt, kupit tuovat mieleeni joulun, ihan samalla tavalla kuin edellisvuosien tähti-, lumiukko- ja hiutaleteemaiset kupitkin. Pelkkä punainen väri riitti minulle jouluisten mielikuvien herättelyyn, mikä taisi olla Starbucksin tarkoituskin. Miksi kahvi pitäisi sitoa rautalangalla tiettyyn uskontoon tai kulttuuriin?

Kaikesta tästä herää kysymys, onko todellinen neutraalisuus edes mahdollista? Ja mikä tärkeämpää, onko se oikeasti tarpeen? Jos mieli pahoittuu siitä, ettei kansainvälisen kahvijätin kupissa luekaan hyvää joulua, on luultavasti aika katsoa peiliin, laskea kymmeneen ja ottaa seuraavalle kahvinhakureissulle vaikka oma kuppi tai tussi mukaan. Nopeastihan siihen kuppiin pari joulukoristetta tai enkeliä riipustaa.


Minulle on aivan se ja sama, ovatko kupit joulu-, holiday- Hanukkah-, Kwanzaa- vai talviteemaisia. Ne ovat kuppeja, joista juodaan kahvia, eivät mitään sen enempää tai vähempää. Luulen, että maailmasta, ja jopa Starbacksista, löytyy isompiakin ongelmia, kuin joulun sanomaa uhkaavat kahvikupit, mutta toivottavasti olen väärässä. Sepä jos mikä olisi todellinen Christmas Miracle, jos ihmiskunnan ja hyvän tahdon välissä ei ole enää mitään muuta kuin punainen Starbucks -kuppi.

4 kommenttia:

 1. Ranskassahan on julkisien tilojen oltava tunnuksettomia, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi julkisten koulujen opettajat tai virastojen työntekijät eivät saa pitää ristiä kaulassa tai muslimihuivia päässä. Viime vuonna joku hermostui kun yhden kaupungin pormestari oli rakennuttanut jouluseimen kaupungintalon aulaan. Eihän se sovi! Sen sijaan kotona, omissa oloissa voi olla ihan niin uskonnollinen kuin vain, ymmärtääkseni toki myös yksityisissä yrityksissä. Minusta tämä käytäntö on alkuihmetyksen jälkeen aika hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juku, voin vain kuvitella, mikä kohu syntyisi, jos joku uskaltaisi edes ehdottaa moista. USA on mielenkiintoinen maa uskonnon suhteen. Uskontoja riittää joka lähtöön ja niiden suhteen ollaan usein hyvin mustavalkoisia. Diversity on kaiken a ja o, mutta kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä se ihan oikeasti tarkoittaa ja miten siihen tulisi suhtautua.

   Poista
 2. Tää on muuten asia jota en tule ikinä ymmärtämään. Miten jonkun Joulu voi olla kiinni siitä symboliikasta mitä mukiin painetaan? Eiköhän se Joulu tule ihan siitä miten asian itse kokee, mihin uskoo ja miten sen itselleen perustelee.

  Kävin just eilen Starbucksissa juomassa Hot Spiced Fruit Apple juomaa, niinkuin hot apple cider, eri nimellä vaan. Sitä on kovin ikävä Amerikan kodista, tollasta uskontopelleilyä ei niinkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Joitain asioita ei voi ymmärtää ja useimmiten tuntuu siltä, että on parempi vain jättää ne huomiottaa ja jatkaa omaa elämää siitä, mihin se jäi. Siis useimmiten. Joskus on pakko myös älähtää :).
   Omppusiideri on herkkua, varsinkin rommin kanssa. Tuota Starbucksin versiota en olekaan vielä maistanut.

   Poista