sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Puurobuumi

Minulla on tapana fixautua johonkin tiettyyn aamupalaan, jota sitten puputan vähintäänkin arkiaamuina päivästä toiseen. Monen monituista vuotta suosikkini oli kreikkalainen jogurtti marjojen, mantelivoin ja sokeroimattomien murojen kanssa. Kuvittelin etten voisi koskaan kyllästyä, mutta väärässä olin. Kun stoppi tuli, tuli se niin voimalla, etten ole syönyt juuri laisinkaan jogurttia sen koomin.

Seuraava innostukseni oli banaani maapähkinävoi toast. Tähän kyllästyin huomattavasti nopeammin, joten höllensin tahtia ja vältin täydellisen takinkääntöinhoreaktiotempun. Sama kohtalo oli myöskin avocado kananmuna toastilla. Kerran viikossa toimii, mutta joka aamu puputettuina toastit tulevat nopsaan korvista ulos.

Uusin fixaationi on tuttuakin tutumpi kaurapuuro. Keitän puuroni maitoon ja heitän päälle pähkinöitä, banaaniviipaleita, marjoja tai mangoa, sokeroimattomia kookoslastuja, kanelia ja pikkulorauksen hunajaa. Tämä combo on ehdoton lempparini, jota voisin tällä hetkelle puputtaa vaikka joka aamu. Arkiaamuisin en malta aina odotella puuron kypsymistä kattilassa, joten heitän sen mikroon tai annan sen muhia jääkaapissa yön yli tuorepuuroksi. Haluaisin kovasti rakastaa tuorepuuroa, sillä sen valmistaminen on niin kätevää, mutta suuresta rakkaustarinasta ei kai voi puhua jos pitäminenkin tuntuu vielä toistaiseksi liioitellulta sanalta. Vaikka muuten kylmästä ruuasta pidänkin, pitää puuron olla mielestäni lämmintä. Toistaiseksi sulavimman kompromissin olen löytänyt tuorepuuron lämmittämisestä mikrossa. Kumma ehkä, mutta toimii.

Parasta puuron keittämisessä on sen tuoksu, joka muistuttaa minua mökillä vietetyistä aamuista. Perheeni ei aloittanut arkiaamuja yhteisellä puurolla, mutta mökillä heräsin usein Radio Suomen iskelmiin ja puuron tuoksuun. Isäni on todellinen puuromestari ja uskaltaisin väittää perineeni ainakin osan hänen puuronkeittotaidoistaan. Vaikka Phill onkin oman pienen perheemme taitavin kokki, keitän minä meistä kahdesta paremman puuron.


Useimpina sunnuntaiaamuina syömme aamupalaksi jotain ihan muuta kuin puuroa, mutta tänään puurohammasta kolotti sen verta paljon, että teimme poikkeuksen. Herkkupuuroa ja yllättävää sateenropinaa - Täydellinen sunnuntaifiilis.


4 kommenttia:

 1. Tuorepuuro - mietin etta onkohan tama sama asia kun sellanen "mush" mita ostin farmers marketista. Se oli just jotain yon yli ollutta puuroa, joka syotiin kylmana ja siihen oltiin lisatty eri makuja. Ostin ite banaanilla hoystettya "mushia" ja tykkasin. Oli tosin aika jannaa syoda kylmaa puuroa. Suosittelen niita farmers marketin kylmapuuroja! En nyt muista saiko niita isommissaki kipoissa, itse ostin aika pienen annoksen ja se tuntu aikamoiselta rahastukselta, etta isompi varmaan kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla vähintäänkin sama idea. En ole koskaan ostanut valmista, vaan tehnyt aina itse. Laitan yön yli likoamaan maitoon (joskuslisään myös pikkuisen jogurttia) steel cut oats, kookosta, marjoja ja kanelia. Siitä tulee ihan jees, mutta ei se lämmintä ja keitettyä puuroa kyllä voita.

   Poista
  2. Joo, siina luki muistaakseni etta overnight oats ja se oli lionnu jossain. Taitaa olla sama idea. Pitais kokeilla itsekkin tehda ihan kotona, ettei tarvi farmers marketista ostaa.

   Poista
 2. Puuroaamupala on arkiaamuisin ihan must! Itse tuunaan 4-viljan puuroni raejuustolla ja hillolla/marjoilla. Tuorepuurojen suhteen olen epäileväinen...kylmä puuro ei kuulosta houkuttelevalta...

  Ellu

  VastaaPoista